Προθεσμία στα δημοτικά συμβούλια για σχέδιο αντιμετώπισης σεισμών

Ενέργειες για τους ΟΤΑ περιλαμβάνει η 1η έκδοση του «Γενικού Σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών με την κωδική ονομασία “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ*”», που εστάλη μεταξύ άλλων στους Δήμους και στις Περιφέρειες, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά.

Ο σκοπός του Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκομένων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.
Οι Δήμοι, στο πλαίσιο εφαρμογής του «ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ», καλούνται να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης / βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών έως τέλος Μαρτίου 2020.
Στον «ΕΓΚΕΛΑΔΟ» καθορίζονται οι δράσεις των Δήμων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση / βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, σε εναρμόνιση με τις δράσεις των λοιπών εμπλεκομένων Φορέων. Επίσης, οι Οδηγίες σχεδίασης που καθορίζουν ενιαία δομή και περιεχόμενο των σχεδίων για όλους τους Δήμους, διασφαλίζουν την εναρμόνιση των σχεδίων των Δήμων με τον «ΕΓΚΕΛΑΔΟ» και τα σχέδια των Περιφερειών. Οι σχετικές Οδηγίες για το σχεδιασμό των Δήμων, στο πλαίσιο εφαρμογής του αρ.63 του Καλλικράτη, δίνονται στο Μέρος XV του Γενικού Σχεδίου.
Δεδομένου ότι η οργάνωση των Υπηρεσιών, τα διαθέσιμα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα διατεθούν για την υλοποίηση του σχεδίου του Δήμου διαφοροποιούνται από Δήμο σε Δήμο, το σχέδιο σε επίπεδο Δήμου με την ανωτέρω εγκεκριμένη δομή και περιεχόμενα, εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα σχέδια των Δήμων, μετά την έγκρισή τους από τα Δημοτικά Συμβούλια, θεωρούνται άμεσα εκτελεστά, χωρίς περαιτέρω έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι ο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» έχει τύχει της έγκρισής του.
Αντιστοίχως, σε ενέργειες χρειάζεται να προβεί και ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες, με βάση τα προβλεπόμενα στον «ΕΓΚΕΛΑΔΟ», καλούνται να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης / βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών έως τέλος Μαρτίου 2020.
Και εδώ τα σχέδια των Περιφερειών, μετά την έγκρισή τους από τα Περιφερειακά Συμβούλια, θεωρούνται άμεσα εκτελεστά.
Στον «ΕΓΚΕΛΑΔΟ» προδιαγράφονται ενέργειες επίσης για τις Αποκεντρωμένες Διοίκησης και για σειρά Υπουργείων (π.χ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής) και λοιπούς Φορείς.

* Ο Εγκέλαδος στην ελληνική μυθολογία φέρεται ως ο αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης. Στη Γιγαντομαχία ο Εγκέλαδος ήταν αντίπαλος της θεάς Αθηνάς, η οποία τον εξουδετέρωσε ρίχνοντας πάνω του τη Σικελία. Από τότε ο Εγκέλαδος προσπαθεί να ελευθερωθεί, προκαλώντας έτσι σεισμούς και εκρήξεις του ηφαιστείου της Αίτνας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή