Ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου μίλησε για «Πόλεμο & Προσφυγιά»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου μίλησε για «Πόλεμο & Προσφυγιά»

«Πόλεμος και Προσφυγιά» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου και των συμμετεχόντων φορέων την Δευτέρα 24 Φλεβάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.), η οποία αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά, που αποτελούν το 70% των προσφύγων, αλλά και οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους κατοίκους ιδιαίτερα των νησιών. Παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το ποτάμι των ξεριζωμένων συνδέεται με τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία. Αναφερόμενη συνολικότερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγησε «ποιοι κονταροχτυπιούνται και για ποιο λόγο στις πλάτες των λαών γιατί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει με τους εμπορικούς πολέμους και τα αντιλαϊκά μέτρα τα τεράστια αδιέξοδά του.» Επίσης, δεν παρέλειψε να αναδείξει «τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τη συμφωνία του Δουβλίνου οδηγώντας στην ένταση του εγκλωβισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στο “φαγοπότι” που έχει στηθεί γενικότερα στις πλάτες των προσφύγων απόδιάφορες ΜΚΟ.»
Τέλος, αναφέρθηκε στο διαχρονικό αγώνα της ΟΓΕ ενάντια στις πραγματικές αιτίες που γεννούν τον πόλεμο και την προσφυγιά, έναν αγώνα που, όπως είπε, «δεν είναι μάταιος, αλλά έχει σημασία για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, όπως σημασία έχει και η ανυποχώρητη στάση των γυναικών παρά τις δυσκολίες, τονίζοντας ότι η υποταγή στη σημερινή βαρβαρότητα είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν η Μαρία Μαύρου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου, ο Γιάννης Τσουρουνάκης από την Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου, ο Γιώργος Πάσχος, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου, ο Γιάννης Καρεκλάς, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Γαλατσίου, η Νικόλ Αθανασοπούλου, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Άλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και υπεύθυνη του Τμήματος Μεταναστών – Προσφύγων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου «η Αγία Ειρήνη», προσφέροντας πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη, τον πόλεμο και την προσφυγιά, οι οποίοι εκτέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, την ανάγκη να εκφραστεί αυτή και στα προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία του Γαλατσίου και να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο που σπέρνει χιλιάδες θύματα και προσφυγιά.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με αναφορά στους πρόσφυγες και φωτογραφίες που αφορούσαν στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων στις διάφορες χώρες. Ακούστηκαν επίσης τα ποιήματα «Για τον όρο Μετανάστες» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Η Πατρίδα» της Κενυάτισσας Ουαρσάν Σάιρ που απαγγέλθηκαν από μέλη των πολιτιστικών συλλόγων.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε νεαρή μαθήτρια, που κλείνοντας την εκδήλωση, τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι «Τζιβαέρι» και το τραγούδι «Imagine» του John Lennon.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή