Α.Τσίπρας: Εγώ δούλεψα για την καλυτέρευση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προς όφελος της πατρίδας μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α.Τσίπρας: Εγώ δούλεψα για την καλυτέρευση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προς όφελος της πατρίδας μας

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟPEN και στη Νίκη Λυμπεράκη 19/11/2019:

Μερικά αποσπάσματα απο την συνέντευξη διαβάστε εδώ

Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Επιστρέψαμε λοιπόν κυρίες και κύριοι και εδώ στο στούντιο του Οpen είναι ζωντανά μαζί μας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κύριος Αλέξης Τσίπρας. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρίσκω.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ:… θερμά κύριε πρόεδρε που είστε μαζί μας. Έχουμε να πούμε πολλά, θα έχουμε χρόνο. Ωστόσο είναι τόσα τα θέματα που νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε αμέσως και προτείνω να αρχίσουμε από τα τελευταία συγκυριακά. Δηλαδή έχουμε 19 Νοεμβρίου. Πριν από 2 ημέρες σας είδαμε στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Έχει γίνει και μία συζήτηση, αν την πήγατε ως το τέλος. Από ό,τι καταλαβαίνω δεν φτάσατε ως το τέλος και ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα από όλα θέλω να σας πω ότι με ξάφνιασε η ενόχληση ενός μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων για την παρουσία μου στην πορεία του Πολυτεχνείου. Και σκέφτομαι ότι αν είναι τόσο εύκολο να τους ενοχλώ, να το κάνω συχνά. Νομίζω ότι αυτό που τους ξάφνιασε και τους ενόχλησε όμως δεν ήταν αυτή καθεαυτή η παρουσία μου, αλλά το γεγονός ότι ενώ είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα για άλλη μία φορά όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο το είχαν οξύνει συνειδητά κατά την άποψή μου, η ίδια η κυβέρνηση εννοώ το τελευταίο διάστημα, να γίνει μία αντιπαράθεση. Η γνωστή αντιπαράθεση με τους γνωστούς “αγνώστους” με τις καταστροφές και τις μολότοφ. Δεν είχαμε αυτό. Είχαμε μία μαζική, ειρηνική διαδήλωση, μεγάλη διαδήλωση, με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θέλω και για όλα αυτά να σας ρωτήσω αλλά θα επιμείνω στο ερώτημα. Υπήρχε κάποιος λόγος που δεν ολοκληρώσατε αυτήν την πορεία; Κατεβήκατε, σας είδαμε. Σας είδαμε μπροστά.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Λυμπεράκη, η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι σαν τον Μαραθώνιο, ούτε είναι αγώνας δρόμου για να τερματίσεις στο Καλλιμάρμαρο.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά είναι μία απορία με έναν προορισμό κύριε πρόεδρε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η παρουσία μου λοιπόν είχε… Η παρουσία μου λοιπόν είχε έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Άρα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν έκατσα μέχρι το τέλος ή αν έκατσα μία ώρα και έφυγα.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Επιτρέψτε μου.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πείτε μου.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Γιατί αυτή η συγκεκριμένη πορεία που βεβαίως έχει και τον γνωστό προορισμό, την αμερικανική πρεσβεία, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είναι κάπως αντιφατικό να τη διανύσει ένας πολιτικός αρχηγός ο οποίος πριν από λίγους μήνες ήταν πρωθυπουργός και με αυτή του την ιδιότητα βρέθηκε στο Λευκό οίκο, βρέθηκε να μιλά θετικά για την πολιτική του Donald Trump. Δεν υπάρχει μία αντίφαση; Μπορεί κανείς να είναι και στην εξουσία και στο πεζοδρόμιο;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας εξηγήσω ότι δεν υπάρχει αντίφαση. Θα σας εξηγήσω πρώτα πρώτα λέγοντάς σας ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία δεν εξαντλείται μονάχα σε ένα σημαντικό σκέλος της ιστορίας μας, ότι η χούντα, η εφτάχρονη δικτατορία ήταν αμερικανοκίνητη. Δεν εξαντλείται όμως εκεί. 46 χρόνια μετά, πιστεύω ότι το μήνυμα της επετείου είναι πολύ ευρύτερο. Και είναι ένα μήνυμα που έχει να κάνει με τους αγώνες του ελληνικού λαού, για Δημοκρατία, για εθνική ανεξαρτησία, για λαϊκή κυριαρχία και είναι και ένα μήνυμα που έχει να κάνει με τους αγώνες της νεολαίας. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ήταν μία εξέγερση της νεολαίας απέναντι στον αυταρχισμό, απέναντι στην καταστολή. Υπ’ αυτή την έννοια θα έλεγα ότι θα αδικούσαμε το μήνυμα της επετείου αν επικεντρώναμε στο κομμάτι που αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Δεν θα αποφύγω όμως την απάντηση στο ερώτημά σας. Θα σας πω ευθέως ότι η ιστορική μνήμη είναι καταγεγραμμένη στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων και είναι καταγεγραμμένη και σε διεθνές επίπεδο. Εγώ θα σας θυμίσω ότι ήταν ο Πρόεδρος Κλίντον αυτός ο οποίος ήρθε στην προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου πριν τον Barack Obama που εγώ τον υποδέχθηκα, και ενώπιον του προέδρου της δημοκρατίας τότε του Στεφανόπουλου, ζήτησε συγνώμη για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την περίοδο. Άρα λοιπόν αυτά είναι ιστορικά γεγονότα και καταγεγραμμένα. Και η πορεία προς το… προς την Αμερικάνικη πρεσβεία έχει αυτό το νόημα. Δεν θέλουμε να λησμονήσουμε το τι συνέβη. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Και όσο πιο έντονα τη θυμόμαστε αυτήν την ιστορία, τόσο με περισσότερη αποφασιστικότητα θα δουλεύουμε σήμερα για να μην ξανασυμβεί αυτό. Και ως πρωθυπουργός…
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θα μου απαντήσετε και… Ναι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: … εγώ δούλεψα για την… για την καλυτέρευση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προς όφελος της πατρίδας μας. Όχι σχέσεων εξάρτησης και υποταγής, αλλά σχέσεων μιας χώρας η οποία διεκδικεί με ισότιμο τρόπο την παρουσία της στο διεθνές γίγνεσθαι. Και πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των 4,5 χρόνων που ήμουν πρωθυπουργός και οι σχέσεις αυτές αναβαθμίστηκαν, όμως αναβαθμίστηκε και ο ρόλος και η παρουσία της χώρας στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Επιτρέψτε μου τώρα να… να θέσω εκ νέου το συμπληρωματικό μου ας το πούμε ερώτημα. Η εξουσία με το πεζοδρόμιο ως τόπο διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αγώνα, συμβιβάζεται κύριε πρόεδρε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει να κάνει με το τι εκπροσωπείς, ποιους εκπροσωπείς και τι παλεύεις.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Σας είναι το ίδιο εύκολο να βγείτε σε αυτή την πορεία φέτος όπως σας ήταν πριν… πριν να γίνετε πολιτικός αρχηγός ενδεχομένως;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός. Κατέθεσα στεφάνι ως πρωθυπουργός. Δεν επέλεξα να πάω στην πορεία του Πολυτεχνείου ως πρωθυπουργός. Και ο λόγος ήταν διότι πίστευα ότι θα έδινα έναν συμβολισμό ο οποίος θα ήταν παρεξηγήσιμος. Όχι σε σχέση με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά η πορεία του Πολυτεχνείου πάντοτε ακριβώς επειδή είναι η πορεία της εξέγερσης και η μνήμη της εξέγερσης, έχει ένα αντιεξουσιαστικό αν θέλετε μήνυμα και χαρακτήρα.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Το είπατε και πριν.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συνεπώς… Συνεπώς θα το παραδεχτώ αυτό, ότι ως πρωθυπουργός όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για λόγους του ότι ήθελα να σεβαστώ αυτόν τον χαρακτήρα που έχει αυτή η διαδικασία… αυτή η πορεία, αυτή η μνήμη, επέλεξα να μην συμμετάσχω. Αλλά πρέπει να σας πω ταυτόχρονα ότι εγώ δεν ήμουν ένας πρωθυπουργός ο οποίος έκανε πράγματα όπως όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί. Πολλές φορές βρέθηκα μέσα στην κοινωνία και μέσα σε… δίπλα σε αγώνες και διεκδικήσεις. Και πολλές φορές ιδιαίτερα όταν έδινα εγώ μάχες στην Ευρώπη και δίναμε μάχες στην Ευρώπη ως κυβέρνηση, για να κερδίσουμε για παράδειγμα τις εργασιακές κατακτήσεις πίσω…
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Θα μου πείτε ότι παρακινούσατε τον κόσμο να βγαίνει στο δρόμο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τότε… Τότε ναι θέλω να σας το θυμίσω αυτό.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Υπάρχει αυτό που λέτε, αλλά ξέρετε εσείς το θέτετε έτσι. Θα μπορούσε κανείς να το δει και από ένα άλλο πρίσμα, ότι είναι και πάλι λίγο αντιφατικό. Μία κυβέρνηση να καλεί τον κόσμο να βγει στο δρόμο για να.. ουσιαστικά διαμαρτυρηθεί για μέτρα που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, με αφετηρία ενδεχομένως τους δανειστές.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν ήμασταν σε καθεστώς κανονικότητας. Ήμασταν…
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Τώρα είμαστε αλήθεια;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: …σε μία πορεία χρεοκοπίας και βρισκόμασταν κάτω από την αυστηρή πίεση των δανειστών μας και ήμασταν αναγκασμένοι να βρεθούμε σε ένα τραπέζι σκληρής διαπραγμάτευσης, όπου ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα κατά την άποψή μου είχε ρόλο και έπαιξε ρόλο.
Ν. ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε θα επανέλθουμε σε όλα αυτά εκτενώς στη συνέχεια. Είπατε στην αρχή, το είπατε και στην ανάρτησή σας, ότι αυτή η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν μία αντικυβερνητική πορεία. Αυτό από πού προκύπτει; Δηλαδή οι πορείες τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν πορείες κατά της κυβέρνησης σας, κατ’ αναλογία;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην ξεχνάτε το τι… ότι τέσσερις μήνες τώρα βρισκόμαστε σε μία αλλαγή, όχι μονάχα μία εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Εγώ έχω χαρακτηρίσει αυτήν την εναλλαγή και ως παλινόρθωση ενός πολιτικού συστήματος, κομματικού, πολιτικού συστήματος που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Και αυτή η παλινόρθωση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ας μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ασκεί μία πολιτική, που βασίζεται στο δόγμα “νόμος και τάξις”. Δηλαδή είναι μία νεοσυντηρητική, εγώ θα έλεγα, κυβέρνηση που έχει στις τάξεις της υπερδεξιούς υπουργούς οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιχειρήσει να καταθέσουν απόψεις αναθεώρησης της ίδιας της ιστορίας. Του ίδιου του Πολυτεχνείου ως μνήμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή