Ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει παραχώρηση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες

«Κόκκινο πανί» για εργαζομένους αλλά και διοικήσεις των ΟΤΑ αποτελεί το άρθρο 179 του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που δίνει τη δυνατότητα σε δήμους να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις με ιδιώτες για τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Ως μέσο πίεσης για την απόσυρσή του, η ΠΟΕ ΟΤΑ προχώρησε σε κινητοποιήσεις (εξού και το πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων τις ημέρες αυτές) και αρκετά δημοτικά συμβούλια προχωρούν σε έγκριση σχετικών ψηφισμάτων. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, όπου κατατέθηκαν τρία σχέδια Ψηφισμάτων.
Όπως προβλέπει το άρθρο 179 του νομοσχεδίου με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί κατά την κρίση του να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης για την εκτέλεση υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασινου και ηλεκτροφωτισμού». Αντιδρώντας σε αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου και «Γαλάτσι Από Κοινού» κατέθεσαν Ψηφίσματα, με τελικό αίτημα την απόσυρσή του και στόχο το Σώμα να εγκρίνει ομόφωνα ένα ενιαίο Ψήφισμα. Αυτό δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν και το Ψήφισμα που προκρίθηκε ήταν αυτό του Σωματείου Εργαζομένων Γαλατσίου.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αναλυτικά το εν λόγω Ψήφισμα ανέφερε τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου, για να υπερασπιστεί τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου, την σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από την Κεντρική Διοίκηση αλλά και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ζητά την απόσυρση του άρθρου 179, του κατατεθέμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”.
»Ουσιαστικά, με το εν λόγω άρθρο επιχειρείται χωρίς κανέναν περιορισμό και εφόσον αποτελέσει νόμο του κράτους, η σταδιακή και μετέπειτα πλήρης ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, όπως η συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, οι υπηρεσίες πρασίνου, ο ηλεκτροφωτισμός κ.α.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου δεσμεύεται ότι ακόμη και εάν ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο δεν θα το ενεργοποιήσει και θα κινηθεί αποκλειστικά στο πνεύμα όσων ορίζονταν στο άρθρο 61 του ν. 3979/2011 καθώς όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία για εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών αυτό αποτυπώνεται και από την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο που επίσης προβλεπόταν σχετικά.»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Ρωμανός, ενημέρωσε το Σώμα πως με αυτό το Ψήφισμα συντάσσεται και η διοίκηση και κάλεσε τους συναδέλφους του να το ψηφίσουν ομόφωνα.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κώστας Ζώμπος, παίρνοντας το λόγο, παραδέχτηκε πως κομμάτια της διαδικασίας που αναφέρεται ήδη στο επίμαχο άρθρο 179 έχουν ήδη εφαρμοστεί καθώς μέρος των υπηρεσιών του δήμου έχει μεταφερθεί σε ιδιώτες. Συντάχθηκε τελικώς με το Ψήφισμα των Εργαζομένων.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ»
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου, υπερασπίζεται τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου. Διεκδικούμε σταθερή επαρκή χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση που να διασφαλίζει τη στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ζητάμε από κοινού με τους εργαζόμενους την απόσυρση του άρθρου 179 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”.
»Το άρθρο 179, εφόσον ψηφιστεί, οδηγεί ουσιαστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού κ.α.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο του Γαλατσίου δεσμεύεται ότι ακόμη και εάν ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο δεν θα το ενεργοποιήσει και θα κινηθεί αποκλειστικά στο πνεύμα όσων ορίζονταν στο άρθρο 61 του ν. 3979/2011, και συγκεκριμένα ότι: «Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.»
Αυτό ήταν το κείμενο του Ψηφίσματος της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» το οποίο τελικώς η επικεφαλής της, κα Αγγέλικα Σαπουνά, απέσυρε καθώς, όπως υποστήριξε, την καλύπτει το Ψήφισμα των Εργαζομένων γι’αυτό και τελικώς το υπερψήφισε.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ
ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Την διαφωνία τους με το Ψήφισμα των Εργαζομένων καθώς είναι αντίθετοι και με το ισχύον νομικό πλαίσιο που αναφέρεται στο Ψήφισμα αυτό, εξέφρασαν οι κύριοι Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου και Σπύρος Παναγιώτου της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου». Ο τελευταίος μάλιστα συντάχθηκε με το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο ανέφερε τα εξής:
«Τις επόμενες ημέρες, θα τεθεί προς ψήφιση στη βουλή το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Το πολυνομοσχέδιο αυτό, ανάμεσα στα άλλα :
• Επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις Κλαδικές.
• Βάζει σε μόνιμη “πρέσα’ τους μισθούς.
• Θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των Συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
»Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που το άφησε άθικτο ο ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει διάπλατα τα δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων των δήμων, όπως τη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Έτσι φέρνει εξασφαλισμένα κέρδη για τις επιχειρήσεις και νέα βάρη για τους δημότες, οι οποίοι θα κληθούν για μια ακόμα φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν βασικές υπηρεσίες, ενώ θα οξυνθεί και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους δήμους.
Διεκδικούμε:
• Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο.
• Καμιά ιδιωτικοποίηση! Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
»Στηρίζουμε την απεργία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ στις 24 Οκτώβρη.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή