Μανώλης Χριστοδουλάκης: Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θεσπίστηκε ώστε να θωρακίσει ομάδες οι οποίες δρουν εκτός των πλαισίων του νόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θεσπίστηκε ώστε να θωρακίσει ομάδες οι οποίες δρουν εκτός των πλαισίων του νόμου

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «πρωινή ενημέρωση» με τους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη και Χρήστο Παγώνη

Για την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Tέθηκε από τη δική μας πλευρά το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πολάκη και του κ. Τζανακόπουλου. Προφανώς δεν το θέσαμε επειδή φωνάζει ο κ. Πολάκης ή ο κ. Τζανακόπουλος αλλά τέθηκε βάσει του άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος προβλέπει ότι δεν μπορεί ο εξετάζων να είναι και εξεταζόμενος.

Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; σημαίνει ότι δύο άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν προφανή εμπλοκή ως μάρτυρες στην υπόθεση, με τον κ. Τζανακόπουλο ο οποίος στις 5 Φεβρουαρίου πήγε στον Άρειο πάγο να δει τη δικογραφία ως μη όφειλε και με τον κ. Πολάκη ο οποίος στις 7 Φεβρουαρίου του ‘18 σε τηλεοπτικό πάνελ δήλωνε ότι γνώριζε ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ότι «τους πιάσανε με τη γίδα στην πλάτη και κελάηδησαν».

Προφανώς αυτά τα περιστατικά καθιστούν τους κ. Τζανακόπουλο και κ. Πολάκη προφανείς μάρτυρες και αυτός είναι και ο λόγος που προτάθηκαν να εξαιρεθούν από την δική μας πλευρά. Ως αντιπερισπασμό ο δικηγόρος του κ. Παπαγγελόπουλο, κ. Τσοβόλας, ζήτησε την εξαίρεση τριών βουλευτών. Γιατί; επειδή είναι μάρτυρες ή γιατί εξέφρασαν πολιτική θέση;

Για τη νομιμοποίηση της επιτροπής για εξαίρεση μελών

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου ήταν ότι δεν έχει η Επιτροπή τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για το ποιοι πρέπει να εξαιρεθούν από αυτή και ποιοι όχι. Το ίδιο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αναίρεσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λάππας ο οποίος ψήφισε να εξαιρεθούν οι τρεις βουλευτές που προτάθηκαν από τον κ. Τσοβόλα. Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; ότι ο κ. Λάππας με την ψήφο του νομιμοποίησε τη δικαιοδοσία της επιτροπής να αποφασίζει ποιος εξαιρείται και άρα νομιμοποίησε την πλειοψηφία που αποφάσισε ότι εξαιρείται ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την κατάθεση του κ. Φρουζή

Ο Αντιπρόεδρος της Νovartis, κ. Φρουζής 3 χρόνια τουλάχιστον που τρέχει η υπόθεση δεν είχε κληθεί να καταθέσει. Το Φεβρουάριο του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε το σκάνδαλο της Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, ωστόσο, η δικαιοσύνη έφτασε να καλέσει τον κ. Φρουζή το Μάιο, δηλαδή τρεις μήνες μετά, και μάλιστα η δικαιοσύνη επέλεξε τον καλέσει άτυπα. Του ζητήθηκε να καταθέσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, τα οποία δεν είχε, και του είπαν μάλιστα ότι έχουν και αδιάσειστα στοιχεία τα οποία όμως από πέρσι το Μάιο μέχρι φέτος το Νοέμβριο δεν τα έχουν φέρει ακόμα στο φως. Εξαφανίστηκαν τα στοιχεία ή απλά έλεγαν ψέματα; Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να μην καταθέσει ο κ. Φρουζής. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Πρέπει η προανακριτική να φτάσει μέχρι το τέλος και να χυθεί άπλετο φώς παντού!

Για το πανεπιστημιακό άσυλο

Δεν νομίζω ότι αφορά τις ιδεολογικές αναφορές του καθενός το να συμφωνήσουμε στο στοιχειώδες. Δηλαδή, ότι φαινόμενα στα οποία υπάρχουν καδρόνια, κράνη, μολότοφ και οποιασδήποτε άλλης φύσεως όπλα τα οποία δεν συνάδουν με ένα θεσμικό καθεστώς δημοκρατικής νομιμότητας, δεν έχουνε θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια και αυτό είναι θέμα κοινής λογικής. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θεσπίστηκε ώστε να θωρακίσει ομάδες οι οποίες δρουν εκτός των πλαισίων του νόμου, με όρους κοινής εγκληματικότητας.

Αρχικά λοιπόν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ορθώς η αστυνομία επενέβη την Κυριακή που μας πέρασε και βρήκε τα αντικείμενα αυτά και την αίθουσα στην οποία ήταν κρυμμένα.

Ωστόσο, εικόνες όπως αυτές που είδαμε τη Δευτέρα, διεγείρουν αντανακλαστικά και προκαλούν αντίδραση. Το λέω αυτό γιατί προσωπικά φοβάμαι πάρα πολύ για το που μπορεί να οδηγήσει μια ρητορική, η οποία χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων οδηγεί στα άκρα και από τις δύο πλευρές, ενόψει 17ης Νοέμβρη.

Επί της πολιτικής ουσίας, η διαφοροποίηση μας στο θέμα του ασύλου με τη ΝΔ επιβεβαιώνεται ότι ήταν ορθή, αφού τέθηκε από την πλευρά μας ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση της αστυνομίας πρέπει να συντελείται σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και όχι «γενικώς», που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό από τη ΝΔ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή