12 «απίστευτα» οφέλη από το ρόφημα νερού με λεμόνι

• Το νερό με λεμόνι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
«Οι πολυφαινόλες στο λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στο να μειώσετε την όρεξή σας», λέει η Erin Palinski-Wade, RD, πιστοποιημένη ειδικός του διαβήτη. Οι μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες στο λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.
Επιπλέον, προσθέτει, «όταν πίνετε ένα ποτήρι νερό, ειδικά πριν από το γεύμα, αυτό βοηθά να γεμίσει το στομάχι σας, αντισταθμίζοντας την ποσότηα της τροφής που χρειάζεται να φάτε για να αισθάνεσαι κορεσμό».
• Σας βοηθά να μην αρρωστήσετε
Όλοι έχουμε ακούσει ότι η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα (αν και οι έρευνες είναι αντικρουόμενες). Το νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γρίπης.
«Βεβαίως, το όξινο περιβάλλον στο στομάχι λειτουργεί ως εμπόδιο και αποτρέπει τους παθογόνους οργανισμούς από το να προκαλέσουν ασθένεια», λέει η Roxanne B. Sukol, MD, ιατρός – διευθύντρια του Κέντρου Υγείας του Cleveland Clinic.
• Βοηθά στην πέψη
Ένα άλλο όφελος του λεμονιού είναι ότι τα οξέα του βοηθούν στην πέψη των τροφίμων. «Τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών στο λεμόνι βοηθούν το οξύ στο στομάχι να διασπάσει τα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη συνολική πέψη», λέει ο Palinski-Wade. «Η βράση του νερού φαίνεται να παρέχει τα μεγαλύτερα πεπτικά οφέλη.» Η υποβοηθούμενη πέψη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μεγαλώνουμε, επειδή η ποσότητα οξέος στο στομάχι μας, μειώνεται με την ηλικία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society έδειξε ότι πάνω από το 30% των ανδρών και των γυναικών ηλικίας άνω των 60 ετών παρουσίαζαν ατροφική γαστρίτιδα.
• Το νερό με λεμόνι έχει βιταμίνη C
Τα εσπεριδοειδή είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1/4-φλιτζάνι νερό με χυμό λεμονιού αποδίδει 23,6 mg βιταμίνης C, περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για τις γυναίκες και το ένα τέταρτο για τους άνδρες.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, και αυτό θα μπορούσε ακόμη να είναι και προστατευτικό από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
• Μπορεί να βοηθήσει στην ηπατική λειτουργία
Ένα άλλο πλεονέκτημα του λεμονιού; Βοηθά το ήπαρ σας να κάνει καλύτερη δουλειά, λειτουργώντας σαν φίλτρο του σώματος. «Η υποβοήθηση της γενικής ενυδάτωσης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας όλων των οργάνων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος», λέει ο Palinski-Wade.
«Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι τα φλαβονοειδή εσπεριδοειδών στο λεμόνι μπορούν να προστατεύσουν το ήπαρ από τις τοξίνες και να μειώσουν το λίπος στο ήπαρ, προστατεύοντας από τη λιπώδη ηπατική νόσο».
• Αυξάνει τα επίπεδα καλίου
Συνδέουμε γενικά το κάλιο με τις μπανάνες, αλλά αποδεικνύεται ότι και τα λεμόνια είναι καλή πηγή. «Το κάλιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως σε φρούτα και λαχανικά», λέει ο Δρ. Sukol. «Είναι ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των κυττάρων, τον μεταβολισμό και τη μετάδοση των νευρικών σημάτων.»
• Βοηθά στην πρόληψη των νεφρών
Οι πέτρες στα νεφρά συχνά αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης, έτσι ένα από τα οφέλη του λεμονιού είναι ότι βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών σας και αποτρέπει τον σχηματισμό πετρών. «Ορισμένες πέτρες στα νεφρά προέρχονται από την συσσώρευση αλάτων ασβεστίου», λέει ο Δρ. Sukol.
• Φρεσκάρει την αναπνοή
Όταν πρόκειται για την προσωπική υγιεινή, το νερό με λεμόνι μπορεί να βοηθήσει το στόμα σας να μυρίζει καλύτερα. «Τα εσπεριδοειδή στο νερό λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων στο στόμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο φρέσκια αναπνοή», λέει ο Palinski-Wade. Ωστόσο, το οξύ στο χυμό λεμονιού θα μπορούσε, με την πάροδο του χρόνου, να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Δοκιμάστε να το πιείτε με καλαμάκι.
(Πηγή: iatronet.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή