ΣΥΡΙΖΑ: Χαιρετισμός της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριο της Ν.Δ.

Χαιρετισμός της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριο της Ν.Δ., ως εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Κυρίες και κύριοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια συγκυρία που έχουμε βγει από τα προγράμματα επιτήρησης εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και καλούμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον της νέας δεκαετίας που ξεκινάει σε ένα μήνα. Μιας δεκαετίας που οι Έλληνες προσδοκούν πολλά από τις πολιτικές δυνάμεις.

Η προηγούμενη δεκαετία για την Ελλάδα ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη της μεταπολίτευσης. Ήταν μια δεκαετία που χαράχτηκε βαθιά στη ζωή του κάθε πολίτη της πατρίδας μας. Και σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι.

Διαφωνούμε, βέβαια, στα αίτια της κρίσης. Διαφωνούμε, επίσης, στο κατά πόσο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ήταν ο ενδεδειγμένος.

Και διαφωνούμε, και αυτό είναι το σημαντικότερο απ’ όλα αυτή την ώρα, στο σχέδιο που θα έχει η χώρα από εδώ και πέρα προκειμένου να μη ξαναζήσει ο ελληνικός λαός καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουμε σίγουρα διαφορετική αντίληψη για λύσεις που πρέπει να δοθούν σε μια σειρά από θέματα που συνεχώς, λόγω της φύσης τους, θα είναι επάνω στο τραπέζι: εργασιακά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και οι σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος.

Παράλληλα, σε αυτή την ιστορική πορεία που αφήσαμε πίσω μας, αλλά και σε αυτή που θα διανύσουμε, ζήσαμε και θα ζήσουμε θέματα έκτακτα και ειδικού χειρισμού, τα οποία τα προσεγγίζουμε από τελείως διαφορετικές θεμελιακές βάσεις.

Ένα ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η ονομοταλογική διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία, και που κατά την επίλυσή της ανεδείχθησαν έντονες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας. Άλλο παράδειγμα είναι το προσφυγικό, για τη προσέγγιση του οποίου έχουμε επίσης ουσιώδεις διαφορές.

Επιπλέον η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης έδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαφορετικές αξιακές μας θέσεις σε ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο δημόσιος έλεγχο των κοινωνικών αγαθών, το ενιαίο δημόσιο κοινωνικής ασφάλισης και οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

Όλα αυτά μαζί συγκλίνουν στο ότι οραματιζόμαστε την Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια τελείως διαφορετικά.

Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση, πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ πως πάντα θα εμφανίζονται ζητήματα που θα μπορούμε, ή και σε κάποιες περιπτώσεις θα επιβάλλεται, να συμπλεύσουμε και πάντα θα είναι αυτονόητη η συνεννόηση.

Έτσι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε θέματα όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση.

Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μια δύσκολη εποχή και σε μια περιοχή συνεχών προκλήσεων.

Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση των συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Είναι αυτονόητο πως μπορούμε να συζητήσουμε τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις που μας αφορούν εξίσου όλους.

Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι μπορούμε να καταδικάσουμε από κοινού φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και φίμωσης της διαφορετικής άποψης.

Επίσης είναι σημαντικό για όλους μας στο πλαίσιο των διαφωνιών να κυριαρχεί ο πολιτικός πολιτισμός και όχι ο κιτρινισμός, ανάμεσά μας. Να υπάρχει αντιπαράθεση θέσεων που θα συνοδεύονται από προτάσεις, να αρθρώνεται ένας πολιτικός λόγος ουσίας και όχι συνθηματολογίας, να κυριαρχούν τα επιχειρήματα και όχι στείρες κόντρες.

Μπορεί να έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά ο ελληνικός λαός πιστεύουμε πως χρειάζεται και επιθυμεί, εμείς οι ίδιοι να διατυπώνουμε καθαρά με ίσους όρους τις απόψεις μας. Και όπου υπάρχουν περιθώριο θα ζητούσε συναίνεση των δύο ή και περισσότερων κομμάτων.

Κυρίες και κύριοι, τα κόμματα στη Δημοκρατία είναι ο πυρήνας του πολιτικού συστήματος. Επομένως, θεωρούμε ότι και οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο συνέδριό σας θα επηρεάσουν στο μέλλον τις αντιπαραθέσεις και τις συγκλίσεις μας. Θα επηρεάσουν και το μέλλον της χώρας.

Γι’ αυτό σας εύχομαι για μια ακόμη φορά καλή επιτυχία στο συνέδριό σας».

Πήγαινε στην κορυφή