Φώφη Γεννηματά: Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στον Ελληνικό λαό.

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στη σύσκεψη των Γραμματέων και Αναπληρωτών των Τομέων του Κινήματος Αλλαγής:

1] Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δημιούργησε εύλογο προβληματισμό στον Ελληνικό λαό.

Είχαμε επισημάνει ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πάει σ΄ αυτή την κρίσιμη συνάντηση, αναλαμβάνοντας μόνος την ευθύνη των χειρισμών, χωρίς να εξασφαλίσει την στήριξη όλων των δυνάμεων σε μια Εθνική Γραμμή, χωρίς την δύναμη που θα του έδινε η Εθνική Ομοψυχία.

Αρνήθηκε την πρότασή μας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επέλεξε όμως να προσέλθει – ως φαίνεται – και χωρίς επαρκή προετοιμασία με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σε αμήχανο θεατή της συνέντευξης του κ. Τραμπ κατά του Ιράν. Ένα θέμα στο οποίο δεν έχει κανένα λόγο και συμφέρον να εμπλακεί η χώρα μας.

Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε ανησυχία στον Ελληνικό λαό. Ιδιαίτερα γιατί δεν προβλήθηκαν όπως έπρεπε οι Εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ ώστε να κάνουμε τις ολοκληρωμένες μας εκτιμήσεις.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι απέναντι στον κ. Τραμπ που έχει αποδείξει ότι κινείται μόνο με βάση το “δίκαιο των ισχυρών”, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει διαρκώς να τονίζει την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητά μας για την πλήρη υπεράσπιση των Εθνικών μας δικαιωμάτων. Ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα προασπίσει η χώρα μας με τον αντίστοιχο και ανάλογο τρόπο που θα προσβληθούν από άλλη πλευρά.

Να θυμίζει ότι μας συνδέουν σχέσεις συμμαχίας και όχι υποτέλειας. Και ότι αν ανέχονται από την Τουρκία παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος μας, αυτό θα αποτελεί άλλη μια τεράστια πηγή προβλημάτων και ανασφάλειας στην περιοχή, γιατί δεν θα γίνει αποδεκτό. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και να τονίσουμε επίσης ότι δεν μπορεί συνεχώς – όπως δυστυχώς δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας με το θέμα των βάσεων και επικύρωσε και υλοποίησε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης – να “δίνουμε” μόνο και να μην παίρνουμε κανένα αντάλλαγμα.

2] Εκλογικός Νόμος

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο εμείς έχουμε τοποθετηθεί. Εμείς εδώ και πολλούς μήνες – πολύ πριν από τις πρόσφατες εκλογές – έχουμε παρουσιάσει τις δικές μας θέσεις.

Αυτές τις θέσεις θα επαναλάβουμε.

Καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις, μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς.

Λέμε ΝΑΙ στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών Κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας. Κυβερνήσεων που εκφράζουν και στηρίζονται σε μια ευρύτερη λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα πούμε όμως ένα ηχηρό ΟΧΙ στην επανάληψη λογικών που οδηγούν στον τεχνητό δικομματισμό που διχάζει τον λαό μας. Αλλά και οδηγούν σε αδύναμες Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας που επιβιώνουν Κοινοβουλευτικά ελέω του bonus του εκλογικού νόμου.

Με αυτά τα κριτήρια θα κάνουμε και την τελική αξιολόγηση μας, μέσα από τις συνεδριάσεις των πολιτικών μας οργάνων.

3] Για την εκλογή του ΠτΔ

Έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Αυτή είναι η σταθερή θέση μας.

Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε βέβαια θα διαφωνήσουμε.

Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε την δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα.

Στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία.

4] Μαζί με τον κόσμο της εργασίας

Σε μια εποχή που είναι απαραίτητη η εθνική ομοψυχία η Κυβέρνηση επιλέγει την Κοινωνική πόλωση.

Δημιουργεί συνεχώς “μέτωπα” που προαναγγέλλουν χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων για τον κόσμο της εργασίας.

Οι πολιτικές της ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, ανοίγουν τον δρόμο για μαζικές απολύσεις εργαζομένων και διώξεις συνδικαλιστών.

Οι νόμοι που ψήφισε οδηγούν στην υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, αφήνουν στον αέρα 400.000 εργαζόμενους deliverάδες και σερβιτόρους. Τιμωρούν τους εργαζόμενους και τους συνεπείς εργοδότες, επιβραβεύουν εκείνους που επιδιώκουν την ασυδοσία.

Οι πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας “απελευθερώνονται” από το τέλος Απριλίου. Οι μικροί και μεσαίοι δανειολήπτες που έπληξε η κρίση, παραδίδονται χωρίς καμία προστασία στα funds

Ο εμπαιγμός των πολιτών συνεχίζεται. Οι τράπεζες συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα τις υπερβολικές χρεώσεις στις συναλλαγές τους παρά τις δήθεν κυβερνητικές υποδείξεις. Η εκμετάλλευση καλά κρατεί.

Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το Κίνημα Αλλαγής

Στηρίζουμε ενεργά τους αγώνες των εργαζομένων
Εντείνουμε τις πρωτοβουλίες μας μέσα στην Βουλή, αλλά και στην Κοινωνία
Δυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο της εργασίας.
Στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε και νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή