Ηλιακό Πάρκο Ενέργειας Γκράβας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ηλιακό Πάρκο  Ενέργειας Γκράβας

Γράφει ο ΚΕΡΑΣΙΩΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Μαθηματικός – Εκπαιδευτικός,
π. Διευθυντής 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου, π. Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε


Το Σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, λόγω των πολλών σχολικών μονάδων που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, του πλήθους των μαθητών και μαθητριών αλλά και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε αυτές, των πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν κατά καιρούς που οφείλονται στην κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος και των λειτουργικών δυσκολιών που παρουσιάζονται συχνά πυκνά που οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, το καθιστούν ίσως ένα από το πιο πολυσυζητημένα σχολικά συγκροτήματα της χώρας μας. Με τα προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας ασχολούνται καθημερινά και συνεχώς με αρκετή επιτυχία επιλύοντας αρκετά από αυτά οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς, από τις υπηρεσίες των Δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου και τους συνδικαλιστικούς εκπαιδευτικούς φορείς μέχρι τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων.

Τα σχολικά κτήρια του συγκροτήματος που καταλαμβάνουν μια αρκετά μεγάλη έκταση, ηλεκτροδοτούνται από έναν υποσταθμό μέσης τάσης της ΔΕΗ όπου είναι εγκαταστημένος σε υπόγειο χώρο που βρίσκεται στο κτήριο που στεγάζει τα ΕΠΑ.Λ /Ε.Κ Γαλατσίου. Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο σχολικό συγκρότημα είναι πολύ μεγάλη και το κόστος που επιβαρύνει τις σχολικές επιτροπές είναι δυσβάσταχτο σε βάρος των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων.
Το 2ο ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου είναι μια από τις σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια μέσα από το έργο των περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών – μαθητών και μαθητριών αναδείχθηκε μια σημαντική πρόταση που αποβλέπει κατ΄ αρχή στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του σχολικού συγκροτήματος και ταυτόχρονα στην προστασία του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος από την μόλυνση της ατμόσφαιρας από τα επικίνδυνα αέρια που παράγονται λόγω της λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλούν το γνωστό «φαινόμενο θερμοκηπίου» με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η πρόταση αναφέρεται στην δημιουργία ενός πρότυπου «Ηλιακού Πάρκου Ηλεκτρικής Ενέργειας Γκραβας» με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ήλιο σε όλες τις ταράτσες των σχολικών κτηρίων του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας. Τα φωτοβολταϊκα συστήματα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και στη συνέχεια με τον υποσταθμό μέσης τάσης της ΔΕΗ όπου θα διοχετεύουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Το κόστος τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποσβένεται πολύ γρήγορα (σε τρία χρόνια) και το συνολικό όφελος είναι ανυπολόγιστο.
Εξάλλου η χώρα μας έχει συνυπογράψει (και πολύ σωστά έπραξε) μαζί με πολλές χώρες το πρωτόκολλο του Κιότο το 1992 που αποβλέπει στην μείωση των αεριών που προκαλούν το γνωστό «φαινόμενο θερμοκηπίου» και η δημιουργία ηλιακών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι η καλύτερη απόδειξη σεβασμού της υπογραφής της.
Στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2007, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε μεταξύ αυτών και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκαν να πάρουν μέτρα στις χώρες τους ώστε να μειωθεί η παραγωγή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020 συγκριτικά με το έτος 1992 και να αυξήσουν κατά 20% το ποσοστό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με τη συνολική παραγόμενη ενέργεια. Αλλά και στη συνέχεια η χώρα μας ήταν θετική σε όλες τις συνδιασκέψεις του ΟΗΕ με δεσμεύσεις όλων των μετέπειτα πρωθυπουργών από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον κ. Αλέξη Τσίπρα, με αποκορύφωμα την συνθήκη των Παρισίων το 2015, στο να ληφθούν όλα τα μέτρα υπέρ της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Παρακαλείται ο Πρωθυπουργός να ενδιαφερθεί για την πρόταση και σε συνεργασία με τους υπουργούς Παιδείας και Ενέργειας όπως προχωρήσουν στη μελέτη και κατασκευή του «Ηλιακού Πάρκου Ηλεκτρικής Ενέργειας Γκράβας», αξιοποιώντας την άφθονη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του ήλιου, ενός έργου δείγματος σύγχρονου πολιτισμού με σεβασμό στο περιβάλλον που θα ενισχύει ταυτόχρονα την τοπική και ελληνική οικονομία.
Η κατασκευή του έργου θα είναι επιπλέον μια έμπρακτη ενέργεια προς τις επερχόμενες γενεές, ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και φροντίζουμε να τους το παραδώσουμε καλλίτερο από ότι το παραλάβαμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή