Επανιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

ΕΛΛΑΔΑ
Επανιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Την επανίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου με απόφαση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, έξι μήνες μετά την κατάργησή του και την ένσωμάτωσή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Την θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Χίου Παναγιώτης Μηταράκης. Αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κυβέρνηση πήρε την παραπάνω απόφαση, «ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί με την ταχεία εξέταση του ασύλου, τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζεται η αποφυγή καθυστερήσεων. Και με την λειτουργία κλειστών κέντρων για να είναι εφικτή η σωστή διαχείριση των διαδικασιών».
Υποστήριξε ότι «τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές)» για να προσθέσει ότι κλείνουν «οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου».
Τέλος, ο κ. Πέτσας επέμεινε πως η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για να επαναλάβει ότι βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών με «την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αποτρεπτική φύλαξη».
Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητες του κ. Μηταράκη αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή