Μαθήματα αυτοάμυνας στο Παλαί

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μαθήματα αυτοάμυνας στο Παλαί

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα «Σεμινάρια τεχνικών αυτοπροστασίας – αυτοάμυνας» για τις γυναίκες όλων των ηλικιών του Δήμου Γαλατσίου.
Τα σεμινάρια αυτοάμυνας οργάνωσε το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Οι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών Ι. Χαχάλης (Α.Σ. Ήρεμη Δύναμη Ζίου Ζίτσου), Σ. Ζούκας (Α.Σ. Αττική Ένωση Tae Kwondo), Χρ. Παπαχρήστος (Α.Σ. Αετός Γαλατσίου), Ι. Θεοφάνους (Fight Club Galatsi), Στ. Στεφανής (Stefanis’ Warriors) απέδειξαν την κοινωνική τους ευαισθησία για τα ζητήματα της έμφυλης βίας, με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στη συμβολική αυτή δράση του Γραφείου Ισότητας των Φύλων. Μύησαν όσες κυρίες συμμετείχαν στο Σεμινάριο στα μυστικά της αυτοπροστασίας, τους έδειξαν τί να προσέχουν και πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε περίπτωση τέτοιου είδους ανάγκης.
Δυστυχώς, το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό και παγκόσμιο. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται και αποτελεί τη βάση ανισότητας που οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα επώδυνο βίωμα. Οι άμεσες συνέπειές της είναι πολλαπλές. Απειλεί τη σωματική υγεία των γυναικών και των ατόμων, που την έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν από αυτή. Οι σωματικές βλάβες, η ψυχική και συναισθηματική αποσταθεροποίηση, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμη και ο θάνατος, είναι μερικές από τις συνέπειές της. Οι επιπτώσεις της είναι έντονες στην ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Η έμφυλη βία παρότι καθημερινό φαινόμενο παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών είναι μικρό. Σύμφωνα τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών (FRA, 2014 και η οποία δημοσιεύεται στο diotima.org.gr),με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ:
• 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
• 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της
• 1 στις 8 γυναίκες έχουν υποστεί οικονομική βία από το σύντροφό τους
• 1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
• 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού
• 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο χώρο εργασίας
• 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο
• 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking
• 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας, στην Ε.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή