Ανικανότητα που σκοτώνει! Γράφειο Β. Ντάλης

Τί περιμένει ένας πολίτης από το κράτος του; Πολλά ίσως, αλλά το κρισιμότερο είναι να του προσφέρει φροντίδα όταν βρεθεί σε μία κρίσιμη στιγμή. Ε, δεν υπάρχει πιο κρίσιμη στιγμή από εκείνη στην οποία κινδυνεύει η υγεία και η ζωή του. Τα άλλα (παιδεία, ασφάλεια, δουλειά κλπ) έπονται. Γι’ αυτό, το συγκλονιστικότερο γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας – για όλους μας όμως – ήταν ο θάνατος της άτυχης γυναίκας μέσα σε ασθενοφόρο κι έπειτα από περιπέτεια αναζήτησης χειρουργείου.

Είναι η στιγμή που φαίνεται η ικανότητα ή η ανικανότητα ενός κράτους. Ισοδύναμα με τη ικανότητά του να επεμβαίνει για να σώσει τους πολίτες του από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Είτε αναφερόμαστε σε ένα πρόσωπο είτε σε πολλά, οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει, οι μηχανισμοί που υπάρχουν ή όχι αλλά και η όποια ετοιμότητά του δεν κρύβονται. Στην περίπτωση της άτυχης γυναίκας, ο κρατικός μηχανισμός έδειξε τη γύμνια του, την ανετοιμότητά του και το πόσο επικίνδυνος είναι για τους πολίτες που προσβλέπουν σε αυτόν. Θανατηφόρα επικίνδυνος!
Η γυναίκα αυτή βρισκόταν σε συνέδριο στην Αρχαία Ολύμπία. Όχι σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος, όχι σε νησί της άγονης γραμμής. Σε ένα από τα σημεία της Ελλάδας με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα. Κοντά σε πρωτεύουσα νομού, τον Πύργο Ηλείας και αρκετά κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Πάτρα. Ρήξη ανευρύσματος θωρακικής αορτής η διάγνωση του θανάτου της. Ξεψύχησε μέσα σε ασθενοφόρο που τη μετέφερε στα Ιωάννινα κι αυτό γιατί ολόκληρη Πελοπόννησος δεν διαθέτει την κατάλληλη καρδιοχειρουργική μονάδα!
Τί διαθέτει η Πελοπόννησος όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα; Σίγουρα διαθέτει πολλά σημεία και πολλούς υπαλλήλους επιφορτισμένους με την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, μεγάλη γραφειοκρατία για την καταμέτρηση ενσήμων με σκοπό την παροχή σύνταξης, αρκετούς διευθυντές Ταμείων, νοσοκομείων, κέντρων υγείας αλλά ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έλλειψη στοιχειωδών υλικών (όπως γάζες, οινόπνευμα κλπ) σε πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και, το κυριότερο στην περίπτωσή μας, έλλειψη υποδομών και ιατρικών μηχανημάτων. Όπως στελεχωμένη και εξοπλισμένη καρδιοχειρουργική μονάδα.
Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατανάλωσαν χιλιάδες εργατοώρες για το πόσο θα περικόψουν τις μικρές συντάξεις, για το πόσα θα είναι τα συντάξιμα χρόνια, για το πώς θα μικρύνουν τα πτωχευμένα, μέσω των PSI και των μνημονιακών επιταγών, Ασφαλιστικά Ταμεία, πώς θα τα ενοποιήσουν ώστε όλα να δίνουν τις ίδιες παροχές με το φτωχότερο από αυτά, πόσο θα μειώσουν την κρατική συμμετοχή στα φάρμακα, πόσα φάρμακα θα βγουν εκτός παροχών των Ταμείων και άλλα πολλά μέτρα που μείωσαν τις κρατικές δαπάνες για την υγεία αλλά και τις λίγες ελπίδες των ασφαλισμένων ότι αν τους συμβεί κάτι και δεν έχουν χρήματα θα μπορέσουν να ακουμπήσουν στην κρατική περίθαλψη. Φευ.
Στην περίπτωση της άτυχης γυναίκας τα πράγματα ήταν ακόμη πιο τραγικά. Δεν ήταν η οικονομική αδυναμία αλλά το επείγον του συμβάντος εξαιτίας του οποίου χρειαζόταν την άμεση κρατική φροντίδα. Δεν ήταν καν ο/η άπορος ή ανασφάλιστος ή ο κοινωνικά αδύναμος πολίτης. Πανεπιστημιακός η ίδια και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο σύζυγος – τα υπόλοιπα στοιχεία περιττεύουν. Αν και στο πρόβλημα υγείας ή τον κίνδυνο είμαστε όλοι ίσοι, στην Ελλάδα η δημόσια φροντίδα ξέρουμε όλοι ότι κάνει διακρίσεις. Όχι ότι ζητήθηκε αλλά ούτε καν η κοινωνική θέση μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα. Το ασθενοφόρο άργησε να έρθει 45 λεπτά και η πλησιέστερη κατάλληλη μονάδα ήταν στα Ιωάννινα. Το αποτέλεσμα, μοιραίο.
Βασίλης Κικίλιας ο νυν κυβερνητικός επί της Υγείας υπεύθυνος, Παύλος Πολάκης ο προκάτοχός του. Πολλά χρόνια έχει κυβερνήσει η παράταξη του πρώτου, τέσσερα και πλέον χρόνια του δεύτερου. Είχαν όλο το χρόνο να κάνουν όποιες αλλαγές, να πάρουν όποια μέτρα, να θωρακίσουν και να δυναμώσουν τη δημόσια υγεία. Οι εθύνες και οι παραλείψεις τους κι αυτών, όπως και προηγούμενων, τεράστιες. Τί έκαναν μετά την ανακοίνωση του τραγικού περιστατικού; Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους, να δικαιολογηθούν ίσως ή ακόμα καλύτερα να σωπάσουν για να μην προκαλέσουν άλλο, έβγαλαν τα διαδικτυακά «μαχαίρια», κατηγορώντας ο ένας τον άλλον μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι αλληλοκατηγορίες τους διαπνέονται από περισσό θράσος, αλαζονεία και αναδεικνύουν ως μόνη έγνοια τους τη διάθεση αυτοεπιβεβαίωσής τους. Καμία αυτοκριτική!
Αρχικά, τοποθετήθηκε μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έγραψε σχετικά με το γεγονός: «…Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει γιατί, με τέτοια διάγνωση, δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο της βάσης Ακτίου του ΕΚΑΒ για την διακομιδή; Η βάση λειτουργεί και έχουν σωθεί ασθενείς από τον Απρίλιο!». Δεν φταίει δηλαδή η ανυπαρξία καρδιοχειρουργικής μονάδας σε όλη την Πελοπόννησο, η αδυναμία χρήσης της δυνατότητας αερομεταφοράς φταίει!
Στην ανάρτηση αυτή σήκωσε… το γάντι ο Β. Κικίλιας, ο οποίος από το ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από 4 χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής. Γνωρίζουν όμως ότι: Οι αεροδιακομιδές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής. Δευτερογενείς αεροδιακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών. Αν και γιατρός, ο κ. Πολάκης αγνοεί σκοπίμως τόσο το συνολικό χρόνο εκτέλεσης της αεροδιακομιδής, όσο και την επιβάρυνση στην κατάσταση του ασθενούς από τις συνθήκες. ΥΓ: Αναφορικά με την πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Τσίπρα βάση στο Άκτιο, αυτή εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας.» Εμείς δεν φταίμε πουθενά δηλαδή …
Είσαι «άσχετος» ανταπαντάει ο κ. Πολάκης. Το ελικόπτερο στο Άκτιο ήταν διαθέσιμο και μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε. Στο φως της μέρας έγινε το περιστατικό. Φυσικά και γίνονται δευτερογενείς διακομιδές με εναέρια μέσα, βλέπε Χαλκιδική όλο το καλοκαίρι όπου μεταφέρονται ασθενείς με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής. Αιμοδυναμικό πρόβλημα για τους ασθενείς δεν υπάρχει δε, αφού το ελικόπτερο δεν πετά σε μεγάλο ύψος. Και γιατί, βρε άσχετοι, επιλέξατε απλό ασθενοφόρο κι όχι κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ η οποία έχει μέσα ειδικευμένο γιατρό;;; Α… και την Καρδιοχειρουργική Κλινική στην Πάτρα δεν μας άφηναν ντόπια συμφέροντα να τη λειτουργήσουμε!!!
Κλπ, κλπ, κλπ. Θαυμαστοί διάλογοι υπευθυνων πολιτικών ανδρών. Όσα παχειά λόγια κι αν μας πουν για «φιλελεύθερες λύσεις», «κοινωνικό κράτος», μέτρα με «αριστερό πρόσημο», ένα είναι το γεγονός: το κράτος που δίνει οπουδήποτε αλλού χρήματα, εκτός από την υγεία των πολιτών του, «δεν δίνει φράγκο» και για τους πολίτες του!
Υγιαίνετε.

Πήγαινε στην κορυφή