Αδιαφορία, προχειρότητα, άγνοια ή κάτι άλλο;

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Αδιαφορία, προχειρότητα, άγνοια ή κάτι άλλο;
Περίμενα υπομονετικά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα την Τετάρτη 4/4, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να έρθει για συζήτηση το 24ο κατά σειρά θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την «έγκριση ανάθεσης εργασιών φύλαξης των εγκαταστάσεων του Άλσους Βέικου σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης». Κι αφού, επιτέλους, ήρθε, συζητήθηκε αναλυτικά επί μία περίπου ώρα, και στο τέλος απεσύρθη για να έρθει και πάλι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης.
Απεσύρθη γιατί η διοίκηση του Δήμου, που εισήγαγε το θέμα, είχε πλήρη άγνοια του νόμου και των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας καθότι στη διάρκεια της συζήτησης ετέθη το ερώτημα από την αντιπολίτευση «γιατί δεν ανατίθεται η φύλαξη του Άλσους στη δημοτική αστυνομία».
Αυτά που ακούστηκαν από πλευράς διοίκησης αλλά και από τον ίδιο τον δήμαρχο δείχνουν αδιαφορία, προχειρότητα, άγνοια ή κάτι άλλο που δεν είμαι σε θέση, προς το παρόν, να προσδιορίσω. Είπε ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του: «Η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη του Άλσους Βέικου γιατί δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές΄της και το ωράριο εργασίας της είναι μέχρι τις 10 το βράδυ.» Δυστυχώς, αυτή τη θέση του δημάρχου υποστήριξαν και κάποιοι από την αντιπολίτευση (Αυλωνίτου) και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Για το θέμα έχω γράψει επανειλημμένα στο παρελθόν. Η Δημοτική Αστυνομία Γαλατσίου αριθμεί 18 άτομα και στοιχίζει στο Δημοτικό Ταμείο περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο. Θα μπορούσε κάλλιστα να της ανατεθεί χωρίς κανένα πρόβλημα η φύλαξη του Άλσους Βέικου και γιατί είναι μέσα στις αρμοδιότητές της και γιατί το επιτρέπει το ωράριο εργασίας της, σύμφωνα με το ν. 3731/2008 που ορίζει τη λειτουργία της Δημοτική Αστυνμίας.
Ο παραπάνω, λοιπόν, νόμος για την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Άρθρο 1
§ 2. Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές, για τη χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
§ 25. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές.
§ 26: Προστατεύει τη δημοτική και κοινοτική περιουσία.
§ 28β: Εφόσον η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται με προσωπικό λιγότερο των πενήντα (50) ατόμων, ασκούνται υποχρεωτικά οι αρμοδιότητες των περιπτώσεων 1-8, 10, 11, 15, 16, 19, 21, 22 και 24-28 της παραγράφου 1 του παρόντος. Οι λοιπές αρμοδιότητες εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.
Άρθρο 2
§ 4. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας υποχρεούται να εργάζεται εντός και εκτός γραφείων της υπηρεσίας, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τα καθήκοντα που του ανατίθενται. Η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των αργιών, με κατάλληλη εναλλαγή του προσωπικού, το οποίο υποχρεούται σε τακτική ή και υπερωριακή εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
§ 5. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας τελεί σε διαρκή ετοιμότητα για την ταχεία επέμβαση του, σε κάθε τόπο και χρόνο, όταν καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση του, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς και τις εντολές των προϊσταμένων.
Τόσο δύσκολο ήταν, λοιπόν, να έχουν διαβάσει το νόμο και να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο διαβασμένοι; Παρεμπιπτόντως το κόστος για την εταιρεία security θα ήταν 35.000 ευρώ για επτά (7) μήνες και για δύο (2) φύλακες. Δηλαδή 2.500 ευρώ το μήνα ο κάθε σεκιουριτάς. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Δεν πιστεύω, όμως, να νομίζετε ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στις τσέπες των εργαζομένων. Προφανώς ο κάθε φύλακας θα παίρνει 500 με 600 ευρώ και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στα ταμεία της εταιρείας security.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή