Τι περιμένουμε από το 2020;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ, Protagon.gr


Πριν ξεσπάσει η κρίση, το έτος 2020 χρησιμοποιείτο συμβολικά για να επενδύσει πρωτοβουλίες και συνέδρια που, υποτίθεται, έθεταν τους στόχους για την Ελλάδα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Μετά, βέβαια, βγήκε ο Γιώργος στο Καστελόριζο και οτιδήποτε φιλόδοξο μετατράπηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε κακό ανέκδοτο.

Τέλος πάντων, η χώρα υποδέχεται το 2020 σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που φανταζόμασταν πριν από μερικά χρόνια, όταν βλέπαμε μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος και καχεκτικά γόνατα που λύγιζαν υπό το βάρος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Θεωρητικά και σημειολογικά, ίσως και ουσιαστικά, η κρίση έχει παρέλθει, η πολιτική αλλαγή σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας και το ελατήριο κινείται αναγκαστικά προς τα πάνω.
Τι μπορούμε να περιμένουμε ως χώρα από το 2020; Πιθανότατα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία κανονικότητα χωρίς εκπλήξεις. Αυτό θα ήταν αρκετό, ειδικά αν συνυπολογίσουμε όσα ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία.
Λογικά σημαντικές πολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν αν και η χρονιά ξεκινά με σενάρια και εκτιμήσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρεμπιπτόντως, είναι σχετικά ασφαλές να στοιχηματίσουμε εις βάρος του Προκόπη Παυλόπουλου και υπέρ μίας προσωπικότητας από την Κεντροαριστερά. Αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία Μητσοτάκη – Γεννηματά για Πρόεδρο και εκλογικό νόμο, τότε είναι βέβαιο ότι ο επόμενη κεφαλή του κράτους δεν θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, κουβέντα θα γίνει και για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα σύντομα. Όταν ερωτάται ο Μητσοτάκης αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου δείχνει πρόθεση για πρόωρες εκλογές, δηλώνει ότι πρόκειται για μία εκκρεμότητα που πρέπει να τακτοποιηθεί ώστε να μην επισείεται πάνω από τη χώρα η απειλή της απλής αναλογικής. Θεωρητικά, πάντως, υπάρχει πάντα το σενάριο που θέλει τον Μητσοτάκη να πηγαίνει σε εκλογές την άνοιξη προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική. Αυτή τη στιγμή αλλαγή του εκλογικού νόμου με ισχύ στις επόμενες εκλογές, μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην οικονομία η κυβέρνηση αισιοδοξεί σε βαθμό που σε κάνει να ανησυχείς. Εκτιμούν ότι θα σημειωθεί επενδυτική έκρηξη και θα διευρυνθεί ο δημοσιονομικός χώρος, ενώ παράλληλα οι εταίροι θα κάνουν με θετική διάθεση την κουβέντα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλά, για να μη ξεχνιόμαστε, οι μπουλντόζες έπρεπε ήδη να βρίσκονται στο Ελληνικό, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Τα εθνικά, εννοείται, θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ρευστό και απρόβλεπτο, με τις ΗΠΑ να εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο και, ασφαλώς, την Τουρκία να κινεί επιθετικά τα πιόνια της στο ταμπλό της Ανατολικής Μεσογείου. Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» παραμένει πάντα ισχυρό, ενώ μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες για τη λήψη αποφάσεων που θα απαιτήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Πρόβλεψη; Η χρονιά δείχνει να έχει όλες τις προοπτικές για να κυλήσει, σε γενικές γραμμές, ήσυχα, ακόμα και ελαφρώς καλύτερα από το 2019. Αλλά όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, σωστά;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή