Κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι την 25η Μαρτίου

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις αυτή την βδομάδα στο θέμα που καίει ολόκληρη την ανθρωπότητα και πλέον έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία και ακούει στο όνομα «κορωνοϊός». Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές (σ.σ. Πέμπτη 12/3 το πρωί) η πλέον δυσάρεστη είδηση ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ο 66χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Μία μέρα πριν, την Τετάρτη 11 του μήνα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του προς όλους τους Έλληνες τόνιζε πως «τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας αλλά θα αποκρούσουμε και την απειλή του κορωνοϊού.» Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή – αυτής τουλάχιστον της εβδομάδας.

Για 14 ημέρες λοιπόν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια) αλλά και ιδιωτικά φροντιστήρια αναστέλλουν την λειτουργία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μέτρο που εφαρμόζεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, μία ημέρα μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τη θέσπιση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και έως τις 10 Απριλίου. Συγκεκριμένα τονίστηκε πως οι τρεις ημέρες θα λογίζονται σαν ειδικού σκοπού και μια ως κανονική.
Την άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και έως τις 10 Απριλίου.
Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών. Ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός. Στο δημόσιο το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονιός δεν τη δικαιούται. Επίσης, εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑμεΑ.
Επιπλέον, στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε και στην ακύρωση των παρελάσεων της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Η ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πριν, ωστόσο, συμβούν όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Γαλατσίου φρόντισε να λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα για την προστασία των συμπολιτών μας. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 6 Μαρτίου και το Σάββατο 7 του μήνα, έγιναν προληπτικές απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία της πόλης μας καθώς και στο Γυμναστήριο Γυναικών, τα Στέκια Καλλιτεχνικών Δραστηριοτήτων στο Παλαί και τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας.
Είχε προηγηθεί η προληπτική αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, των Στεκιών και του Γυμναστηρίου Γυναικών καθώς και οι πρόβες της Δημοτικής Χορωδίας.
Μία μέρα μετά και με αφορμή το πρώτο για το Γαλάτσι κρούσμα κορωνοϊού που σημειώθηκε στο 4ο Λύκειο της πόλης μας, με κοινή υπουργική απόφαση έκλεισαν το 2ο, 5ο και 6ο Γυμνάσιο, 1ο, 2ο, 3ο και 4ο Λύκειο, 1ο, και 2o ΕΠΑΛ.
Ακολούθησε η εμφάνιση του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου στην κρατική τηλεόραση και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου με τεκμηριωμένη τοποθέτησή του ζητούσε να κλείσουν όλα τα σχολεία στην περιοχή για να υπάρξει ηρεμία στη σχολική κοινότητα και να μην υπάρξει διασπορά του ιού.
«Εμείς εδώ στον δήμο Γαλατσίου, δεν είμαστε ειδικοί, αλλά εδώ και μέρες έχουμε κλείσει τα ΚΑΠΗ, ενώ πανελλαδικά έκλεισαν χθες, έχουμε κλείσει αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, κλείσαμε χθες τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στείλαμε τους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο σπίτι τους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από εκεί. Ζητάμε να κλείσουν όλα τα σχολεία για να υπάρξει ηρεμία στη σχολική κοινότητα» εξήγησε ο δήμαρχος Γαλατσίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μαθητών του Γαλατσίου στις σχολικές μονάδες της πόλης μας, στη Γκράβα αλλά και σε άλλους χώρους – κάτι που τελικώς έγινε.
Με την ανακοίνωση οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (Γ. Χαραλαμπίδης, Τ. Οικονόμου, Μ. Ιμπριάλος) ζητούσαν «να κλείσουν άμεσα και τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου (Λύκεια,Γυμνάσια, Δημοτικά, ΙΕΚ) τουλάχιστον για το ελάχιστο απαραίτητο διάστημα των 14 ημερών. Με εντολή των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ότι θα κλείσουν μέχρι τις 23/3 τα 1ο, 2ο , 3ο , 4ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ και τα 2ο, 5ο και 6ο Γυμνάσια. Έχουν μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία για το κωμικοτραγικό γεγονός, σχολεία που συστεγάζονται με τα προαναφερθέντα να παραμένουν ανοιχτά (1ο Γυμνάσιο, 2ο ΕΠΑΛ, ΙΕΚ Γαλατσίου)» και συνέχιζαν:
«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, όπως άλλωστε ζητούν και εργατικά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων. Ενδεικτικά να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε εργαζόμενους με παιδιά που έχουν νοσήσει ή βρίσκονται στο σπίτι λόγω κλεισίματος του παιδικού σταθμού ή του σχολείου.
»Παράλληλα, η δημοτική αρχή να ζητήσει πρακτικά μέτρα σε μεγάλες επιχειρήσεις τις περιοχής, οι οποίες προσελκύουν μαζικά το κοινό (super markets, τράπεζες), για πρόσθετα μέτρα πρόληψης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους δημότες. (απολυμάνσεις, αντισηπτικά, μάσκες και γάντια για το προσωπικό κλπ). Φυσικά, παραμένει ζητούμενο και μετά το άνοιγμα των σχολείων, των παιδικών σταθμών και λοιπών δομών, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και η ύπαρξη των επίμαχων αναλώσιμων (σαπούνια, αντισηπτικά, μάσκες κλπ.)
»Τέλος ζητάμε, πέρα από την ορθή ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων από την δημοτική αρχή, να υπάρξει άμεσα ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τον προγραμματισμό που έχει τεθεί.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή