Πάντα τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις του Β.Γιαννακόπουλου

Αυτό που μου αρέσει στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι οι βαρύγδουποι τίτλοι και εκφράσεις που χρησιμοποιούν τα κόμματα και οι πολιτικοί για να προσδώσουν υπέρμετρη αξία σ’ ένα γεγονός όχι και τόσο σοβαρό ή να προσδιορίσουν το έργο που πρόκειται να γίνει από έναν φορέα ή ένα υπουργείο.

Κάθε κόμμα που αναλαμβάνει να κυβερνήσει τη χώρα διαλύει και ξαναχτίζει υπουργεία από την αρχή γιατί έτσι, μας λένε, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση για το λόγο αυτό είχε ιδρύσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η σημερινή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με τους προηγούμενους δεν προχώρησε απολύτως τίποτα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Για τους σημερινούς κυβερνώντες είναι το ζητούμενο. Προς το παρόν ακούμε μόνο ωραίες ιδέες και προτάσεις.
Όπως η τελευταία που ακούστηκε για έναν και μόνο αριθμό που θα συνοδεύει τον καθένα από εμάς για όλες τις συναλλαγές του. Μακάρι να υλοποιηθεί. Θα είναι πραγματικά μια μικρή επανάσταση.
Την οποία παρεμπιπτόντως έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια οι γείτονές μας οι Τούρκοι. Όπως εδώ και πολλά χρόνια οι γείτονές μας έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.
Σε εμάς εδώ όλα τα πράγματα πηγαίνουν με ρυθμούς χελώνας – ή όπως λένε και οι Θεσσαλονικείς, χαλαράααα… πολύ χαλαράαα…
Ένα μικρό παράδειγμα: Αν προσπαθήσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ), να αναζητήσει ασφαλιστική ενημερότητα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα αποτύχει όσες προσπάθειες κι αν κάνει. Κι αυτό γιατί ο ΟΑΕΕ δεν είναι συνδεδεμένος με τον νέο φορέα ασφάλισης που είναι ο ΕΦΚΑ!
Για να πάρει, λοιπόν, ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να πάει ο ίδιος στον ΟΑΕΕ (Πειραιώς 44 για εμάς στο Γαλάτσι) και να περιμένει για μια ή δυο ώρες στην ουρά. Κι αυτό αν είναι τυχερός. Γιατί αν είναι σαν του λόγου μου ατυχής, θα πρέπει να πάει και την άλλη μέρα.
Εγώ πήγα Πειραιώς 44 την προηγούμενη Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, αλλά άδικος κόπος γιατί, όπως με ενημέρωσαν, είχαν τελειώσει τα νούμερα. Θα έπρεπε, λοιπόν, να πάω την άλλη μέρα στις 8 το πρωί για να προλάβω να πάρω νούμερο για να έχω στα χέρια μου την πολυπόθητη ασφαλιστική μου ενημερότητα.
Και μη νομίζετε ότι είναι η μοναδική περίπτωση. Εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις ταλαιπωρούν τους πολίτες καθημερινά. Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ για παράδειγμα δεν συνεργάζονται μεταξύ τους ηλεκτρονικά. Το ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου ενώ θα μπορούσε να αναζητήσει ό,τι έγγραφο θέλει ηλεκτρονικά από το ΙΚΑ Γαλατσίου, δεν το κάνει και υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να τρέξει να υποβάλλει το αίτημά του, να πάρει το χαρτί και να το προσκομίσει στα κεντρικά. Χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις καθημερινής τρέλας.
Αλλά είπαμε, η σημερινή κυβέρνηση για να λύσει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας ίδρυσε ειδικό Υπουργείο αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με υπουργό τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο καλύτερος στον τομέα αυτό. Θα περιμένουμε να δούμε ΄τι ψάρια θα πιάσει κι αυτός.
Για να δείτε με πόσο αργούς ρυθμούς πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα, θα σας αναφέρω το εξής:
Στον «ΠΑΛΜΟ», 20 Δεκεμβρίου 1999, σαν πρώτο θέμα είχαμε τον κόμβο Γαλατσίου και Βεΐκου και την πρόταση που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για ισόπεδη λύση (λεπτομέρειες στις σελ. 14-15).
Ένα άλλο θέμα που γράφαμε τότε, 20 χρόνια πριν, ήταν μια συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του Δημαρχείου για το θέμα της κεντρικής πλατείας. Διοργανωτές ήταν οι δημοτικές παρατάξεις Ενωτική Προοπτική, Δημοκρατική Αγωνιστική Κίνηση, ΣΥΝ-Πολίτες, Δημοκρατική Ενότητα και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κοινή θέση όλων ήταν ότι πρεέπει να προχωρήσει ο Δήμος στην απαλλοτρίωση των ακινήτων στο Παλαιό Τέρμα για να δημιουργηθεί κεντρική πλατεία.
Ποιό είναι το θέμα που κουβεντιάζουμε και σήμερα; Το ίδιο ακριβώς με αυτό 20 χρόνια πριν: την ανάγκη δημιουργίας κεντρικής πλατείας στο Παλαιό Τέρμα.
Δυστυχώς, όπως θα έχετε κι εσείς διαπιστώσει, η ταχύτητα με την οποία τρέχουν τα θέματα στην Ελλάδα είναι στα όρια του μηδέν. Πλήρη στασιμότητα. Και πάντα τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή