Ψηφοφορία με δόσεις, Γράφει ο Β.Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ψηφοφορία με δόσεις, Γράφει ο Β.Γιαννακόπουλος

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη ήταν η εκλογή εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής), στην οποία συμμετέχουν και οι 66 δήμοι του λεκανοπεδίου.
Στις εκλογές για την ανάδειξη του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΑ θα ψηφίσουν οι 66 Δήμαρχοι της Περιφέρειας Αττικής καθώς και 234 εκλέκτορες δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δήμος Γαλατσίου θα εκπροσωπηθεί από τέσσερις (4) δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκλέχτηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Βάσει των διατάξεων, η πλειοψηφία εκπροσωπείται από τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους και η αντιπολίτευση από έναν (1).
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, μοιράστηκαν στους δημοτικούς συμβούλους τα τρία ψηφοδέλτια: ένα του συνδυασμού «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» με υποψήφιους τους Αργυρό Σπύρο, Δερεδίνη Βασίλη, Δήμο Κωνσταντίνο, Παπαγεωργίου Πετρούλα, Πρωτονοτάριο Μανώλη, ένα του συνδυασμού «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» με υποψήφιο τον Ζώμπο Κωνσταντίνο κι ένα της Λαϊκής Συσπείρωσης με υποψήφιο τον Χαραλαμπίδη Γρηγόρη.
Η κάλπη ανέδειξε ως εκπροσώπους μας στην ΠΕΔΑ τους Δερεδίνη Βασίλη, Δήμο Κωνσταντίνο και Πρωτονοτάριο Μανώλη από την πλειοψηφία με 19 ψήφους έκαστος και Ζώμπο Κωνσταντίνο από την αντιπολίτευση με πέντε ψήφους. Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης έλαβε τέσσερις ψήφους και δεν εξελέγη.
Αν όμως το προεδρείο του Σώματος λειτουργούσε σύμφωνα με τους κανονισμούς, ίσως και να είχε εκλεγεί ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης αντί του Κ. Ζώμπου. Κι εξηγούμαι:
Ο συνδυασμός «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ», ως γνωστόν, με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών έχει εκλέξει έξι δημοτικούς συμβούλους. Κατά την ψηφοφορία όμως για την ανάδειξη των εκπροσώπων της ΠΕΔΑ, παρόντες ήταν τέσσερις καθώς απουσίαζαν οι κυρίες Λεπίδα Σοφία και Κιτσίνη Γωγώ. Αφού ολοκληρώθηκε λοιπόν η ψηφοφορία και όλοι περιμέναμε τα αποτελέσματα, ο Πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωσε πεντάλεπτη διακοπή, άνευ λόγου και αιτίας και χωρίς να του παρέχει το δικαίωμα αυτό κανένας κανονισμός. Η πεντάλεπτη διακοπή έγινε τελικά εικοσάλεπτη και με την έναρξη πάλι της συνεδρίασης, μάθαμε το λόγο για τον οποίο ο Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση: ο σοβαρός λόγος της διακοπής ήταν να προλάβει να έρθει και να ψηφίσει η κα Κιτσίνη Γωγώ, δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» υποψήφιος του οποίου ήταν ο Κ. Ζώμπος. Χωρίς την ψήφο της κας Κιτσίνη θα ισοψηφούσαν οι Γρ. Χαραλαμπίδης και Κ. Ζώμπος με τέσσερις ψήφους έκαστος και τότε θα γινόταν κλήρωση μεταξύ των δύο για το ποιος θα ήταν ο εκπρόσωπος της γαλατσιώτικης αντιπολίτευσης στην ΠΕΔΑ.
Αυτό που μου προξένησε εντύπωση και ερωτηματικά ήταν η αποδοχή εκ μέρους όλων των συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης της παράτυπης αυτής διαδικασίας. Δεν εκφράστηκε καμία απολύτως αντίθεση ούτε καν από τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, ο οποίος ίσως να ήταν και ο τυχερός της βραδιάς.


Το Παλαί
στο προσκήνιο….

Είναι λογικό όσο πλησιάζει το τέλος του Ιανουαρίου του 2020 που λήγει η σύμβαση παραχώρησης μέρους των εγκαταστάσεων του Παλαί από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο Γαλατσίου, οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα να είναι πιο συχνές και πιο έντονες.
Μια τέτοια συζήτηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στο ισόγειο του Δημαρχείου, με πρωτοβουλία του Ηλία Μιμηγιάννη. Εκτός από τον ίδιο, το λόγο πήραν κι άλλοι πολίτες, εν ενεργεία και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και απλοί δημότες της πόλης μας. Όλοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του Ολυμπιακού Παλαί και όλοι τόνισαν ότι θα πρέπει να παραμείνει στο Δήμο Γαλατσίου.
Ακούστηκαν όμως από ορισμένους κάποιες ανακρίβειες και μάλιστα από αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουν ποιά είναι η αλήθεια γιατί έχουν διατελέσει στο παρελθόν μέλη της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Ειπώθηκε ότι ο Δήμος Γαλατσίου «μπαίνει μέσα» από το Παλαί και ότι υπάρχει «αδιαφάνεια στη διαχείριση των χώρων του».
Εγώ δεν έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου αλλά γνωρίζω ότι όλες οι αποφάσεις για τη μίσθωση χώρων του Παλαί από τον Δήμο Γαλατσίου λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Εκεί κατατίθενται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είναι αυτά που λένε το ναι ή το όχι. Όσο για τα οικονομικά οφέλη του Δήμου Γαλατσίου από τη διαχείριση των χώρων του Παλαί, χοντρικά είναι περίπου 240.000 ευρώ το χρόνο το λιγότερο. Αυτό το ποσό προκύπτει από τα ενοίκια που δεν πληρώνει πλέον ο Δήμος για τα Στέκια Νεολαίας και το Γυμναστήριο Γυναικών καθώς και τα χρήματα που εισπράττει από το Voice και τον Παιδότοπο.
Και κάτι τελευταίο: επειδή υπάρχει σύγχυση σε ορισμένους για το ιδιοκτησιακό του Παλαί να τονίσουμε ότι ο Δήμος Γαλατσίου δεν έχει ούτε είχε ποτέ καμία ιδιοκτησία στο Χώρο. Το Παλαί κατασκευάστηκε στα διοικητικά όρια του Δήμου μας αφού πρώτα το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταθέσει στο ΤΠΚ περίπου 8 δισ. δρχ. για τον μελλοντικό ιδιοκτήτη της έκτασης που φυσικά δεν είναι ο Δήμος Γαλατσίου.


Ποιός έκανε χρέη προέδρου στη συζήτηση για το Παλαί; Σωστά το μαντέψατε: ο Ίκαρος Πετρόπουλος.
Όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση,
«αυτόν ξέρετε , αυτόν εμπιστεύεστε!»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή