ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ, οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου

ΥΓΕΙΑ
ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ, οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου

Πολύ συχνά είναι τα παράπονα για πόνους στον αυχένα. Ο τρόπος ζωής μας, η καθιστική εργασία και η αποφυγή για πολλούς λόγους της συνολικής και συστηματικής άσκησης του σώματος, «κουράζουν» τον αυχένα. Το αυχενικό σύνδρομο αφορά συμπτώματα της περιοχής του αυχένα και των ώμων, της ωμοπλάτης και του άνω κορμού. Συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα, κεφαλαλγίες, πόνους στον ώμο, στο βραχίονα ή και στο χέρι, δυσκολία στην κίνηση του αυχένα, περιορισμένα αντανακλαστικά στα άνω και στα κάτω άκρα, μουδιάσματα στα άκρα.

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να είναι ποικίλα, σύμφωνα με τους ειδικούς του iatronet.gr.
– Κακή στάση του σώματος, ψύξη κλπ. που μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στους μυς της περιοχής του αυχένα.
– Εάν ο ασθενής πάσχει ήδη από μεσοσπονδύλια κήλη – δισκοπάθεια.
– Εάν υφίσταται αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων.
– Οι δισκοπάθειες των αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Η κούραση αυτή γίνεται ενοχλητική, όταν αρχίζουν τα πονάκια, αλλά συχνά συνυπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα, που πολλές φορές μας μπερδεύουν. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι χρήσιμες, για να μπορούμε ν’ απαλύνουμε κάπως τα ενοχλήματα στον αυχένα.
• Η σωστή θέση ή στάση κατά την ώρα της εργασίας βοηθά πολύ την καταπολέμηση του πόνου.
• Φροντίστε, κατά τη στάση, να βρίσκονται στην ίδια ευθεία το αυτί, ο ώμος, το ισχίο και το γόνατο.
• Συγκεντρώστε τα αντικείμενα με τα οποία εργάζεστε, σε μια απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκατοστά.
• Διατηρείτε χαλαρωμένους τους μυς της ωμοπλάτης, του αυχένα και του στόματος.
• Να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο «μέσα» στην καρέκλα, ώστε ο αυχένας και η πλάτη να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας. Ξεκουράστε τα χέρια σας στα μπράτσα της πολυθρόνας. Προτιμάτε τα σκληρά καθίσματα και αποφεύγετε να κάθεστε σε μαλακούς καναπέδες, καρέκλες με ρόδες και κουνιστές πολυθρόνες.
• Εάν θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να διαβάσετε κάποιο κείμενο καλά, χρησιμοποιήστε ένα αναλόγιο, που θα στηρίζει το βιβλίο όρθιο.
• Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο ίσια προς την οθόνη, χωρίς να χρειάζεται να γυρίζετε ή να σκύβετε τον αυχένα και την πλάτη σας. Η χρήση μικρών μαξιλαριών, για τη μέση και τον αυχένα, βοηθά και ανακουφίζει. Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.
• Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι θέλει προσοχή μεγάλη η θέση και η χρήση του κινητού και του tablet, που, πια, δεν λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι. Είναι, μεν, συσκευές χωρίς ιδιαίτερο βάρος, όμως αναγκάζουν σε υπέρμετρη πολλές φόρες κάμψη του αυχένα.
• Όταν οδηγείτε, να κάθεστε ίσια, με χαλαρωμένους τους ώμους και τον αυχένα.
• Χρησιμοποιήστε για τον ύπνο ένα καλό (ούτε σκληρό ούτε πολύ μαλακό) μαξιλάρι, το οποίο, όταν κοιμάστε στο πλάι, θα πρέπει να καλύπτει την απόσταση μεταξύ του ώμου και του κεφαλιού. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό και ίσιο. Διαφορετικά, τοποθετήστε σανίδες κάτω από το στρώμα. Όσο μπορείτε, μην κοιμάστε μπρούμυτα και μην τεντώνετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι.
• Μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν πόνο. Μη σηκώνετε βάρη πάνω από το ύψος του ώμου και αποφεύγετε τις εργασίες, που δεν επιτρέπουν στον αυχένα να έχει ευθεία θέση.
• Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη. Μην κρεμάτε βαριές τσάντες στον ώμο. Για τα ψώνια χρησιμοποιήστε καροτσάκι με ρόδες.
• Αποφεύγετε το κρύο και τα σημεία με ρεύμα αέρα, καθώς και τις απότομες και ακραίες κινήσεις. Να στέκεστε, να κάθεστε και να ξαπλώνετε σε φυσική θέση ανάπαυσης για τη σπονδυλική στήλη.
• Το τύλιγμα ενός μαντιλιού γύρω από τον αυχένα δημιουργεί ζέστη και συνήθως ανακουφίζει από τους πόνους.
• Εάν φοράτε γυαλιά, μη χρησιμοποιείτε τα διπλοεστιακά (μισά-μισά), γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα και επιδεινώνουν την κατάσταση.
• Αποφεύγετε γενικά τη σωματική, αλλά και την ψυχική ένταση. Όταν αισθάνεστε καλά, να γυμνάζεστε, για να μπορέσετε να διατηρήσετε μια καλή φυσική κατάσταση. Κάνετε περιπάτους στον καθαρό αέρα, όποτε αυτό είναι εφικτό.
• Αποφεύγετε: το σήκωμα των ώμων ψηλά, την έκταση του κεφαλιού προς τα πίσω, το τζόκινγκ και τα πηδηματάκια, τα σπορ που θέλουν ένταση κινήσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις), καθώς και τις κινήσεις που σας δημιούργησαν κάποια προηγούμενα επεισόδια πόνου στον αυχένα, γιατί αυξάνει τη μυϊκή ένταση και, φυσικά, τον πόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή