Μεγάλη συμμετοχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Μεγάλη συμμετοχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Η 1η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την υποβολή προτάσεων για τη σύνταξη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του Δήμου Γαλατσίου για το 2020.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης παρευρέθηκαν οι Σιώτας Ιωάννης από το Σωματείο Εργαζομένων Δ. Γαλατσίου, Ζαβιτσάνος Ιωάννης (Σύλλογος Επτανησίων), Πρωτονοτάριος Εμμανουήλ (ΠΑΣ Γαλάτσι), Κουσαΐτης Ιωάννης (Σύλλογος Θεσσαλών), Φλώρος Χρήστος (Σύλλογος Ρουμελιωτών), Πετρόπουλος Ίκαρος (Φορέας «Δράση»), Χρηστάκος Ηλίας (Σύλλογος Ηπειρωτών), Μανωλά Εύη (από το Πανόραμα Γαλατσίου), Κατσούλας Δημήτριος (Σύλλογος Πελοποννησίων), Βούζνας Ευστράτιος (Σύλλογος Αγριτών Λέσβου), Χαρισάκης Βασίλης (Σύλλογος Κρητών), Μπακάλου Μαρία (από τους Απεραθίτες), Μάντζιος Γεώργιος (Α.Ο. Κορωνίδας), Ισπανόπουλος Σταμάτης (Σύλλογος Αντισφαίρισης), Κίτσος Σπύρος (από το Άνω Γαλάτσι), Μονογιού Άντα (Γείτονες), Χρονόπουλος Χαράλαμπος (από τους Προσκόπους) και οι δημότες Δάσκα Ευαγγελία, Μπουλούτης Μαρίνος, Μπουντουβή Πανωραία, Παπαδοκωστόπουλος Άρης, Παπαζαφειρόπουλος Παναγιώτης, Παπαχρήστος Αλέξανδρος, Χαραλαμπίδου Χρυσάνθη. Επίσης, οι εκπρόσωποι Τοπικών Οργανώσεων Πολιτικών Κομμάτων Ζάχος Αθανάσιος και Χωριανόπουλος Νίκος, και τα αναπληρωματικά μέλη συλλόγων Γκολφινοπούλου Ρεββέκα και Μπουλούτης Δημήτριος.
Από πλευράς διοίκησης παρόντες φυσικά ο Δήμαρχος Γαλατσίου Μαρκόπουλος Γιώργος, οι Αντιδήμαρχοι Μανδηλαρά Μαργαρίτα και Σκληράκης Ιωάννης, οι Πρόεδροι των Ν.Π.Δ.Δ. Ελευθερίου Εμμανουήλ και Μανιάτης Ιωάννης, και η Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Πρίντζου Ελένη.
Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου κ. Γιάννης Ρωμανός, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τις συνεδριάσεις και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Μαρκόπουλος Γεώργιος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Δ.Ε.Δ., δέχθηκε ερωτήσεις και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων μελών της Επιτροπής σχετικά με τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ανακατασκευή νησίδων και πλατειών, την αστική κινητικότητα, τον δημοτικό αξονικό φωτισμό, τη δημιουργία νέων σχολείων και συντήρηση των υπαρχόντων μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», την ανακύκλωση, τις διαγραμμίσεις και τις ασφαλτοστρώσεις μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων, την προσπάθεια νομιμοποίησης του Γκαράζ του Δήμου και του πολύ σημαντικού ζητήματος της διεκδίκησης του χώρου του Παλαί.
Ο λόγος πέρασε στη συνέχεια στα παρευρισκόμενα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να τοποθετηθούν επί των προτάσεών τους.
Από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου, η κα Σαπουνά Αγγελική, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής Δ.Π. «Γαλάτσι από Κοινού» και ο κ. Χωριανόπουλος Νίκος, δημοτικός σύμβουλος, επικεντρώθηκαν στις επισκευές και τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων και επεσήμαναν την ανάγκη ένταξης στο πρόγραμμα μιας συνολικής μελέτης / έργου συμπλήρωσης και αναδημιουργίας φακέλων για όλα τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, ώστε οι αναγκαίες συντηρήσεις και επισκευές να είναι εφικτές με ολοκληρωμένο τρόπο και όχι αποσπασματικά. Ζήτησαν νέα επικαιροποιημένη συγκοινωνιακή μελέτη για το οδικό δίκτυο της πόλης μας και πρότειναν να αναζητηθούν μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας και ως προς το πότισμα του πρασίνου της πόλης μας, με ενδεχόμενη χρήση πχ γεωτρήσεων από υπόγεια ύδατα.
Επίσης, έθεσαν υπόψιν της Επιτροπής τρία ακόμα ζητήματα: το θέμα της κεντρικής πλατείας, το οποίο, όπως είπαν, θα πρέπει να συζητηθεί στη βάση ολοκληρωμένης τεχνικοοικονομικής πρότασης αξιολογώντας όλες τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, το ζήτημα της εξεύρεσης επαρκούς χώρου για την στάθμευση και συντήρηση των απορριμματοφόρων του δήμου μας και τέλος ζήτησαν άμεση ενημέρωση και σύγκληση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης (εντός του 2019) αποκλειστικά με αυτό το θέμα προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω ενδεχόμενες αναγκαίες κινητοποιήσεις.
Οι κύριοι Πετρόπουλος Ίκαρος και Μπουλούτης Δημήτριος, από την «Δράση», έθεσαν σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών: Πρόβλεψη δαπάνης έμπειρου χειριστή κονσόλας για την στήριξη των εκδηλώσεων των φορέων και συλλόγων της πόλης, επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιθουσών πολιτισμού, πρόβλεψη δαπάνης διόρθωσης – ανακατασκευής της εξωτερικής πόρτας του Δημαρχείου και δημιουργίας «εξωτερικού χώρου ανακοινώσεων» καθώς και πρόβλεψη δαπάνης επιχορήγησης των φορέων που παράγουν πολιτισμό. Επίσης, ζήτησαν το Δημαρχείο να παραμένει ανοιχτό περισσότερες ημέρες και ώρες, την λειτουργία του, εδώ και καιρό, κλειστού καταστήματος στο «Καμίνι», την πρόβλεψη μικρής σχετικά δαπάνης για την αξιοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου Τουρκοβουνίων και τέλος, αναφερόμενοι στο ζήτημα του Παλαί, πρότειναν να λειτουργήσει βάσει κανονισμού λειτουργίας.
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανοράματος Γαλατσίου εκπροσώπησαν οι κυρίες Μαθιού Ειρήνη και Μανωλά Εύη, οι οποίες πρότειναν τη δημιουργία στον προϋπολογισμό κωδικών για έργα αντιστήριξης πρανών για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που πραγματοποιούνται κατά μήκος της οδού Έβρου και διευθέτησης του νερού που κατεβαίνει επί της οδού Χαλκιδικής καθώς και για έργα αποκατάστασης ολισθηρών οδών και πλακών πεζοδρομίων. Επίσης κωδικούς για την αγορά/απαλλοτρίωση οικοπέδου για τη δημιουργία πλατείας, για την οδοσήμανση νέου τύπου σε όλες τις οδούς της περιοχής Πανόραμα, για τον εμπλουτισμό του πρασίνου με ψηλόκορμα δέντρα σε σχολεία, πλατείες, παιδικές χαρές ενώ ως προς το θέμα του Παλαί πρότειναν να διασφαλιστεί η χρήση του σε χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.
Ο κ. Κατσούλας Δημήτριος από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Γαλατσίου, πρότεινε την εκπόνηση μελέτης στο οδικό δίκτυο για πεζοδρόμια σε πολλά σημεία για αναψυχή, την αντικατάσταση φωτισμού σε όλο το Δήμο με νέας τεχνολογίας λάμπες με λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, τη διαμόρφωση μόνιμου χώρου για εκδηλώσεις των Συλλόγων και τέλος ενόψει της έναρξης εργασιών για το Μετρό, να γίνει μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για πάρκινγκ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ο κ. Ζαβιτσάνος Ιωάννης του Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου, στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η θέρμανση στα σχολεία, η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η υπογειοποίηση κάδων, το κέντρο διαλογής απορριμμάτων, η κομποστοποίηση, η επέκταση της γραμμής 4 του μετρό έως το Παλαί, η αντικατάσταση κατεστραμμένων πινακίδων.
Ο κ. Ισπανόπουλος Σταμάτης, από τον Σύλλογο Αντισφαίρισης, έκανε λόγο για ανάγκη ανακαίνισης των γηπέδων τένις στο Άλσος καθώς και του γηπέδου στο Π. Τέρμα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Από τους Θεσσαλούς ο κ. Κουσαΐτης Ιωάννης πρότεινε ασφαλτόστρωση και διαγραμμίσεις και αντικατάσταση των κατεστραμμένων πινακίδων.
Ο κ. Χρηστάκος Ηλίας από τους Ηπειρώτες ζήτησε προτεραιότητα στο οδικό και πεζοδρομιακό δίκτυο και πράσινο εντός της πόλης.
Ο κ. Βούζνας Ευστράτιος, των Αγριτών Λέσβου, πρότεινε τη δημιουργία Λυκείου στην περιοχή των Καραγιαννέικων, τη δημιουργία νησίδας στην Παπαφλέσσα έως Καραϊσκάκη.
Ο κ. Φλώρος Χρήστος από τον Σύλλογο Ρουμελιωτών, ζήτησε καλύτερο φωτισμό στα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών και πρόβλεψη για μεγαλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Η κα Μονογιού Αδαμαντία, Εθελοντική Ομάδα «Γείτονες Γαλατσίου», στην εισήγησή της επικεντρώθηκε σε ζητήματα περιβαλλοντικά, προτείνοντας συνεχόμενες αστικές δενδροφυτεύσεις , δενδροφυτεύσεις και ποτίσματα στη ΛΑΤΟ, στο Λόφο Κόκκου, στο Λόφο Αγίου Σπυρίδων, στο Λόφο Λεβεντάκη, τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λόγους, την μόνιμη εγκατάσταση πυροσβεστικού οχήματος στο Λόφο Κόκκου.
Από πλευράς μεμονωμένων δημοτών του Γαλατσίου, η κα Χαραλαμπίδου Χρυσάνθη πρότεινε την ενίσχυση φωτισμού στον ιστό της πόλης, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων ώστε να είναι προσπελάσιμα σε μωρομάνες και άτομα με ειδικές ανάγκες, τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου καθώς και κέντρου φιλοξενίας και φοίτησης ασυνόδευτων παιδιών και συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες ενώ επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης προβλήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης αυτοκινήτων – κέντρο πόλης.
Με τη σειρά του ο κ. Μπουλούτης Μαρίνος – Νικόλαος έκανε λόγο για κατασκευή δημοτικών χώρων στάθμευσης, την αξιοποίηση του οικοπέδου «Ζαΐρα», την πεζοδρόμηση της οδού Αργοστολίου έως την Πασσώβ και τη δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Λόφο Κόκκου.
Πριν τη λήξη της συνεδρίασης και μετά από πρόταση του κ. Πετρόπουλου Ίκαρου αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνταξη ενός Ψηφίσματος για την διεκδίκηση του Παλαί προκειμένου αυτό (το Ψήφισμα) να χρησιμοποιηθεί από τον κ. Δήμαρχο μαζί με τις υπόλοιπες ενέργειες για καλύτερο αποτέλεσμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή