Ούτε εφησυχασμός, ούτε αδιαφορία αλλά ούτε πανικός, του Β, Γιαννακόπουλου

Την Τρίτη 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας, μετά από πρόταση του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τον κορωνοϊό, το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο 30 σχολείων, μεταξύ αυτών και 8 στο Γαλάτσι (4 Λύκεια, 3 Γυμνάσια και 1 ΕΠΑΛ).
Η απόφαση για το κλείσιμο όλων των σχολείων δημοσίων και ιδιωτικών καθώς και όλων των φροντιστηρίων πάρθηκε για να περιοριστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η εξάπλωση του ιού.

Τα βασικά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, είναι το συνεχές και καλό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή πιασίματος του προσώπου με τα χέρια, όχι χειραψίες και φιλιά, όχι στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους.
Το τελευταίο ήταν και ο λόγος για την απόφαση του Υπουργείου να κλείσουν όλα τα σχολεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μαθητές, επειδή θα βρουν την ευκαιρία της αποχής από τα μαθήματα, μπορούν να μαζεύονται σε άλλους κλειστούς χώρους όπως cafe, internet cafe ή πάρτυ σε σπίτια. Θα πρέπει να περιοριστούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τα παιδιά ανήκει και στους γονείς. Δεν γίνεται, ειδικά οι μαμάδες, αυτή την περίοδο να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των παιδιών για πάρτυ γενεθλίων. Καλά να είμαστε και ας γίνει, βρε αδερφέ, το πάρτυ αργότερα. Ας γίνει το καλοκαίρι σε μια παραλία, όταν, όπως ελπίζουμε όλοι, τα πράγματα γύρω από τον κορωνοϊό θα έχουν καλυτερεύσει.
Όπως έχουν δηλώσει όλοι οι ειδικοί γιατροί, η επιτυχία για τον περιορισμός της μετάδοσης του ιού θα εξαρτηθεί από το εάν οι πολίτες ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Σε αυτό τον κορωνοϊό, όπως έχει μέχρι στιγμής φανεί, πιο ευάλωτες είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Για το λόγο αυτό συστήνεται στους παππούδες και τις γιαγιάδες να παραμείνουν στα σπίτια και να μην κυκλοφορούν έξω άνευ λόγου και αιτίας. Χθες βρέθηκα στην Εθνική Τράπεζα και το λιγότερο δέκα συνταξιούχοι είχαν επισκεφθεί το κατάστημα για να ενημερώσουν το βιβλιάριό τους. Λες και θα γινόταν τίποτα αν πήγαιναν μετά από ένα ή δύο μήνες.
Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες ως προς τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους διπλανούς μας, είτε αυτοί ανήκουν στο συγγενικό, στο φιλικό ή το επαγγελματικό μας περιβάλλον.
Η προσπάθεια για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού γίνεται για το λόγο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για τον συγκεκριμένο ιό ούτε εμβόλιο ούτε αντίστοιχο φάρμακο για τους νοσούντες από αυτόν. Αυτά, όπως λέγεται, δεν προβλέπεται να είναι στην κυκλοφορία πριν το ΄τέλος του χρόνου.
Γι’αυτό λοιπόν το μόνο που μένει είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
Ειλικρινά, δεν μπορώ να το εξηγήσω πώς είναι δυνατόν να μην υπακούμε στις οδηγίες των γιατρών για θέματα που αφορούν την υγεία μας τη στιγμή που είμασταν τυφλά υπάκουοι στις οδηγίες της πολιτείας για την κυκλοφοριακή μας συμπεριφορά για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Αυτές τις μέρες και τί δεν έχει γραφτεί και ακουστεί σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού. Από τη διαπίστωση του κ. Πολάκη εντός της Βουλής ότι «η επιδημία δεν ξεκίνησε απο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά από τους πλούσιους και τους χριστιανούς» μέχρι την απάντηση του Α. Γεωργιάδη ότι «προήλθε από τους κομμουνιστές της Κίνας». Υπάρχει βέβαια και μια άλλη θεώρηση σε πολλούς συμπολίτες μας ότι όλο αυτό είναι ένα στημένο παραμύθι και δεν υπάρχει καμία επιδημία. Είναι αυτό το όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυμού που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν.
Γι’αυτό ,αγαπητοί μου φίλοι, να ακουτε τις οδηγίες των ειδικών γιατρών και κανενός άλλου. στην Ελλάδα το συνηθίζουμε να γινόμαστε όλοι κατά περίπτωση λοιμωξιολόγοι, σεισμολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.
Ο Γιούργκεν Κλοπ, προπονητής της Λίβερπουλ, στην ερώτηση δημοσιογράφου «ανησυχείτε ως ομάδα για την μετάδοση του κορωνοϊού ή πώς ο κορωνοϊός μπορεί να σας επηρέασει;» απάντησε: «Αυτό που δεν μου αρέσει στη ζωή είναι πως για ένα πολύ σοβαρό θέμα η γνώμη ενός προπονητή ποδοσφαίρου είναι σημαντική. Δεν πρέπει να μιλάμε χωρίς να γνωρίζουμε. Αυτοί που θα μιλήσουν πρέπει να έχουν γνώση ώστε να πουν στον κόσμο τί να κάνει ή τί να μην κάνει.»
Ας ακούμε λοιπόν κι εμείς αυτούς που γνωρίζουν χωρίς εφησυχασμό και χωρίς πανικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή