Πορεία διαμαρτυρίας μαθητών

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πορεία διαμαρτυρίας μαθητών

Πορεία διαμαρτυρίας μαθητών για την εξίσωση πτυχίων κολλεγίων & πανεπιστημίων
Πορεία διαμαρτυρίας επί της Λ. Βεΐκου, από την Τράλλεων έως τη Γαλατσίου, πραγματοποίησαν μαθητές των Λυκείου του Γαλατσίου, το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη νομοθετική διάταξη που εξισώνει τα πτυχία των Κολλεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων. Για τον ίδιο λόγο οι μαθητές του 4ου Λυκείου Γαλατσίου είχαν ήδη από την περασμένη Δευτέρα 27 του μήνα προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου τους, αναρτώντας και το σχετικό πανώ στα κάγκελα της εισόδου τους.

«Η σημερινή κατάληψη, Δευτέρα 27/1/2020, πραγματοποιείται έπειτα από ψηφοφορία του 15μελούς και της Γενικής Συνέλευσης του σχολείου που συγκλήθηκε για τον παρακάτω λόγο:
»Διαμαρτυρόμαστε συλλογικά, σε συνεργασία με άλλα σχολεία της περιοχής, σχετικά με τη διάταξη για την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων κολλεγίων και ξένων πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη διάταξη μας δημιουργεί πλήθος προβληματισμών και αίσθημα αδικίας καθώς η χρόνια προσπάθειά μας για την εισαγωγή σε δημόσια ΑΕΙ και κατά συνέπεια την επαγγελματική μας αποκατάσταση, πλέον ισοδυναμεί με την οικονομική εμπορία.»
Αυτά ανέφερε η ανακοίνωση των μαθητών του 4ου Λυκείου Γαλατσίου, οι οποίοι μάς μίλησαν και για περαιτέρω κινητοποιήσεις, περισσότερο μαζικές, της μαθητικής κοινότητας προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου.
Έτσι, το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, η πλατεία στη συμβολή των οδών Τράλλεων και Βεΐκου ήταν η αφετηρία της πορείας διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν μαθητές των Λυκείων της πόλης μας. Φωνάζοντας συνθήματα και με σταθερό παλμό και ζωντάνια, διαδήλωσαν επί της Λ. Βεΐκου με τη διακριτική συνοδεία εκπαιδευτικών αλλά και γονέων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Γαλατσίου και τη δημοτική αρχή απέστειλε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Γαλατσίου, όπου αναφέρονται τα εξής:
«Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, διαμαρτύρεται για τους συνεχόμενους νόμους που υποβαθμίζουν ολοένα και περισσότερο τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
»Τα παιδιά μας, ενώ θα έπρεπε να μορφώνονται ολόπλευρα και να χαίρονται την εφηβεία τους, ζουν σε ένα σχολείο που, το πρόγραμμά του από το Υπουργείο Παιδείας, είναι πλήρως δεσμευμένο από τις εξετάσεις κι αυτές καθορίζουν τα πάντα στο πρόγραμμα του σχολείου και στη γνώση. Ζουν έναν μαραθώνιο, εξαντλητικό μάλιστα, για μια θέση στο πανεπιστήμιο, για το όνειρό τους. Παράλληλα, εμείς οι γονείς καταθέτουμε το μόχθο μας, το στέρημά μας στα φροντιστήρια για να δώσουμε περισσότερα εφόδια γι αυτό, ειδικά φέτος που οι εισακτέοι της «δημόσιας – δωρεάν παιδείας» θα μειωθούν σημαντικά και θα μειώνονται…
»Η πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 50, που εξισώνει πτυχία κολλεγίων με αυτά των πανεπιστημίων, μας βρίσκει, κι εμάς και τα παιδιά μας που αγωνίζονται, αντίθετους , διότι κάνει ένα ακόμα βήμα -άλμα- στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Όσοι έχουν χρήμα, θα έχουν πτυχίο!!
»Αγωνιζόμαστε με τα παιδιά μας για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, ένα λύκειο αποδεσμευμένο από τις εξετάσεις, από τα φροντιστήρια κι από καθηγητές με πληρωμένα πτυχία!
»Θα επιθυμούσαμε τα παιδιά μας να μην είχαν λόγους για να αγωνίζονται, να μην είχαν λόγους για κατάληψη και το σχολείο να λειτουργούσε εύρυθμα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των παιδιών μας και θα στηρίξουμε και με δικές μας παρεμβάσεις και δράσεις τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στη γνώση, στις σπουδές, στη ζωή.»

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών των σχολείων του Δήμου Γαλατσίου:
«Η Κυβέρνηση με το άρθρο 50 του νόμου 4653/20 προχώρησε στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων των Πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
»Με πρόσχημα την προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας με αυτήν της Ε.Ε. επέλεξε η Κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και η προηγούμενη, να απαξιώσει τα πτυχία των ΑΕΙ εξισώνοντας τα με την φοίτηση σε κολέγια.
»Δεν φρόντισαν να λύσουν τα προβλήματα με τα κενά των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν νοιάστηκαν για μαθήματα, που δεν διδάχτηκαν σε ορισμένα σχολεία από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Βιάστηκαν να φέρουν στην εκπαίδευση όχι τους απόφοιτους των ΑΕΙ, που μένουν αδιόριστοι, αλλά όσους θα φοιτήσουν σε ιδιωτικά κολέγια.
»Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μαθητών των σχολείων του Γαλατσίου καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στο νόμο αυτόν με αίτημα την ακύρωση της σχετικής διάταξης.
»Ζητούμε άμεσα την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εκπαίδευση (κάλυψη κενών εκπαιδευτικών, ανέγερση νέων κτηρίων, αύξηση χρηματοδότησης).
»Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να σταθούν ενάντια στις πρακτικές αυτές των εκάστοτε κυβερνώντων και να διεκδικήσουν συλλογικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή