Έκθεση – ωδή στο γυναικείο φύλο

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Έκθεση – ωδή στο γυναικείο φύλο

Είναι μάνα, μαχήτρια, σύντροφος, εργαζόμενη, επιστήμονας, νοικοκυρά αλλά και ντίβα, κοκέτα, ερωμένη, συμβολίζει τη στοργή, την αγάπη, τον πόθο, τον έρωτα, την υπομονή… Είναι πολλά ακόμα και συμβολίζει πολλά περισσότερα. Ο λόγος για τη γυναίκα, το θέμα της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής που φιλοξενήθηκε στο «Καμίνι» από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, δίνοντάς μας σημαντική τροφή για σκέψη.

άνω από 60 έργα ερασιτεχνών καλλιτεχνών «στόλισαν» το μοναδικό χώρο της στοάς του «Καμινιού», διαμορφώνοντας με τις δημιουργίες τους μία σεμνή ωδή στο γυναικείο φύλο, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας τους μέσα από τη δική του εμπειρία αλλά και εικαστική αφετηρία. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ήταν όλοι μαθητές του εικαστικού Alessandro De Martino και μέλη τριών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας: του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πανοράματος «η Αγία Ειρήνη» και του Χορευτικού και Πολιτιστικού Εργαστηρίου «Χοροπατήματα».
Ήταν μια έκθεση πολύχρωμη, κυριολεκτικά και μεταφορικά (ειλικρινά αδικείται στην ασπρόμαυρη έκδοσή της), όπου οι πίνακες ζωγραφικής που θαυμάσαμε αποπειράθηκαν να χαρτογραφήσουν τη γυναικεία φύση, τον θηλυκό ψυχισμό και να αποτυπώσουν τους πολυποίκιλους ρόλους που ανά τους αιώνες καλείται η γυναίκα να φέρει εις πέρας.
Εντυπωσιαστήκαμε διαπιστώνοντας πως δημιουργοί των έργων ήταν γυναίκες – ως επί το πλείστον – συνδημότισσές μας, για τις οποίες αγνοούσαμε αυτή τους την ιδιότητα, αυτή της καλλιτέχνιδος. «Καταθέτουμε την ψυχή μας» μας είπε η Χρύσα Χαραλαμπίδου, μέλος της ομάδας ζωγραφικής από το Πανόραμα Γαλατσίου. «Εκφράζουμε την ευαισθησία μας, αντιστεκόμαστε, και κάνουμε και την ψυχοθεραπεία μας μέσω της ζωγραφικής» μας είπε χαμογελώντας και εξηγώντας μας πως ο χρόνος που «ξεκλέβουν» για τα μαθήματα είναι πολύτιμος και αν και οι ώρες είναι αργά το βράδυ, μετά από ένα δύσκολο ημερήσιο πρόγραμμα, βρίσκουν τη διάθεση να δημιουργήσουν και να είναι ουσιαστικά παρούσες στη δραστηριότητα αυτή, σ’αυτή τη διέξοδο.
«Η συνταξιοδότησή μου με οδήγησε στη ζωγραφική» μας είπε η Μαρία Μαούνη από τον Σύλλογο Πελοποννησίων, η οποία ολοκληρώνοντας την επαγγελματική της καριέρα, αποφάσισε να ακούσει αυτό που από παιδί ήθελε: να δημιουργήσει στον καμβά. Και σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη που της δόθηκε αυτή η ευκαιρία.
Με τη σειρά της, η Ρέα Γκολφινοπούλου, επίσης από τους Πελοποννησίους, ξεναγώντας μας στην έκθεση, παραδέχτηκε πως δεν μπορούσε να τραβήξει ούτε μία γραμμή στο χαρτί και «να τώρα που λαμβάνω μέρος σε έκθεση ζωγραφικής».
Τα εύσημα αποδώθηκαν και στον δάσκαλο και καθοδηγητή τους, Alessandro De Martino, ο οποίος βρίσκει τον τρόπο να βγάζει από τον καθένα αυτό που κουβαλάει μέσα του, και να τον μυεί στο χώρο της ζωγραφικής τέχνης. Λίγα από αυτά τα μυστικά του, μοιράστηκε με όλους όσους βρέθηκαν τη βραδιά της λήξης της έκθεσης, την περασμένη Τρίτη 5 Νοεμβρίου, στο «Καμίνι», στη σύντομη διάλεξή του περί ζωγραφικής.
Ακολούθησε ένα μουσικό ταξίδι με τον Μιχάλη Παντελιά και τους μουσικούς του ενώ όσοι έδωσαν το παρών, δεν παρέλειψαν να προσφέρουν είδη προσωπικής υγιεινής για τους ωφελούμενους των κοινωνικών δομών του Δήμου Γαλατσίου.
Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε τα ονόματα όλων των καλλιτεχνών της έκθεσης με μία προτροπή προς όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν την έκθεση: την επόμενη φορά να σπεύσετε!
• Από τον Σύλλογο Πελοποννησίων:
Δάσκα Εύη, Μελέτη Μπέτυ, Φλαμιάτου Σοφία, Γεωργάκη Όλγα, Μαούνη Μαρία, Φύκαρη Μαρία, Λιώνη Σοφία, Αγγελοπούλου Ιωάννα, Κορέλη Μαρία, Μακρή Μαρία, Νικολούλια Ματίνα, Ζαρογιάννη Χριστίνα, Ανδριώτη Ρέα, Δεσποτίδου Ελένη, Γκολφινοπούλου Ρέα, Μακρυγιάννη Γιώργος, Πολίτη Ρένα, Βασιλείου Παναγιώτα, Κορρέ Γωγώ, Γιαταγάνας Χρήστος, Κομπορόζου Νίνα, Χονδρογιάννη Σταυρούλα, Τσιφτέλη Αγγελική, Περιβόλα Χρυσαυγή, Παπαγιαννοπούλου Πόπη, Καραμπίκα Ελένη, Σωτηρία Σαρακινιώτη, Βενάκη Σύλια, Αγγελέτου Αμάντα, Τσίλη Ναταλία (11 ετών!), Βλάχος Στέφανος (παιδί).
• Από το Σύλλογο Πανοράματος:
Βασιλάτου Πανωραία, Κάβουρα Έφη, Κακολύρη Ευγενία, Καλλίτσης Αριστοτέλης, Καρλατήρα Βάσω, Λογοθέτη Αγγελική, Μανωλά Εύη, Μπασιούκα Γεωργία, Παπαδημητρίου Μαρία, Παπαδοπούλου Όλγα, Τσεκούρα Έφη, Χαραλαμπίδου Χρύσα, Σκανδαλάρη Γεωργία.
• Από τα «Χοροπατήματα»: Μπουκουβαλέα Υβόνη, Σώζου Κωνσταντίνα, Μαρτίνη Αριέτα, Γιουρέλη Χριστίνα, Παπαγιάννη Μαρία, Κυριακοπούλου Ιωάννα, Φραντζή Ελένη, Δακτυλίδη Δέσποινα, Γιάννου Χρυσάνθη, Αγγελή Μαγδαληνή, Μυρτέζα Γκάμπριελ, Κουφοπούλου Ζέτα, Παναγοπούλου Δήμητρα, Αφεντούλη Λένα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή