Γιώργος Καμίνης: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσυμφορήσει τα νησιά και να βελτιώσει ουσιαστικά την διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Καμίνης: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσυμφορήσει τα νησιά και να βελτιώσει ουσιαστικά την διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα

Σημεία ομιλίας του Γιώργου Καμίνη Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στο ν/σ του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη διεθνή προστασία υπηκόων τρίτων χωρών.

Η κυβέρνηση, με το Νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, υπόσχεται την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου καθώς και την αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς να μειώσει κάτω από τα όρια του ανεκτού, το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων Οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις αυτές τους επόμενους μήνες. Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα επισημαίνουμε τα προβλήματα που θα ανακύπτουν.

Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, καθώς ενσωματώνει, εκ νέου, έστω και με αυστηρό τρόπο, τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, σε ένα ενιαίο κείμενο, σε μια προσπάθεια κωδικοποίησής τους. Θεωρούμε ότι είναι εθνικό καθήκον να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, έστω κι αν διατυπώνουμε αμφιβολίες τόσο για τη στόχευση επιμέρους δεσμεύσεων όσο και για τη βιωσιμότητα διατάξεων που αναμένεται να επιβαρύνουν υπέρμετρα τη διοίκηση. Την στιγμή αυτή που μιλάμε, μόνον στον α’ διοικητικό βαθμό κρίσης εκκρεμούν πάνω από 70,000 αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας.

Είναι γεγονός πως η ισορροπία μεταξύ ενός αυστηρού εξορθολογισμού του νομοθετικού πλαισίου αφενός και της τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας αφετέρου επιτυγχάνεται στο κατώτατο όριο που επιτρέπουν οι Οδηγίες και μάλιστα σε κάποια σημεία ούτε καν σε αυτό. Για το λόγο αυτό το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει ορισμένες επιμέρους διατάξεις του Νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, στο πεδίο της διοικητικής κράτησης προβλέπεται η δυνατότητα κράτησης διάρκειας ακόμη και 36 μηνών. Τριετής κράτηση που δεν στηρίζεται σε δικαστική απόφαση, είναι ασύμβατη και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με το ελληνικό Σύνταγμα.

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει επίσης πως το νομοθέτημα δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, εάν δεν συνοδευτεί από ένα επιχειρησιακό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει και θα οργανώνει την αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στα τρία ενδεχόμενα σενάρια τύπων αφίξεων: Το «εφιαλτικό» σενάριο του 2015-2016, το «ενδιάμεσο» των πρόσφατων εβδομάδων και το τρίτο σενάριο, το πλέον ήπιο, που είναι η επάνοδος στις μικρές και ελεγχόμενες ροές των ετών 2017 και 2018.

Τέλος, με την ευκαιρία ψήφισης του Νομοσχεδίου, κάνουμε έκκληση στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας να διαμορφώσουν εφεξής ένα δημόσιο λόγο, ο οποίος ναι μεν θα ισορροπεί μεταξύ της ορθολογικής διαχείρισης, ακόμη και της αναγκαίας αυστηρής διαχείρισης στο προσφυγικό, αλλά θα κρατάει ψηλά το λάβαρο του ανθρωπισμού, τη σημαία των αξιών της Ε.Ε.. Στην αντίθετη περίπτωση θα ανοίξουμε τον δρόμο στις δυνάμεις του φόβου, του μίσους και της οπισθοδρόμησης.

Ας αφήσουμε το προνόμιο του λόγου αυτού στους ακροδεξιούς λαϊκιστές που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση και άρα έχουν την πολυτέλεια εκ του ασφαλούς να καταδημαγωγούν τους απλούς ανθρώπους, σπέρνοντας το μίσος και τη φοβία.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή