Το σνακ που είναι γεμάτο θερμίδες αλλά μειώνει τον κίνδυνο να παχύνουμε

Το απόγευμα είναι η ώρα που όλοι επιθυμούμε κάτι μικρό για να καλύψουμε την πείνα μας. Ποιο είναι το ιδανικό σνακ ώστε να νιώσουμε πλήρεις χωρίς το άγχος των θερμίδων;

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ για την απογευματινή πείνα. Είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και, παρά το ότι δεν θα τους χαρακτηρίζαμε ιδιαιτέρως διαιτητικούς λόγω των θερμίδων τους, οι ειδικοί τους συνιστούν ανεπιφύλακτα.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 290.000 βρετανούς νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας σε διάστημα είκοσι ετών. Κάθε τέσσερα χρόνια σημείωναν το βάρος τους και τη συχνότητα με την οποία είχαν καταναλώσει ξηρούς καρπούς (30 περίπου γραμμάρια), συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου.
Διαπίστωσαν ότι η μέση αύξηση βάρους ήταν περίπου 300 γρ., ενώ η αυξημένη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, σημειώθηκε 16% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας σε κάθε τετραετία.
Η μάσηση κατά την κατανάλωση ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μπορούν να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου, παρατείνοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού μετά την βρώση των καρπών. Επίσης, οι φυτικές ίνες προσκολλούνται στα σωματίδια χοληστερόλης, με αποτέλεσμα περισσότερες θερμίδες να αποβάλλονται παρά να απορροφούνται.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα συμπεράσματά τους είναι συνεπή με προηγούμενες μελέτες.
Συνεπώς, οι ξηροί καρποί, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, αράπικα ή κάσιους, είναι μια απολύτως υγιεινή επιλογή (εφόσον είναι ανάλατοι και ωμοί) για να καταπολεμήσουμε το αίσθημα της απογευματινής πείνας.

Πήγαινε στην κορυφή