Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Γαλατσίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και φέτος ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων για το 2020 του Δήμου Γαλατσίου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την αντιπολίτευση να τον καταψηφίζει, υποστηρίζοντας πως είναι πλασματικός, ότι απουσιάζει από αυτόν το όραμα για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, πως υπακούει στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις ανάγκες των δημοτών μας.

τα 30.905.033,07 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των προϋπολογισθέντων εσόδων του Δήμου Γαλατσίου για το 2020 με τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη 3.466.736,00 ευρώ και από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες 5.859.921,36 ευρώ να αποτελούν τα βασικότερα από αυτά ενώ εντυπωσιακό είναι το έσοδο που αναμένεται από την είσπραξη παραβάσεων ΚΟΚ που ανέρχεται στις 639.285,26 ευρώ.
Τα έξοδα είναι και φέτος διαρθρωμένα σε εννέα κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής και με βασικά ποσά εξόδων τα παρακάτω:
Γενικές Υπηρεσίες 11.300.719,99 ευρώ
Οικονομικές Διοικητικές Υπηρεσίες 3.608.624,64 ευρώ
Υπηρεσίες Πολιτισμού Αθλητισμού
και Κοινωνικής Πολιτικής 1.584.999,75 ευρώ
Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού 6.892.543,58
Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων 4.368.458,17 ευρώ
Υπηρεσίες Πρασίνου 944.227,39 ευρώ
Υπηρεσία Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Πολεοδομίας
(χρηματοδοτ. από ΠΔΕ) 1.868.120,06 ευρώ
Ως προς το τεχνικό πρόγραμμα, τα έργα που περιλαμβάνει κοστολογούνται στα 4.818.383,25 ευρώ και ενδεικτικά αναφέρονται:
– Επεμβάσεις συντήρησης στο Κολυμβητήριο Γαλατσίου 180.000,00 ευρώ
– Επισκευή γηπέδων τένις στο Άλσος Βέικου 520.000,00 ευρώ
– Αναπλάσεις πλατειών 1.200.00,00 ευρώ
– Κατασκευή παιδικής χαράς στην οδό Κρήτης 100.000,00 ευρώ
– Συντήρηση σχολικών κτιρίων 600.000,00 ευρώ

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, χανόμαστε στους κωδικούς και τα νούμερα που αποτυπώνουν σκοπιμότητες, προτεραιότητες που συχνά τσακίζουν τις ζωές όλων μας» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, πριν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. «Αν προσπαθήσει κανείς να κάνει την άθροιση των κωδικών αριθμών που αφορούν τα ίδια έσοδα και αυτών που αφορούν την τακτική κρατική επιχορήγηση τότε αβίαστα θα βρει ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει από τα ίδια έσοδα είναι 6.751.843 ευρώ και κάτι λεπτά και το συνολικό ποσό που προκύπτει από τις τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις είναι 6.272.241 ευρώ. Μια κρατική χρηματοδότηση δηλαδή που υπολείπεται πλέον κατά μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου από τα ίδια έσοδα που προέρχονται από την φορολεηλασία την δική μας και των συνδημοτών μας. Αυτή η τάση αυτή η ψαλίδα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος του λαού μας και στο Γαλάτσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί οι προϋπολογισμοί που ψηφίζουν οι δήμοι, ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα εδώ, εντάσσεται πλήρως στις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Και η κατεύθυνση αυτή, για όποιον θέλει να την ακολουθήσει είναι μονόδρομος, γιατί οδηγεί και κατατάσσεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης και όχι στις ανάγκες τις δικές μας.
