Κ.Μητσοτάκης: Αργά, αλλά σταθερά, αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα,

Διαβάστε κάποια αποσπασματά απο την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
στην εκπομπή «Καλημέρα» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά: 

“Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι, η ώρα είναι 9:11, εδώ είναι ο Πρωθυπουργός. Καλημέρα σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα, κ. Αυτιά, σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. 16 Μαΐου ήσασταν εδώ, λίγο πριν τις εκλογές. Σας ζόρισα πάρα πολύ με φόρους τότε, αλλά σήμερα η συγκυρία και τα χθεσινά γεγονότα μάς οδηγούν σε ένα πρώτο δικό σας σχόλιο. Δηλώσατε χθες ότι θα τελειώσουμε με την εγχώρια τρομοκρατία. Φαίνεται σήμερα το πρωί έχουμε συνέχεια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Πού πάμε, κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αργά, αλλά σταθερά, αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα, κ. Αυτιά. Θέλω να θυμηθείτε, όταν είχα έρθει στην εκπομπή σας προεκλογικά, είχα δεσμευτεί για τρία πράγματα: θα μειώσουμε τους φόρους, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε νέες δουλειές και θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Ως προς το τρίτο -τα υπόλοιπα δύο θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια- ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.
Θέλω να συγχαρώ την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία είχαν χθες, να εξαρθρώσουν ένα πολύ επικίνδυνο επιχειρησιακό βραχίονα της νέας ελληνικής τρομοκρατίας. Με σύστημα, με δουλειά, με «δεμένες» δικογραφίες οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι σήμερα το πρωί, το αναφέρατε και στο δικό σας ρεπορτάζ, λαμβάνει ήδη χώρα μια επιχείρηση εντός της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές. Σε λίγο θα έχετε και παραπάνω πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή -φαντάζομαι ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα και κάποιες φωτογραφίες- για να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες πολίτες τι συνέβαινε εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.
Είχαμε δεσμευτεί ότι αυτά τελειώνουν και τελειώνουν. Τελειώνουν με σύστημα, με μέθοδο και οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι 1.500 νέοι αστυνομικοί για τους οποίους είχα δεσμευθεί ότι θα προσληφθούν, ήδη ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και οι πρώτοι θα βγουν στην Αθήνα εντός των επομένων εβδομάδων.
Επανασυστήθηκε ήδη η ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία θα αρχίσει να επιχειρεί τις επόμενες μέρες με ελαφρά δίκυκλα. Είναι μια ομάδα ταχείας επέμβασης. Και δεν χρειάζεται παρά να πάτε μια βόλτα στην Αθήνα να δείτε έξω από τη Νομική τι συνέβαινε και τι συμβαίνει σήμερα. Να πάτε έξω από την ΑΣΟΕΕ να δείτε αν υπάρχει αυτό το άθλιο παραεμπόριο το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί.
Η Αθήνα αποδίδεται πίσω στους κατοίκους της. Και βέβαια όταν μιλάμε για ασφάλεια, επειδή μας ακούει σήμερα όλη η Ελλάδα, θέλω να γνωρίζετε ότι αντίστοιχες επιχειρήσεις καταπολέμησης του παραεμπορίου λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Αυτό είναι μια δέσμευση, ήταν μια δέσμευσή μου προεκλογική και μια πολιτική που δεν έχει -και θα το τονίσω αυτό- ταξικό πρόσημο. Δεν είναι ούτε δεξιά, δεν είναι ούτε κεντρώα, δεν είναι ούτε αριστερή πολιτική. Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει ασφάλεια στους πολίτες. Ασφάλεια ίσον ελευθερία. Αυτή η ασφάλεια αποκαθίσταται και πάλι στη χώρα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Οι επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων θα συνεχιστούν; Διότι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ κάπου σας εγκαλεί για τις 100 πρώτες μέρες. Αυτό είναι απάντηση -το χθεσινό- στα όσα λέει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, θυμάστε ότι είχα πει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις εντός των Εξαρχείων. Γίνονται συνέχεια παρεμβάσεις εντός των Εξαρχείων. Τελειώνουμε με καταλήψεις, αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο η αστυνομική παρέμβαση. Το ζήτημα είναι τα Εξάρχεια να αποκτήσουν και πάλι οικονομική ζωή. Γι’ αυτό και μετά από κάθε επέμβαση της αστυνομίας ακολουθεί ο Δήμος, βάφονται κτίρια, καθαρίζονται πεζοδρόμια. Και φιλοδοξώ με την εμβληματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου -η οποία αποτελεί για μένα το πιο σημαντικό έργο παρέμβασης, μεσοπρόθεσμο, στο κέντρο της Αθήνας- όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των Εξαρχείων, να αποκτήσουν μια νέα δυναμική, μια νέα οικονομική ζωή. Έτσι ώστε το κέντρο της Αθήνας να μην είναι μια “μαύρη τρύπα”.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Θέλετε να πάμε στην οικονομία ή να κάνουμε ακόμα μια ερώτηση για το μεταναστευτικό, να τελειώσει ο κύκλος αυτού του ρεπορτάζ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως θέλετε εσείς.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είπατε χθες και το κράτησα αυτό, η Ευρώπη δεν έχει σχέδιο για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν απειλεί. Απειλεί ευθέως. Και ξαφνικά βρεθήκατε με ένα θέμα το οποίο ούτε το θέλατε να έρθει στα πόδια σας. Φαίνεται ότι πάμε σε κέντρα από ότι έμαθα, όπου όλοι αυτοί που λένε “πάω στην Ελλάδα” δεν θα ξέρουν ότι θα πίνουν καφέ στην πλατεία Λιονταριού στη Σάμο αλλά θα είναι μέσα σε ένα κέντρο και όσοι θέλουν πολιτικό άσυλο θα πηγαίνουν στην ευχή του Θεού και όσοι δεν δικαιούνται πολιτικού ασύλου θα πηγαίνουν πίσω. Το είπα καλά; Το σκέφτεστε κάπως έτσι το πράγμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Αυτιά, είμαστε υποχρεωμένοι στην πολιτική να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο. Πράγματι, η έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος στη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν κάτι απρόοπτο. Δεν είναι κάτι το οποίο είχαμε σχεδιάσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν απαντάμε με έμφαση και με αποτελεσματικότητα σε αυτό το πρόβλημα. Απαντάμε σε εθνικό επίπεδο, απαντάμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως ξέρετε το θέμα αυτό το έθεσα μετ’ επιτάσεως στη Σύνοδο Κορυφής. Θα υπάρξει νέα πολιτική από την Ευρώπη και από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας θέλω να θυμίσω Αντιπρόεδρος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς με συνολική εποπτεία και του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα περιμένουμε ειδήσεις εδώ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά μέχρι που η Ευρώπη να ξεκαθαρίσει…
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα στέλνει ο άλλος…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρουμε αν θα στέλνει. Ούτως ή αλλιώς τώρα μπαίνει ο χειμώνας οπότε οι ροές θα μειωθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική από την προηγούμενη σε αυτό το ζήτημα. Γιατί έχουμε άλλη πολιτική; Πρώτον, γιατί αλλάξαμε το νόμο περί ασύλου. Και θέλω να καταλάβουν εδώ πέρα οι τηλεθεατές μας ότι με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Έμπαινε, δηλαδή, κάποιος στο σύστημα και δεν είχαμε ποτέ οριστική απόφαση. Σχεδόν όλοι χαρακτηρίζονταν ως ευάλωτοι, δήθεν επικαλούμενοι το αρκετά ασαφές μετατραυματικό στρες, άρα μπορούσαν να μεταφερθούν από τα νησιά μας στην επικράτεια. Και υπήρχε γενικά μία μεγάλη χαλαρότητα.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τελειώσανε αυτά, έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σύστημα σφίγγει. Όποιος δικαιούται άσυλο θα το παίρνει γρήγορα. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα επιστρέφει είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του, σε συνεργασία και με την Ευρώπη. Και ναι, κ. Αυτιά, θα δημιουργηθούν κλειστά -ελεγχόμενα δηλαδή- προαναχωρησιακά κέντρα. Το πού και το πόσα, υπομονή λίγες ημέρες, θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Το κρατώ αυτό, όπως κρατώ και τη σημαντική πληροφορία που μας δώσατε σήμερα ότι μέσω Σχοινά, μέσω Επιτρόπου, μέσω Ευρώπης, θα αλλάξει το πράγμα γιατί πολύ καφεδάκι πίνει η FRONTEX στο Αιγαίο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, να πω κάτι για αυτό…”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή