Hangover: Αν τα τσούξατε λίγο παραπάνω, να τι συμβαίνει στον οργανισμό σας

Το δυσάρεστο αίσθημα το επόμενο πρωί μετά από ένα βράδυ με πολύ αλκόολ είναι γνωστό στους περισσότερους. Κι ενώ όλοι ξέρουμε τις συνέπειες που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό, το κακό δεν αργεί να έρθει. Ας δούμε όμως τι μας λέει η επιστήμη πως είναι το hangover.

Όταν πίνουμε λοιπόν αλκοόλ, ό,τι τύπο οινοπνευματώδους, το ποτό περνά από το λεπτό έντερο, όπου και απορροφάται, περνώντας στο αίμα. Γι’ αυτό και αν έχουμε φάει κάτι, η απορρόφηση είναι πιο αργή, καθυστερώντας τη μέθη.
Ξέρουμε πια πως το σώμα μας χρειάζεται κάπου μία ώρα για να μεταβολίσει 10 γραμμάρια αλκοόλ, ένα τυπικό ποτό δηλαδή.
Οι αιτίες του hangover είναι για την ώρα σχεδόν άγνωστες. Η επιστήμη δεν έχει απομονώσει μία αιτία, γνωρίζει όμως μια σειρά από πιθανούς υπαίτιους.
Το αλκοόλ, για παράδειγμα, είναι διουρητικό, γεγονός που καταλήγει σε αφυδάτωση. Και η αφυδάτωση δημιουργεί αισθήματα ζάλης και υπνηλίας. Την ίδια στιγμή, το αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι, προκαλώντας εμετούς και διάρροιες. Αλλά και ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.
Κάθε ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, στα συστατικά που είναι απαραίτητα για τις συσπάσεις των μυών, ώστε ο άνθρωπος να κινείται, να ανασαίνει, να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος και γενικά να διατηρεί την ευρωστία του, επιφέρει αισθήματα κόπωσης, ναυτίας και μυϊκής ατονίας.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει βρεθεί επίσης πως κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, προκαλώντας πονοκεφάλους. Συνδυασμός ανισορροπίας ηλεκτρολυτών και αφυδάτωσης είναι ο βασικός υπεύθυνος για το βαρύ κεφάλι το επόμενο πρωί.
Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης και την παραγωγή γλυκόζης, καταλήγοντας σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια κατάσταση που σε κάνει να νιώθεις αδύναμος.
Και βέβαια το αλκοόλ επηρεάζει και τον ύπνο. Σε κάνει μεν να νιώθεις υπνηλία, διακόπτει ωστόσο τον κιρκαδιανό ρυθμό, επιφέροντας αισθήματα κόπωσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή