Το 2020 να φέρει περισσότερα χαμόγελα, του Β. Γιαννακόπουλου

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους σας! Μακάρι το 2020 να είναι ειρηνικό, δημιουργικό και με περισσότερα χαμόγελα.
Όπως είχατε ενημερωθεί αρμοδίως έλειψα για λίγες ημέρες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, για να μαζέψουμε τις ελιές μας προς εξασφάλιση του χρησιμότατου, απαραίτητου και εξαιρετικού ελαιολάδου. Απαραίτητο όχι μόνο για μένα αλλά για όλους μας.

Η φετινή ειδικά σοδειά ήταν αρίστης ποιότητας γιατί τα ελαιόδεντρα δεν είχαν προσβληθεί από το δάκο – τουλάχιστον στη δική μας περιοχή, τον Πύργο. Γι’αυτό είχαμε μηδενικά οξέα. Παρόλα αυτά η τιμή πώλησης του ελαιολάδου φέτος ήταν χαμηλότερη από πέρσι που είχαμε και δάκο και γλοιοσπόριο. Η αιτιολογία των εμπόρων ήταν ότι η τιμή του καθορίζεται από την παγκόσμια παραγωγή και φέτος υπάρχει μεγάλη παραγωγή, ειδικά στην Ισπανία, γι’αυτό και η τιμή είναι χαμηλή.
Στις συζητήσεις μας, λοιπόν, στα καφενεία με τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς ετέθη πάλι το ζήτημα της τυποποίησης και της εξαγωγής του ελαιολάδου που παράγουν συσκευασμένο πια και όχι χύμα, για να ωφελούνται οι ίδιοι οι αγρότες και όχι οι έξυπνοι Ιταλοί. Οι οποίοι Ιταλοί έρχονται με κάτι βυτιοφόρα σε μέγεθος τρένου, παίρνουν το δικό μας λάδι, το αναμειγνύουν με κατώτερης ποιότητας δικά τους ελαιόλαδα, το τυποποιούν και το εξάγουν στις χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, για δικό τους προϊόν. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο οι αγρότες του Ν. Ηλείας από τη μη τυποποίηση του ελαιολάδου χάνουν περίπου 60 εκατ. ευρώ! Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα έσοδα από τις συνεργαζόμενες προς την τυποποίηση επιχειρήσεις και βιοτεχνίες για να καταλήξουμε ότι το σύνολο των χρημάτων που χάνονται κάθε χρόνο από το Ν. Ηλείας ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ.
Όλοι το αντιλαμβάνονται, όλους τους καίει αλλά στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Και κάθε χρόνο η ίδια συζήτηση, κάθε χρόνο τα ίδια παράπονα. Κάτι όμως πρέπει να γίνει γιατί είναι κρίμα να μην απολαμβάνουν οι ίδιοι οι αγρότες – παραγωγοί την αξία του προϊόντος που παράγουν.
Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διαδικασία της τυποποίησης αδυνατούν γιατί οι περισσότεροι είναι χρεοκοπημένοι και αδρανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί ομάδες παραγωγών αλλά στη χώρα μας η ιδέα της συνεργασίας δεν έχει περπατήσει και ειδικά στον αγροτικό τομέα έχει ταυτιστεί με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι ήταν και παραμένουν κομματικά μαγαζιά. Ούτε θυμάμαι πόσες φορές έχουν χαριστεί τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών από τις κυβερνήσεις – με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων! – και παρόλα αυτά παραμένουν χρεοκοπημένοι!
Η στρεβλή αυτή κατάσταση γύρω από τον τρόπο διάθεσης του ελαιολάδου δεν παρουσιάζεται μόνο στο Ν. Ηλείας αλλά σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι από τους συνολικά 300 έως 350.000 τόνους που είναι η ετήσια παραγωγή μας, οι 150.000 τόνοι εξάγονται χύμα.
Αυτά για το ελαιόλαδο για το οποίο πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλύτερη ποιότητα παράγεται από τα ελαιόδεντρα ποικιλίας Κορωναίικου. Θέλω να σας ενημερώσω επίσης ότι το 85% των ελαιοδέντρων του Ν. Ηλείας είναι αυτής της ποικιλίας. Άρα το λάδι το δικό μας είναι το καλύτερο όλων και δεν δέχομαι καμία αντίρρηση επ’αυτού!

Γράφω στην αρχή για ένα ειρηνικό 2020 αλλά απ’ό,τι φαίνεται δεν ξεκίνησε και με πολύ ειρηνικό τρόπο.
Μετά την ακατανόητη και καουμπόικη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς και την πρώτη ανταπόδοση των Ιρανών, τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν καλή εξέλιξη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου, νο 2 στην κυβέρνηση του Ιράν, χωρίς αποδείξεις ενοχής του ή εμπλοκής του σε δολοφονικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.
Η εντολή για την δολοφονία του εδόθη από τον Τραμπ, προφανώς για να το χρησιμοποιήσει ως αντιπερισπασμό στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την παραπομπή του αλλά και για να έχει στο βιογραφικό του, όπως και όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, έναν πόλεμο. Μην ξεχνάτε ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ο Τραμπ θα είναι και πάλι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.
Είχαμε και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά απ’ό,τι φάνηκε δεν ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή. Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης θα φανούν αργότερα – μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.
Άντε και καλή χρονιά σε όλους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή