Οι Επτανήσιοι στα λημέρια των Κολοκοτρωναίων

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Οι Επτανήσιοι στα λημέρια των  Κολοκοτρωναίων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου την περασμένη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία. Ένας προορισμός προικισμένος από πυκνά ελατοδάση και αλπικά τοπία, παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά και αρχαία μνημεία με εικόνες άγριας φυσικής ομορφιάς, ένας τόπος που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι.

Πρώτος σταθμός των Επτανήσιων εκδρομέων το Αρτεμίσιο για καφέ και από εκεί κατευθείαν στο ελατοσκέπαστο Μαίναλο, όπου η μουσική από το σουραύλι του Πάνα μπερδεύεται με το βουητό του έλατου και το κελάρυσμα των νερών του ξεροπόταμου που κατεβαίνει από το Αρκουδόρεμα σμίγει με την απέραντη γαλήνη της φύσης, εκεί όπου σε μια γωνιά βρίσκεται κουρνιασμένο το χωριό της Ελλάδας, το χωριό του Κολοκοτρώνη, το όμορφο Λιμποβίσι. Πυργωμένο στα 1.200 μέτρα ύψος, πάνω από τις χαράδρες του Μαινάλου στέκεται αήττητη, η αετοφωλιά των Κολοκοτρωναίων.
Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το σπίτι της Οικογένειας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό ύψωμα, αγέρωχο, μικρό αλλά «ανδριωμένο» το πέτρινο κτίσμα ανακατασκευασμένο με ευγενική δαπάνη του Αρκάδα Αγγελόπουλου λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και του αγώνα.
Λίγο αργότερα οι εκδρομείς έφταναν ένα σκαλοπάτι πριν από τον ουρανό, σε ένα πετρόχτιστο χωριό με ιστορία αιώνων και παράδοση στην αργυροχρυσοχοϊα την Στεμνίτσα, την «Χωριατοπούλα του Μοριά», όπως την αποκαλούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που ήταν και αγαπημένο του χωριό, κτισμένη στα ερείπια της Αρχαίας Υψούντος και στη βραχώδη πλαγιά του όρους Κλινίτσα, στις παρυφές του Μαινάλου.
Ξεναγήθηκαν στη μοναδική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας που ακόμα και σήμερα συνεχίζει την παράδοση συνδυάζοντάς την με σύγχρονες τεχνικές και διδασκαλία, έχοντας παράλληλα να επιδείξει πολλές διακρίσεις σε εκθέσεις και διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια.
Το μεσημέρι, φαγητό και ξεκούραση στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 720 μ. μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας στο Ελληνικό Αρκαδίας ή αλλιώς Μουλάτσι, χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, είναι ένα από τα όμορφα σχεδόν άγνωστα ορεινά χωριά της Ελλάδας.
Νωρίς το απόγευμα, οι εκδρομείς έπερναν τον δρόμο της επιστροφής για το Γαλάτσι με ενδιάμεσο σταθμό για απογευματινό καφεδάκι στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. Η πανέμορφη αυτή γη, με την απίστευτη εναλλαγή χρωμάτων και τοπίων αποτελεί έναν ακόμη καλά κρυμμένο θησαυρό της ελληνικής υπαίθρου.

Πήγαινε στην κορυφή