«Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές διαδρομές μέσα στον 20ο αιώνα»

Μια ακόμη έκδοση του Π.Π.Ι.Ε.Δ. με τίτλο «Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα: Ιστορικές διαδρομές μέσα στον 20ο αιώνα» έρχεται να προστεθεί στην εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος και στο πλαίσιο πάντα της έρευνας και μελέτης της Τοπικής Ιστορίας.

Η δράση της Τοπικής Ιστορίας του Π.Π.Ι.Ε.Δ. η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 περιλαμβάνει την συγκέντρωση ιστορικής ύλης: με συνεντεύξεις «από τα κάτω», συλλογή τεκμηρίων (φωτογραφίες, έγγραφα κ.α.) και την έκδοση ιστορικού πονήματος στο οποίο αποτυπώνεται η ιστορική διαδρομή του Δήμου. Ο τ. Δήμαρχος – Πρόεδρος Δ.Σ. Π.Π.Ι.Ε.Δ. Αριστείδης Βασιλόπουλος επέλεξε να αναθέσει στην έμπειρη ομάδα ιστορικών και ακαδημαϊκών από το επιστημονικό δυναμικό των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) για να πραγματοποιήσει έρευνα σε πρωτογενείς και άλλες πηγές με τελικό σκοπό την συγγραφή και έκδοση ενός κειμένου για την ιστορία του Δήμου μας.

Την συγγραφική ομάδα αποτέλεσαν οι:

Θανάσης Γάλλος

Στέφανος Ιωαννίδης

Ανδρέας Μπαλτάς

Στάθης Παυλόπουλος

Νίκος Τσιβίκης

Αγγελική Χριστοδούλου

Την έκδοση επιμελήθηκε η Ρένα Χωρέμη.

Η παρούσα έκδοση είναι η ιστορία του Δήμου μέσα από την εξέλιξη του 20ου αιώνα, είναι ένα κείμενο που συνδυάζει την ανάδειξη νέων πηγών – όπως τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου – με ένα στέρεο επιστημονικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη ενός προσφυγικού συνοικισμού μέσα στο χρόνο, ως ξεχωριστό υπόδειγμα του συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα αποτυπώνει την χρονολογική εξέλιξη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, εστιάζοντας στις μεγάλες τομές και μετασχηματισμούς του 20ου αιώνα (την προσφυγική άφιξη και εγκατάσταση, την ανάδυση κρατικών και κοινοτικών υποδομών, την ίδρυση του Δήμου και των υπηρεσιών του, τις μεταβολές της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας( π.χ. Κατοχή), την ανάπτυξη των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων, τους οικιστικούς μετασχηματισμούς και τις δημογραφικές εξελίξεις).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος.

 

 

ΔΤ Π.Π.Ι.Ε.Δ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή