ΝΔ: Χαιρετισμός του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Χαιρετισμός του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής
του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη

“Σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι στο 13ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Είμαι ευτυχής που με απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προεδρεύω του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αποτελεί πεδίο έκφρασης της εσωκομματικής Δημοκρατίας. Με βαθιά επίγνωση της φυσιογνωμίας, της παράδοσης και του πολιτικού πολιτισμού που χαρακτηρίζει το κόμμα μας ξεκινούν σήμερα οι εργασίες ενός διαφορετικού μετεκλογικού συνεδρίου.

Διαφορετικού γιατί πραγματοποιείται μετά από τρεις μεγάλες εκλογικές νίκες: Των ευρωεκλογών, των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και των εθνικών εκλογών.

Αυτό είναι ένα συνέδριο ξεχωριστό, είναι ηλεκτρονικό, είναι ψηφιακό, είναι φιλικό με το περιβάλλον. Είναι φαντασμαγορικό. Σήμερα είναι μια γιορτή Δημοκρατίας, ιστορικής σημασίας για τη ΝΔ.

Και σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να πω ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Γιατί οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν. Απ´ αυτό εδώ το βήμα πέρσι, κλείνοντας και πάλι ως Πρόεδρος του 12ου συνεδρίου, σας είχα πει ότι θα μας εμπιστευτούν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά και θα σύρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές. Κι έτσι έγινε.
Η διαφορά ήταν πρωτοφανής. Και η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα του χώρου μας σε όλη την Ευρώπη με τέτοια διαφορά.

Ταυτόχρονα είχαμε και πρωτοφανή νίκη στην Αυτοδιοίκηση με δημάρχους και περιφερειάρχες.

Και είχα τονίσει ότι στο επόμενο Συνέδριο θα είμαστε Κυβέρνηση και ο Πρόεδρός μας θα μιλήσει ως Πρωθυπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν σήμερα είναι κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Αλλά κι εσείς κ. Πρόεδρε πρέπει να αισθάνεστε δικαιωμένος γιατί έγινε πράξη αυτό που είχατε πει πριν από ένα χρόνο πάλι από αυτό εδώ το βήμα. Μας ζητήσατε να σας δώσουμε τη δύναμη να ηγηθείτε της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας για να αλλάξουμε την πατρίδα μας, να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα μπροστά.

Κι εμείς ακολουθώντας την προτροπή σας, δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη ενωμένοι μέσα από μια πολυσυλλεκτική πανστρατιά για να απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις των καιρών, για να πάμε ξανά την Ελλάδα μπροστά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί «Το μέλλον αρχίζει τώρα».

Είμαστε όλοι εδώ και παλιοί και νέοι, άνθρωποι που έχουμε ζήσει τη ΝΔ ,που έχουμε ζήσει χαρές και λύπες, που έχουμε πολλές φορές διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, αλλά στα δύσκολα είμαστε όλοι μια γροθιά.

Είμαστε εδώ, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο, για να εγγυηθούμε όχι μόνο τη συνέχεια της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και να μετεξελίξουμε την πορεία της χώρας, να τη μεταρρυθμίσουμε και να την αναγεννήσουμε.

Είμαστε η πολιτική δύναμη για θετική αλλαγή, είμαστε η δύναμη σταθερότητας και προόδου και μιλάμε με όρους μέλλοντος.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα πριν από πέντε μήνες άλλαξε σελίδα. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με την ψήφο τους οι Έλληνες έβαλαν στο περιθώριο τα άκρα και τους ακραίους και μας εμπιστεύτηκαν. Ο λαϊκισμός ηττήθηκε ως ιδέα και ως περιεχόμενο.

Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε γιατί καιροφυλακτεί και μπορεί να αντεπιτεθεί. Γι αυτό εμείς, υπερασπιζόμενοι με σθένος τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις μας, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο του μέτρου, της μετριοπάθειας, της σύνθεσης και της συνεννόησης. Με πολιτικές που εμπνέουν και δημιουργούν ρεύμα πλειοψηφικό και μεταρρυθμιστικό, μπορούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολλών, τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων.

Ο άμεσος στόχος μας που ήταν η αποκατάσταση της σταθερότητας, της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης, ήδη γίνεται πραγματικότητα, ακόμη κι αυτών που δεν μας ψήφισαν.

Κι αυτή η εικόνα της Ελλάδας που αναγεννάται, της σύγχρονης Ελλάδας, σας διαβεβαιώ ότι έχει εδραιωθεί και στη συνείδηση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Δεν μας αντιμετωπίζουν πλέον με καχυποψία και σκεπτικισμό, αλλά μας υπολογίζουν και μας περιβάλλουν με εμπιστοσύνη. Η ΝΔ, το μοναδικό κόμμα που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κι έχει πρόεδρο ο οποίος είναι και ταυτόχρονα Πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση, πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Και για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αντιπρόεδρο στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μαργαρίτη Σχοινά και Αντιπρόεδρο στο ΕΛΚ. Αυτό δείχνει πόσο θετική είναι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη με κυβέρνηση ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φίλες και φίλοι,

Το 13ο συνέδριο είναι διαφορετικό. Γιατί είναι μετεκλογικό και συνεπώς ουσιαστικό. Το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία και πρέπει να βρει τον κώδικα επικοινωνίας μέσα από τον οποίο θα είναι σε διαρκή επαφή με την κοινωνία διατηρώντας αυτόνομο, σαφή και διακριτό ρόλο από την κυβέρνηση.

Οφείλει να βρίσκεται βήματα μπροστά, να δρα παράλληλα, να συνεργάζεται, αλλά και όταν χρειάζεται να ασκεί κριτική με επιχειρήματα και να καθοδηγεί την κεντρική εξουσία, η οποία έχει να διαχειριστεί τη δύσκολη πραγματικότητα.

Μέσω των τριήμερων διαδικασιών μας θα αποτυπωθεί έμπρακτα η σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής ,της φιλελεύθερης παράταξης, μιας παράταξης που μετεξελίσσεται, συμβαδίζει με την εποχή της , έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, στο μέλλον. Γιατί το μέλλον αρχίζει τώρα!

Παράλληλα θα δώσουμε το λόγο στην οργανωμένη βάση για να αναδείξει τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της κοινωνίας σε μια σειρά από επίκαιρα και κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η αντιμετώπιση της προκλητικότητας των γειτόνων μας και η προστασία των συνόρων μας, οι κολοσσιαίες προκλήσεις της εποχής μας όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, ο ανταγωνισμός, η μείωση των ανισοτήτων, είναι ζητήματα που απαιτούν από όλους μας εγρήγορση, γνώση, ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Γι αυτό ο ρόλος του κόμματός μας από δω και στο εξής πρέπει να αναβαθμιστεί και να εναρμονιστεί με όσα επιτάσσει η πραγματικότητα της νέας εποχής. Για να αλλάξουμε τη ΝΔ, όπως αλλάζουμε και την Ελλάδα.

Και μετά από χρόνια στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα μας κρίνουν και πάλι για το θετικό μας έργο.

Δεν φοβόμαστε την κρίση και προκαλούμε τη σύγκριση.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας και τη συμμετοχή σας στο 13ο συνέδριό μας. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια για να διοργανωθεί, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, επιτυχώς αυτό το συνέδριο. Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε τα συνέδρια δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου ή μιας επιτροπής, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά πέραν της οργανωτικής επιτροπής, τον Γραμματέα του κόμματος, τον Γραμματέα της ΚΟ ,το γενικό διευθυντή, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και όλη τη νεολαία μας, τις γραμματείες και τις οργανώσεις του κόμματος, τις γυναίκες, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη.

Και κυρίως τους ανώνυμους μαχητές και ψηφοφόρους σε όλη την Ελλάδα. Εκείνους που τα δύσκολα χρόνια, όπως το 2015, κράτησαν όρθιο και ζωντανό το κόμμα και το 2016 το παρέλαβε η νέα γενιά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το πάει ακόμη πιο ψηλά.

Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι το 13ο συνέδριο θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία του κόμματος και θα καταξιωθεί στη συνείδηση όλων.

Κύριε Πρόεδρε,

Ηγείστε μια περήφανης παράταξης με μεγάλη ιστορία και δημοκρατική ευαισθησία, μια παράταξη που έχει μάθει να δημιουργεί και να προσφέρει στην πατρίδα. Ηγείστε ταυτόχρονα ενός υπέροχου και περήφανου κόσμου, που έχει ζωντάνια, έμπνευση και όρεξη για δουλειά. Το στοίχημα της πρόκλησης του 21ου αιώνα να είστε σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε μαζί σας. Όλες και όλοι μαζί, θα γίνουμε η κινητήριος δύναμη, που θα μετατρέψει τα αδιέξοδα του χθες στις μεγάλες ευκαιρίες του αύριο.

Σας εμπιστευόμαστε και γνωρίζουμε ότι μας εμπιστεύεστε.”

Πήγαινε στην κορυφή