»(…) Αλήθεια για πέστε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί μετά από την τόσο καλά αλλά και τόσο απάνθρωπη ταξική βαρβαρότητα του αστικού κράτους προς όλους εμάς και την τάξη μας, θα πρέπει ο Γαλατσιώτης εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, αυτοαπασχολούμενος, το νέο ζευγάρι, εκτός από το εκατομμύρια των τελών και των φόρων να πληρώνουν, να πληρώνουμε, και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μπορούν, για να μπορούμε, να κάνουμε χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, του Άλσους Βεϊκου ή των βρεφονηπιακών σταθμών; (…) Η μείωση θα φέρει ιδιωτικοποιήσεις , ξεπούλημα των δημοσίων δομών. Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις όμως θέλουν και το αντίστοιχο νόμιμο και θεσμικό πλαίσιο. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος. Η μείωση δηλαδή της κρατικής χρηματοδότησης που θα συνδυάζεται με τις πολιτικές για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και την διασύνδεση της τοπικής διοίκησης με τις επιχειρήσεις.»
Τον προϋπολογισμό καταψήφισε και η επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» Αγγέλικα Σαπουνά, υποστηριζόντας πως απουσιάζει παντελώς από την πολιτική της διοίκησης η μέριμνα για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας, καθώς «αυτή εξαντλείται σε συνήθεις συντηρήσεις ή επαναλαμβανόμενες αναπλάσεις, καθώς και σε έργα ασαφούς χρονοδιαγράμματος και αναγκαιότητας.
»Η παράταξή μας – συνέχισε – θεωρεί ότι πρέπει επειγόντως να κατατεθεί προγραμματισμός για χρονίζοντα θέματα, όπως το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, με ανακύκλωση στην πηγή και νόμιμα χωροθετημένο και υλικοτεχνικά επαρκή χώρο στάθμευσης και συντήρησης των απορριμματοφόρων του δήμου, τη Συγκοινωνιακή Μελέτη με προτάσεις ρύθμισης της κυκλοφορίας ενόψει και των έργων κατασκευής του μετρό, τη Μελέτη συμπλήρωσης των φακέλων συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών – και ειδικότερα των σχολικών – κτιρίων της πόλης. Επιπλέον πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις που κατατέθηκαν από πολίτες και τοπικούς φορείς στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και τις οποίες ο δήμαρχος «μετά πολλών επαίνων» απαξίωσε ως οικονομικά ασύμφορες!»
Την πάγια θέση του, όπως είπε, επανέλαβε ο επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου», Σπύρος Παναγιώτου, ότι «η πόλη μας πορεύεται χωρίς σχέδιο και μελέτες. Σε αυτόν τον προϋπολογισμό και σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα λείπει στοιχειωδώς το οραματικό στοιχείο και η πρόβλεψη για τα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία η πόλη μας βρίσκεται αντιμέτωπη. Βρίσκεται ελλειμματική στην βεβαιότητα ότι οι υποδομές της πόλης γερνούν, όπως πλατείες, σχολεία και για τα θέματα αυτά δεν υπάρχει κάποια μελέτη. Δεν υπάρχει τίποτα από προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν έργα της πόλης και αυτό είναι ενδεικτικού ακριβώς του ότι λείπουν μελέτες, όχι ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν κάνει μελέτες. Λείπουν οραματικές μελέτες, δηλαδή λείπει η υπόδειξη στην Τεχνική Υπηρεσία των θεμάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε, πέρα από τα τρέχοντα πυροσβεστικά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Ακόμα και στον απολογισμός εσόδων – εξόδων θα διαπιστώσει κανένας ότι τα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες, από 1.991.000,00 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, εκτελέστηκαν κατά 17%, δηλαδή μόλις 353.000,00 ευρώ. Είναι και αυτό ενδεικτικό ακριβώς αυτής της αδυναμίας και της έλλειψης, για την οποία την κυρία ευθύνη καταλογίζω στην διοίκηση του Δήμου.» Και καταψήφισε λέγοντας, απευθυνόμενος προς την διοίκηση, ότι «φτιάξατε έναν προϋπολογισμό ο οποίος στην πραγματικότητα είναι πλαστός, γιατί ξέρετε ότι με εξαίρεση τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή αυτά που αφορούν μισθούς και τις καθημερινές λειτουργίες του Δήμου, το τεχνικό πρόγραμμα ύψους 10.000.000,00 ευρώ δεν πρόκειται να εκτελεστεί.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή