Οι νέοι να βοηθήσουν την Ελλάδα του Γ. Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι νέοι να βοηθήσουν την Ελλάδα του Γ. Πένταρη

Όταν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι στην Αμερική από την τρομοκρατική επίθεση, ήμουν στις Βρυξέλλες. Μετά από μερικές ημέρες ήρθε ένα έγγραφο στην υπηρεσία μου από την Αμερικάνικη πρεσβεία των Βρυξελλών, με τίτλο «Η νεολαία να βοηθήσει την Αμερική». Λίγο πολύ το έγγραφο καλούσε νέους επιστήμονες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να υποβάλλουν τις πιο τρελές τους ιδέες για επιστημονική έρευνα, ή έτοιμες επιστημονικές έρευνες, ώστε να βοηθήσουν με την τεχνολογία που εν δυνάμει θα μπορούσε να αναπτυχθεί τις ΗΠΑ.

πό το 2001 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και είμαι βέβαιος ότι ιδέες τρελές υπήρξαν και πολλές από αυτές υλοποιήθηκαν. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω δύο περιπτώσεις εκ των οποίων η μια είναι οι τηλεπικοινωνίες και η δεύτερη η τεχνητή νοημοσύνη.
Για τις τηλεπικοινωνίες δεν θα αναφερθώ στα κινητά τηλέφωνα, αλλά στις δυνατότητες που διαθέτει το πολεμικό αεροπλάνο των ΗΠΑ το F35, εκ των οποίων ένα μόνο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διένεξή μας με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στην Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται όχι μόνο της μόδας, αλλά και έκφραση του συρμού, είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία του San Francisco με το όνομα «Palantir https://www.palantir .com/», για την ανακάλυψη και εξόντωση του Bin Laden. Κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού διάβασα μια ανάλογη με της Αμερικής δημοσίευση – έκκληση της Γαλλίας, που καλούσε την νεολαία της Γαλλίας και όποιον άλλον ήθελε να προτείνει διάφορα επιστημονικά projects που θα ήταν ακόμη και στην σφαίρα της φαντασίας.
Αν καλοσκεφτούμε τις παραπάνω προσκλήσεις των δύο χωρών, θα διαπιστώσουμε ότι κατά βάθος είναι προσπάθειες για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, τα αποτελέσματα των οποίων προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια των χωρών που τις παράγουν.
Λόγω λοιπόν των παραπάνω πραγματικών γεγονότων και δεδομένης της πίστης μου για την συμβολή της παιδείας και της επιστημονικής έρευνας στην οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια της κάθε χώρας, είχα την ιδέα να προτείνω κάτι ανάλογο που θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εντοπίσουμε όλο το ελληνικής καταγωγής επιστημονικό δυναμικό που προοδεύει στις επιχειρήσεις, στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.
Από μια μικρή έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες που, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αναλάβουν επιστημονικές έρευνες προς όφελος της χώρας μας.
Για παράδειγμα, ο ομογενής Έλληνας και μεγαλοεπιχειρηματίας του Καναδά, κύριος Μιχάλης Λαζαρίδης, ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου «Blackberry», λόγω του πάθους του για την θεωρητική φυσική, χρηματοδότησε την ίδρυση του «Perimeter Institute» στην πόλη Βατερλό του Καναδά. Διέθεσε το ποσό των 100.000.000 δολαρίων τον Οκτώβρη του 2000 και άλλα 50.000.000 τον Ιούνιο του 2008. Παρακινούμενοι από τον Λαζαρίδη, και η κυβέρνηση του Καναδά, αλλά και άλλοι επιχειρηματίες χρηματοδότησαν την λειτουργία του Ινστιτούτου. Λόγω των κεφαλαίων και της φήμης του, έχει προσελκύσει την αφρόκρεμα της θεωρητικής φυσικής και βέβαια φέρνει στον Καναδά αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Στο Ινστιτούτο εργάζονται και οι Έλληνες καθηγητές κ. Σπύρος Καρίγιαννης (Μαθηματική Φυσική), η κυρία Ασιμήνα Αρβανιτάκη (σωματιδιακή φυσική) με υποτροφία του Ιδρύματος Νιάρχου, ο κύριος Σάββας Δημόπουλος που κατέχει την έδρα «Αρχιμήδης» για την θεωρητική φυσική και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Παπαγεωργίου.
Να σημειώσω ακόμη ότι στις έρευνες για την θεωρητική φυσική οφείλεται η ύπαρξη των κινητών τηλεφώνων και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που σήμερα έχουν δημιουργήσει μια οικονομία 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή δεν πρέπει να αγνοούμε θεωρητικές έρευνες γιατί η πράξη έχει δείξει άπειρες φορές τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει μια ανακάλυψη, μια βελτίωση ή ένας συνδυασμός ήδη υπαρχόντων επιστημονικών αποτελεσμάτων.
Θα αναφέρω ακόμη και μερικούς άλλους που είχα την τύχη να γνωρίσω, όπως ο κ. Γιώργος Δανέζης, ο οποίος είναι καθηγητής στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και τον κ. Σπύρο Σέρβο, οποίος είναι πρωτοπόρος στην βιοτεχνολογία και γενετική μηχανική με έρευνες για την θεραπεία του Καρκίνου στην Αγγλία. Ακόμη θα πρέπει να αναφέρω τους καθηγητές του MIT κ.κ. Νεγρεπόντε και Δερτούζο που έθεσαν τα θεμέλια του Internet και τον κ. Δασκαλάκη που είναι εξέχουσα μορφή στο ΜΙΤ για την τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ είμαι υποχρεωμένος να κάνω μια παρένθεση ή οποία έχει σχέση με το drones της Τουρκίας που σκότωσαν 500 Σύριους Κούρδους στην τελευταία εισβολή αυτής της χώρας στην Συρία. Τα drones κατασκευάζονται στην Τουρκία από εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν Σελτζούν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος έχει τελειώσει το ΜΙΤ. Ξεκίνησαν την έρευνα και ανάπτυξη το 2015 και τώρα αλωνίζουν στο Αιγαίο…
Τα παραδείγματα που ανέφερα είναι η κορυφή του παγόβουνου στο τι κρύβει ο απόδημος Ελληνισμός. Τα παραδείγματα ήταν σκοπίμως επιλεγμένα για να δείξω ότι υπάρχουν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης και η απαιτούμενη θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση για την δημιουργία στην Ελλάδα ενός κέντρου προχωρημένων σπουδών και ερευνών.
Η ιδέα λοιπόν είναι απλή. Έχοντας ως δεδομένο από την παγκόσμια πρακτική, να αναπτύξουμε στην Ελλάδα την επιστημονική έρευνα χρησιμοποιώντας τους Έλληνες ομογενείς μας. Θα πρότεινα στην κυβέρνηση να δει το θέμα σοβαρά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν χρειάζονται χρήματα όσο χρειάζεται οργάνωση και συντονισμός. Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς έβαλε λεφτά για το Perimeter Institute αφού πρώτα έβαλε ο Λαζαρίδης.
Ένας απλός τρόπος να γίνει πράξη η πρότασή μου είναι η εκμετάλλευση του Internet που θα είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των εμπλεκομένων και βέβαια η καλή νομοθέτηση από την κυβέρνηση για την ίδρυση ενός πολυσχιδούς ινστιτούτου ερευνών στην Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη του Ινστιτούτου θα πρέπει να είναι η πλήρης ανεξαρτησία όχι μόνο από το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και από τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ερευνητές να είναι και μόνιμοι, αλλά κυρίως επισκέπτες και να διατηρούν τις θέσεις τους στις χώρες που εργάζονται στο εξωτερικό. Λέω αυτό για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια γιατί δεν μπορεί σήμερα ένα Ελληνικό πανεπιστήμιο να πάει να ζητήσει βοήθεια από τον Λαζαρίδη π.χ γιατί ο άνθρωπος θα το ψάξει και θα διαπιστώσει ότι τα «λεφτάκια» του θα πάνε χαμένα είτε από τις καταστροφές των σοσιαλφασιστών που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια είτε των αμφιβόλου αξίας καθηγητών.
Φανταστείτε να γίνονταν στην Ελλάδα μια ανακάλυψη για τους κβαντικούς υπολογιστές, για τα αφηρημένα μαθηματικά προβλήματα που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές μας ηλεκτρονικές συναλλαγές ή σε νέα συστήματα radar και λογισμικό πλοήγησης πυραύλων. Φανταστείτε να γίνονταν έρευνες για αισθητήρες μεγάλων αποστάσεων ή έρευνες πάνω στην εφαρμογή των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική τι όφελος θα είχαμε….
Δεν θέλω να ακούσω την πεσιμιστική άποψη ότι αυτά δεν γίνονται και χρειάζονται κεφάλαια. Η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι βραχυχρόνια όπως έχουμε μάθει στην Ελλάδα, αλλά να υπάρχει σχέδιο και όραμα μακροχρόνιο. Φαντάζεστε ένα πυρήνα, ένα hub που λένε οι Άγγλοι, το οποίο θα είναι η Ελλάδα και θα συνδέει τους απανταχού Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες τι δύναμη μπορεί να έχει; Ας το δούμε σοβαρά το θέμα έξω από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές, οι οποίες έδιωξαν τον Κριμιζή από την χώρα, τον άνθρωπο που είναι μορφή στα διαστημικά θέματα. Αν δεν κάνουμε κάτι η Τουρκία θα μας φάει. Ήδη ετοιμάζεται για δικό της διαστημικό πρόγραμμα και εμείς κοιμόμαστε…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή