Κλειστά κέντρα υποδοχής, του Β.Γιαννακόπουλου

Η ομάδα επικοινωνίας του Μαξίμου κυκλοφόρησε ένα μονόλεπτο βίντεο με τα έργα της κυβέρνησης στους 8 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές του Ιουλίου με τη χαρακτηριστική φράση «Το είπαμε, το κάναμε». Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί σε ορισμένα θέματα τα πράγματα να είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν στο βίντεο (Εξάρχεια, αντικαπνιστικός νόμος, πανεπιστημιακό άσυλο) αλλά στο θέμα του μεταναστευτικού η κυβέρνηση έχει χάσει αυγά και πασχάλια. Και εδώ είχε υποσχεθεί άμεση λύση αλλά όλες οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της ήταν σε λάθος κατεύθυνση.
Ξεκίνησε με την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μοίρασε τις αρμοδιότητες σε τρία Υπουργεία και δέκα διαφορετικές διευθύνσεις για να έρθει μετά από 7 μήνες να επανασυστήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με υπουργό τον κ. Μηταράκη και αναπληρωτή τον κ. Κουμουτσάκο. Παρεμπιπτόντως, τον Μηταράκη τον έκανε υπουργό, όχι γιατί γνώριζε το θέμα αλλά για να φύγει από τα πόδια του Βρούτση με τον οποίο δεν έλεγαν ούτε καλημέρα.
Και έρχεται τώρα, μετά από 8 μήνες, η κυβέρνηση να μας πει αυτό που έπρεπε να έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από την αρχή της θητείας της, δηλαδή τα κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
Μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις από τους τοπικούς παράγοντες και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα κλειστά κέντρα αλλά όταν υλοποιηθεί το μέτρο θα είναι προς όφελος όλων. Κατ’αρχάς των ίδιων των μεταναστών – προσφύγων, οι οποίοι θα διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής και φυσικά των ντόπιων, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται τώρα, γιατί απ’ό,τι λέγεται θα καταργηθούν τα ανοιχτά κέντρα τύπου Μόρια.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στα πέντε νησιά (Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος, Λέσβος) έχει ξεπεράσει όλα τα όρια! Γι’αυτό και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει έκκληση για εκκένωση ειδικά της Μόριας. Όπως αναφέρει, στο στρατόπεδο της Μόριας ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί κατά 5.000 από τον Ιούλιο και πλέον αριθμεί τους 20.000 με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί με τις νέες αφίξεις και συνεχίζει λέγοντας ότι «η Ελλάδα υπήρξε γενναιόδωρη και συμπονετική έναντι των προσφύγων παρά την περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση. Τα νησιά του Αιγαίου επιβαρύνονται με δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι κρίσιμο και άλλες περιοχές της Ελλάδας να δείξουν αλληλεγγύη και να συμβάλλουν στον καταμερισμό της πίεσης και να δεχθούν την μεταφορά προσφύγων και άνοιγμα χώρων υποδοχής.»
Σχετικά με το τελευταίο, η κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων υποδοχής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Μετά όμως τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων, φαίνεται ότι ξανασκέφτεται το θέμα. Η γενική διαπίστωση πάντως ΄όλων είναι ότι η κατάσταση στα νησιά με τους 43.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.
Γι’αυτό πρέπει γρήγορα να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα υποδοχής, τα οποία δεν θα είναι κέντρα κράτησης αλλά ελεγχόμενοι χώροι. Ήταν σωστή η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο αναγκαστικό μέτρο της επίταξης των χώρων αρκεί να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.
Όπως λένε και κάποιοι γιατροί από σοβαρές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά, υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών αν δεν ληφθούν μέτρα αποτελεσματικά και μάλιστα γρήγορα.


Προσοχή στα παιδιά

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε εκδήλωση και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα παιδιά τρομάζουν λίγο.

Ειπώθηκε ότι 7 στα 10 παιδιά κάτω των 13 ετών διαθέτουν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ 1 στα 5 έχει καταγγείλει πως έχει πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης. Επίσης, 8 στα 10 παιδιά σερφάρουν στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους.
Σχετικά με τους ενήλικες, 8 στους 10 χρησιμοποιούν το ίντερνετ ενώ 2 στο 10 έχουν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, όπως επισημάνθηκε, το 2019 το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188) δέχθηκε περισσότερες από 108.000 τηλεφωνικές κλήσεις ενώ ο συνολικός αριθμός υποθέσεων που χειρίστηκε η Δίωξη το 2019 ανήλθαν στις 5.178.
Είναι γεγονός πλέον ότι το ίντερνετ έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αφού μέχρι τα τέλη του 2018 είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 4,1 δισ. χρήστες!
Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στα παιδιά χρήστες που μπορούν να παρασυρθούν εύκολα από τους επιτήδειους γυρολόγους του διαδικτύου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή