Γιώργος Μαρκόπουλος «Διεκδικούμε την παραχώρηση όλου του Παλαί για 49 χρόνια»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Γιώργος Μαρκόπουλος «Διεκδικούμε την παραχώρηση όλου του Παλαί για 49 χρόνια»

Την παραχώρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (Παλαί) στον Δήμο μας για 49 χρόνια διεκδικεί από την ΕΤΑΔ η δημοτική αρχή, όπως ειπώθηκε δια στόματος Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Αφορμή για τη συζήτηση του θέματος στάθηκε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς στις 7/1/2020 έληξε η τριετής σύμβαση παραχώρησης τμήματος του Παλαί στον Δήμο μας.

Στην ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρ. Χαραλαμπίδης, Τ. Οικονόμου και Μ. Ιμπριάλος, αφού ξεκαθαρίζουν ότι «από το 2016 προειδοποιούσαν ότι με την συγκεκριμένη σύμβαση προχωρούσε η εμπορευματοποίηση του Παλαί καθώς με μηδενική κρατική χρηματοδότηση, ο Δήμος μετατρέπεται σε επιχειρηματία και αναλαμβάνει να λειτουργήσει με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια τον χώρο», προτείνουν ένα σχέδιο Ψηφίσματος στη βάση παλαιότερων ομόφωνων αποφάσεων του Σώματος ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου, δηλώνει ότι:
– Διεκδικεί να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Γαλατσίου, η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στον λαό και τη νεολαία της περιοχής.
– Διεκδικεί την αποκλειστική χρήση των εγκαταστάσεων για δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, χωρίς καμία μορφή εμπορευματοποίησης και λειτουργίας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των εγκαταστάσεων ή μέρους τους.
– Διεκδικεί την επαρκή τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έξοδα λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησης του ακινήτου, με μόνιμο προσωπικό.»
Κλείνοντας κάλεσαν τη δημοτική αρχή να φέρει άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα του Παλαί ως θέμα ημερήσιας διάταξης και τη συμμετοχή των αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων και φορέων της πόλης μας.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η κα Αγγέλικα Σαπουνά της παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού», τοποθετούμενη επί της παραπάνω ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας πως μια νέα ομόφωνη απόφαση ή ένα νέο Ψήφισμα του Σώματος θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο υπέρ του Δήμου Γαλατσίου. «Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης γι’αυτό πιέζουμε για μία συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το Παλαί όπου θα αναλυθούν όλες οι παράμετροι» είπε.
Ριζικά αντίθετος με την μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου αναφορικά με το Παλαί φάνηκε ο κ. Σπύρος Παναγιώτου της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου», υπογραμμίζοντας πως τα παιδιά των σωματείων που φιλοξενούνται στην ολυμπιακή εγκατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται και πάλι να αθλούνται στις αλάνες. «Ο πόλεμος είναι διαρκώς στους διαδρόμους και στις αίθουσες και αναρωτιόμαστε πώς αποδεικνύουμε κάθε φορά ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Μόνο με μελέτες. Αλλά είστε σίγουροι ότι αυτοί στην ΕΤΑΔ θέλουν μελέτες ή προσφορές; Διότι αυτοί βλέπουν μόνο νούμερα. Αυτό που πρέπει να αποδείξουμε είναι ότι το Παλαί μας ανήκει γιατί το έχουμε πληρώσει και γιατί το έχουμε ανάγκη.»
Με την παραδοχή ότι «τον Οκτώβριο του 2016 ξέραμε ότι ο δρόμος για το Παλαί δεν θα είναι βελούδινος» άρχισε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και την πίεση που έχει ασκήσει όλο αυτά τα χρόνια ώστε να μην καταφέρει το μέγιστο καλό για την πόλη και τη νεολαία της.
«Από τον Ιούνιο, λοιπόν, του 2019 συζητάμε ακόμα πιο επισταμένα με την ΕΤΑΔ για το θέμα της παραχώρησης ολόκληρης της εγκατάστασης του Παλαί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συζητούσαμε με τον κ. Τερζάκη, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, ωστόσο κάτι οι εκλογές, κάτι οι ανακατατάξεις και αλλαγές στις θέσεις των αρμοδίων στην ΕΤΑΔ έχουμε μιλήσει με πέντε διαφορετικούς ανθρώπους με τους οποίους ξεκινάμε πάλι από την αρχή, προσπαθώντας κάθε φορά να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Τώρα συζητάμε με τον κ. Βλαστό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, με τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και κ. Βεζυρόπουλο, με την κα Καλύβα στη Γ.Γ. Αξιοποίησης Ακινήτων, και με άλλους επιδιώκοντας μια πολιτική λύση στο θέμα. Εμείς ζητάμε να μας παραχωρηθεί όλη η εγκατάσταση για 49 χρόνια. Αυτό ζητάμε!» είπε ο κ. Μαρκόπουλος και συνέχισε:
«Κοιτάξτε, κύριοι, μας δόθηκε το Παλαί αρχικά δοκιμαστικά για να μας εκθέσουν και εμείς καταφέραμε και του δώσαμε αξία! Με φωτογραφίες από το πώς ήταν και πώς εμείς κάναμε την εγκατάσταση και με τα νούμερα που έχουμε πετύχει, αποδείξαμε ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε εμείς μόνοι μας. Είμαστε ο μόνος δήμος που έχει καταφέρει να αξιοποιήσει ολυμπιακή εγκατάσταση. Με αυτά λοιπόν, τα δεδομένα όταν υπάρχουν νεότερα φυσικά και θα κάνουμε μια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το Παλαί.»

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Ο «Παλμός» με εκτενή ρεπορτάζ του τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2016 είχε αναλύσει τα όσα προέβλεπε η τότε σύμβαση παραχώρησης που είχε υπογράψει ο Δήμος Γαλατσίου με την ΕΤΑΔ.
Η παραχώρηση χρήσης τότε αφορούσε την κύρια αίθουσα και δικαίωμα πρόσβασης στους κείμενους χώρους υγιεινής, τους περιβάλλοντες χώρους καθώς και το νότιο βοηθητικό γήπεδο κατά τα διαστήματα που θα επέτρεπε τη χρήση του η ΕΤΑΔ. Η χρήση όλων αυτών των χώρων αφορούσε πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς.
Το ελάχιστο χρηματικό αντάλλαγμα, με την τότε σύμβαση, αυξήθηκε στο ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως ενώ αναφορικά με την αναλογία της ΕΤΑΔ εκ των υπομισθώσεων του Δήμου αυτή ήταν 40%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή