Κορονοϊός & Οικονομία, του Γ. Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κορονοϊός & Οικονομία, του Γ. Πένταρη

Σήμερα, που
γράφονται αυτές οι γραμμές,
η χώρα μας μπήκε στον
κατάλογο των προσβεβλημένων από τον κορονοϊό χωρών.
Ήδη έχουν αρχίσει να
ανησυχούν οι συμπολίτες μας και παρατηρήθηκαν ελλείψεις στα super markets, κυρίως
σε ξηρά τροφή, όπως
διαπίστωσα όταν πήγα
να ψωνίσω σήμερα
το απόγευμα. Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν ζυμαρικά,
όσπρια, μαγιά για ζύμωμα,
σάλτσες και κονσέρβες.
Κάτι ανάλογο έχουμε να δούμε από το 2015 με τα capital
controls και ακόμη πιο πριν
με το Τσέρνομπιλ.
Περιττό να γράψω για
την παντελή έλλειψη μασκών και αντισηπτικών χεριών.
Θα σχολιάσω για λίγο
την έλλειψη μασκών,
η οποία είναι η κορυφή του
παγόβουνου στην όλη
εξέλιξη του φαινομένου.

ημειωτέον ότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγή, σε παγκόσμια κλίμακα, μασκών προφύλαξης γίνεται στην Κίνα. Παρουσιάστηκε λοιπόν το πρόβλημα στην Κίνα και συνέβη το εξής αναπάντεχο. Οι Κινέζοι αγόρασαν όλη την εγχώρια παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα πολλά εργοστάσια σταμάτησαν την παραγωγή τους λόγω του φόβου του ιού. Το πρόβλημα με τις μάσκες είναι πολύ προφανές γιατί όλοι οι πολίτες έχουν άμεση αντίληψη αυτού, όταν πάνε στο φαρμακείο να προμηθευτούν και δεν βρίσκουν τίποτα.
Ελλείψεις έχουν παρατηρηθεί και στα νοσοκομεία, πράγμα που καθιστά προβληματική την νοσηλεία και την θέση του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ελλείψεις σε μάσκες είναι τόσο μεγάλες στην Κίνα που πολλοί Κινέζοι αγόραζαν μάσκες από εδώ και τις έστελναν στην Κίνα και είναι και αυτό ένας λόγος που ξεμείναμε και εμείς.
Αν δούμε τώρα το θέμα από την οικονομική του σκοπιά, θα διαπιστώσουμε κατ’ αρχήν ότι η παγκόσμια οικονομία έβαλε «όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι», δηλαδή μετέφερε σχεδόν κάθε παραγωγική δραστηριότητα μόνο σε μια χώρα με φτηνό εργατικό δυναμικό και η ελάττωση ή ο μηδενισμός της παραγωγής της τώρα δημιουργεί προβλήματα σε όλον τον κόσμο.
Αυτό το πρόβλημα με τις μάσκες το ανέφερα για να κατανοήσουμε τα μεγάλα ζητήματα προμηθειών που ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας που εξαρτώνται από την Κίνα. Για παράδειγμα, η Hyundai ανέφερε ότι διακόπτει την παραγωγή της στη Νότια Κορέα, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στον ανεφοδιασμό της από τους Κινέζους προμηθευτές της.
Το θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο οι εξαγωγές από Κίνα προς τις χώρες του υπολοίπου κόσμου, αλλά οι εξαγωγές προς την Κίνα πρώτων υλών, βιομηχανικών προϊόντων, τροφίμων κτλ. Κατά την τράπεζα Goldman Sachs, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα πέσει γύρω στο 2% εξ αιτίας της επιβράδυνσης όλων των οικονομιών. Κατά τη γνώμη μου, οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες γιατί η ελαχιστοποίηση ή ο μηδενισμός της παραγωγής θα φέρει μεγάλες αυξήσεις τιμών και καθυστερήσεις στην ικανοποίηση της ζήτησης όταν με το καλό σταματήσει η επιδημία.
Ήδη έχουν αρχίσει να επηρεάζονται μεγάλες πολυεθνικές όπως η Airbus που έκλεισε επ’ αόριστο το εργοστάσιό της στην Κίνα, η Adidas έκλεισε τα περισσότερα καταστήματά της και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες κυρίως αεροπορικές πράγμα που θα επηρεάσει και τον τουρισμό.
Εκτός των οικονομικών παρενεργειών αυτής της ασθένειας, υπάρχουν κι άλλες που στο κοντινό μέλλον πολύ φοβάμαι ότι θα αποβούν σε βάρος των ανθρωπίνων ελευθεριών. Χωρίς να θέλω να κριτικάρω τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα, αλλά και στις άλλες πληγείσες χώρες, σημειώνω ότι στην Κίνα η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την λεγόμενη ψηφιακή δικτατορία που θα παρακολουθεί με κάμερες όλους τους πολίτες καταγράφοντας την συμπεριφορά τους με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η κρίση του κορονοϊού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Κίνα να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες διάφορες συμπεριφορές πολιτών κάτω από ψυχολογική πίεση. Οι αποκλεισμοί πόλεων είναι άλλο ένα πείραμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον εναντίον των πολιτών. Η κινέζικη τακτική έχει έρθει και στον Δυτικό Κόσμο με πρωτοπόρα την Αγγλία όπου λειτουργούν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Eurostar κάμερες ταυτοποίησης προσώπων και στον οικονομικό πνεύμονα του Λονδίνου στην Canary Wharf. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Γαλλία. Ακόμη και να φορά κουκούλα κάποιο άτομο θα είναι δυνατόν να ταυτοποιηθεί από την στάση και τις κινήσεις του σώματός του!!!
Περισσότερες πληροφορίες στο https://privacy.ellak.gr/2019/11/27/stin-kina-i-proti-psifiaki-diktatoria/ για αυτόν που ενδιαφέρεται.
Κάθισα και μελέτησα ανακοινώσεις για την εξέλιξη του κορονοϊού και το ποσοστό θανάτων και τα παραθέτω στα διαγράμματα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δημοσιεύουμε.
Συγκριτικά με την γρίπη ο ΠΟΥ μας δίνει κάποια αριθμητικά στοιχεία όπως ότι μέχρι σήμερα έχουμε ένα δισ. περιστατικά γρίπης με 650.000 θανάτους και 80.500 περιστατικά κορονοιού με 2.700 θανάτους. Βλέπουμε ότι η θνησιμότητα του κορονοιού είναι περίπου 3%, ενώ της γρίπης είναι πολύ μικρή γύρω στο 6 τοις χιλίοις, αλλά για την γρίπη έχουμε εμβόλια, ταμιφλού και μακροχρόνια εμπειρία. Γενικά ο κορονοϊός δεν φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνος όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς ο κόσμος τείνει προς την υστερία. Επαναλαμβάνω, τα διαγράμματα είναι εύγλωττα. Σε αυτό το διάγραμμα βλέπουμε ότι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου είχαμε 70.000 περιστατικά (cases) στην Κίνα και 2.717 θανάτους (deaths). Όπως βλέπετε, δεν είναι και τρομερά θανατηφόρος.
Ένα άλλο στοιχείο που έχουμε είναι η θνησιμότητα σε συνάρτηση με την ηλικία, με μεγαλύτερη σε άτομα άνω των 80 ετών που είναι 14,8% και πέφτει δραματικά σε ηλικίες κάτω των 70 με ποσοστό μικρότερο του 3,5%. Από το παρακάτω διάγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φαίνεται η εξάπλωση του ιού στον πλανήτη δεν είναι δραματική και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται είναι σχετικά βραδεία.
Πολύ φοβάμαι ότι άλλα κέντρα που θέλουν να ελέγχουν τους πολίτες ως προς τις συμπεριφορές τους δραματοποιούν τον κορονοιό περνώντας απόψεις στα ΜΜΕ χωρίς και αυτά να το αντιλαμβάνονται, με σκοπούς που προς το παρόν που δεν είναι όλοι κατανοητοί. Μερικοί όμως είναι γνωστοί όπως π.χ. η κατεύθυνση της κατανάλωσης και η προώθηση του εμπορίου.
Σε βάθος χρόνου όμως πιστεύω ότι κάτι άλλο θα συμβεί όπως έγινε και με τον περιορισμό των ελευθεριών με το πρόσχημα της τρομοκρατίας. Εύχομαι να βγω ψεύτης.

Πήγαινε στην κορυφή