Βασίλης Κεγκέρογλου: Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεχνά» να ανατιμολογήσει μείωση τιμών αλλά δεν ξέχασε να επιβάλει 6% εισφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση της πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε την πρόταση για Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για παράνομες πράξεις του κ. Παπαγγελόπουλου, Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη αλλά βαρύτατες παρανομίες και όλα τα κόμματα, όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να πούμε ένα ΝΑΙ στη σύσταση της επιτροπής, όπως άλλωστε είπαμε ΝΑΙ πριν μερικές μέρες στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, την οποία ζήτησε ο ίδιος.

Ας τοποθετηθούμε όλοι καθαρά.

Να εξεταστούν οι βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία για κατάχρηση εξουσίας συγκεκριμένων εισαγγελέων, της κας Τουλουπάκη προεξεχούσης, που ήδη ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο αλλά και το στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.

Δεν είναι λόγια πολιτικά, αλλά γεγονότα και υπεύθυνες, ενυπόγραφες καταθέσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσώπων που έχουν υπηρετήσει τις υψηλότερες θέσεις της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΝΑΙ λοιπόν, χωρίς περιστροφές από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Η συζήτηση όμως δεν γίνεται σε ιστορικό κενό.

Η Ελλάδα έχει βιώσει δέκα χρόνια κρίσης και οι πολίτες που την υπέστησαν έχουν βομβαρδιστεί με πολλά ψέματα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους, και αναζητούν ακόμη την αλήθεια.

Η γκρίζα προπαγάνδα που περίτεχνα σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές σκοπιμότητες, έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει, ως αιτίες της κρίσης, τα αποτελέσματα και ως υπεύθυνους αυτούς που αγωνίστηκαν να την αντιμετωπίσουν.

Ως αιτία δηλαδή της πυρκαγιάς παρουσίασαν, τις στάχτες και ως εμπρηστές, τους πυροσβέστες.

Αποδέχομαι τη ρήση: «Αν δεν γνωρίζουμε την αλήθεια για το παρελθόν, δεν έχουμε μέλλον», αλλά και την άποψη ότι: «Κοιτάζουμε στο μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς και τις αξίες».

Δεν θα αναφερθώ σε ιστορικά παραδείγματα σκευωριών αλλά ούτε στο βρώμικο ΄89, στο οποίο πρωταγωνίστησε πάλι ο Συνασπισμός χέρι-χέρι με τη δεξιά

Θα αναφερθώ όμως:

-Στο πρόσφατο παρελθόν για μια καθαρή απάντηση στο τι έφταιξε για την κρίση και ποιοι δούλεψαν για να την αντιμετωπίσουν και

-Στην προστασία των θεσμών και κυρίως της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που κουρελιάστηκε κυρίως από αυτούς που ήταν πολιτικά ταγμένοι να την διαφυλάξουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι πλέον αναμφισβήτητο, ότι ο εκτροχιασμός της περιόδου πριν το 2009, ήταν η κύρια αιτία της κρίσης, την οποία πλήρωσε ο Ελληνικός λαός.

Η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης 2003-2014 αλλά και μέχρι το 2018 αποτυπώνει την πορεία της χώρας.

Καταθέτω το διάγραμμα.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο εκτροχιασμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (ταμείων και νοσοκομείων) που από 2,9 δισ. το 2003, εκτοξεύτηκε στα 6,4 δισ. € το 2009.

Καταθέτω το διάγραμμα του εκτροχιασμού την περίοδο 2004-2009 που κόστισε στον Ελληνικό λαό 12 δισ. 384 εκ. € επιπλέον και είχε επτά κύριες αιτίες:

-Την γενικότερη «πολιτική» χαλαρότητας και έλλειψης ελέγχων της περιόδου του εκτροχιασμού, που λειτούργησε ως θερμοκήπιο για τις αθέμιτες πρακτικές εταιρειών και επαγγελματιών της υγείας που πολλές φορές είχαν και την ανοχή των ασφαλισμένων.

-Την κατάργηση της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2005.

-Τις ελάχιστες και ελλιπείς ανατιμολογήσεις μείωσης των τιμών, με ένα σύστημα που έπρεπε να εκσυγχρονιστεί.

-Το μεγάλο μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που πέρασαν από τα ταμεία στα φαρμακεία, με διατήρηση του μεγάλου ποσοστού κέρδους.

-Την αδράνεια για λήψη μέτρων και τη θεσμοθέτηση εργαλείων ελέγχου της συνταγογράφησης.

-Τη μη σύνταξη από τον ΕΟΦ της λίστας ΜΗΣΥΦΑ

-Την μη είσπραξη Rebate το έτος 2008–2009.

Ερχόμαστε στο 2009/2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της κρίσης με μια Ε.Ε χωρίς μηχανισμό στήριξης.

Η παράταξη μας, χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης και το νοικοκύρεμα και όχι το κυνήγι των υπευθύνων.

Υπενθυμίζω το κλίμα της εποχής και την έλλειψη Εθνικής συνεννόησης.

Οι μισοί αγωνίζονταν για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι άλλοι μισοί τους εμπόδιζαν, τους κατηγορούσαν και τους συκοφαντούσαν.

Σύμμαχοι των δεύτερων τα εδραιωμένα συμφέροντα που ταρακουνήθηκαν, αφού μετά τις μουδιασμένες ενέργειες του πρώτου διαστήματος υπήρξε πραγματική πολιτική βούληση και αποτελεσματικό σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Ανδρέα Λοβέρδου για αλλαγές και νοικοκύρεμα.

Σε τέσσερα χρόνια η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατέβηκε κάτω από αυτήν του 2003.

Από 6,4 δισ. € το 2009, μειώθηκε σταδιακά μέχρι το 2014 σε 2,5 δισ. €, με εξοικονόμηση τα πέντε χρόνια 12 δισ. 384 εκατ. €.

Καταθέτω το διάγραμμα του νοικοκυρέματος, που επιτεύχθηκε με 12 διαρθρωτικά μέτρα του διαστήματος 2010-2012, συνεχή έλεγχο και εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων.

-Η δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η ενοποίηση των πολιτικών φαρμάκου στο Υπουργείο Υγείας.

-Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η συνεχής βελτίωση της.

-Η εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

-Η εφαρμογή της θετικής λίστας φαρμάκων και η ένταξη σ’ αυτήν με κόστος για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

-Δημιουργία αρνητικής λίστας

-Η εισαγωγή και εφαρμογή του μέτρου των επιστροφών με διάφορες μορφές (ποσοστά κέρδους, Rebates, Claw Back).

-Το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε.

-Η τιμολόγηση των φαρμάκων νόμιμα και στην ώρα τους.

-Η συνεχής αναθεώρηση της λίστας Φαρμάκων Υψηλού Κόστους με έλεγχο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και νοσοκομείων.

-Το ESYNET, το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και η ένταξη της ΕΛΣΤΑΤ στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών.

-Η μείωση χονδρεμπορικού, εταιρειών και κέρδους των φαρμακείων

-Το νέο σύστημα ελέγχου από τον ΕΟΦ.

Και όλα αυτά έγιναν σε σύγκρουση με τα κάθε λογής συμφέροντα, άνομα και μη και κυρίως με σταθερή τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, για το διάστημα 2010–2012.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα θιγμένα οικονομικά συμφέροντα, δεν έμειναν άπραγα.

Συναντήθηκαν με τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Έδρασαν στις εκλογές του 2012 αλλά και του 2015.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Λοβέρδος και άλλοι στο στόχαστρο των δήθεν ενημερωτικών μέσων που στηριζόταν από θιγμένα συμφέροντα.

Και λένε οι σκευωροί, καλά όλα αυτά με το νοικοκύρεμα, αλλά δεν αποκλείουν τις κατηγορίες. Η απάντηση είναι απλή.

Οι κατηγορίες ήδη έχουν ανατραπεί στην πράξη και έρχονται ετεροχρονισμένα για να ψελλίσουν κάτι οι σκευωροί.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεχνά» να ανατιμολογήσει μείωση τιμών αλλά δεν ξέχασε να επιβάλει 6% εισφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

2016-2017 ξεκινά η πολιτική στοχοποίηση ως άλλοθι για την ακολουθούμενη πολιτική του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, μαζί μέρος της Δεξιάς, την Ακροδεξιά και τους γυρολόγους, την υπερφορολόγηση και την περικοπή κοινωνικών δαπανών, το Υπερταμείο και τα σκληρά μέτρα του 3ου μνημονίου.

Το : «Αν δεν βάλουμε κάποιους στη φυλακή, δεν θα κερδίσουμε τις εκλογές», ήταν πολιτικός σκοπός που έπρεπε να εξυπηρετηθεί πάση θυσία.

Έτσι με αφορμή την έρευνα για την παραβίαση του αμερικανικού νόμου από τις αθέμιτες πρακτικές της NOVARTIS, εταιρειών και επαγγελματιών υγείας, έγινε το deal και στήθηκε το σενάριο του σκοτεινού σχεδίου.

Με υποτιθέμενες δωροδοκίες πολιτικών, ψευδομάρτυρες, στημένους κουκουλοφόρους και ανθρώπους που έχουν θιγμένα οικονομικά συμφέροντα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος τον Φεβρουάριο του 2018, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα: « Η ζωή στον πλανήτη Άρη», μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, προκαλώντας ερώτημα σε όλους, πλην παρευρισκόμενων:

-Είναι δυνατόν να ερευνήσει το σκάνδαλο του φαρμάκου 2004-2009, με δεδομένη την πολιτική του τοποθέτηση;

Κάποιοι αφελείς σκέφτηκαν.

«Τώρα είναι πλέον Συριζαίος, αντικατέστησε τον παραιτηθέντα κ. Νικολούδη, για να αξιοποιηθεί η εμπειρία του, από την περίοδο που ήταν διοικητής ΚΥΠ επί Καραμανλή, για να λάμψει η αλήθεια».

Η απάντηση για το αληθές περιεχόμενο των δηλώσεων ήλθε μετά από πολύ καιρό.

Με τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων και των καταγγελιών των ανώτερων δικαστών και των άλλων αξιωματούχων για τις παρεμβάσεις του.

Για τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, τις παράνομες ενέργειες και το στήσιμο του παραδικαστικού που «θα αναλάμβανε τα υπόλοιπα».

Ο χαρακτηριστικός διάλογος:

«Ακόμη δεν έστειλες την δικογραφία της Novartis στη Βουλή.

Του απάντησα: «Υπουργέ εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανένα».

Αυτός τότε μου είπε με θυμό: « έχεις και παρα-έχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι».

Όταν δε του είπα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής μου απάντησε «κάτσε τότε και θα δεις αν σου βγει σε καλό η Σχολή σου».

Εκείνο λοιπόν το βράδυ, έξω από το Μαξίμου, ο κ. Παπαγγελόπουλος δημοσιοποίησε τον παραπειστικό τίτλο της σκευωρίας που έστηνε, με στόχο την δίωξη 10 πολιτικών αντιπάλων και την εξόντωση συγκεκριμένων.

Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίξατε ότι πρέπει να εξεταστούν οι καταθέσεις ψευδομαρτύρων, κουκουλοφόρων και ανθρώπων που είχαν οικονομικά συμφέροντα στα αθέμιτα ή στα νόμιμα κέρδη τους από τις πολιτικές του νοικοκυρέματος.

Εσείς που μας λέγατε με εξεζητημένη ευγένεια και δήθεν λεπτότητα:

«Μα τι να κάνουμε; Να προχωρήσει η διερεύνηση κι αφού είναι αθώοι θα δικαιωθούν».

Σήμερα τι θέση θα πάρετε;

Θα αρνηθείτε να εξεταστούν οι σοβαρότατες καταγγελίες των ανώτατων δικαστικών και υψηλών αξιωματούχων για το στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας και την λειτουργία του παραδικαστικού συστήματος;

Προχθές ψηφίσατε την άρση της ασυλίας.

Σήμερα θα ακολουθήσετε τις σκοπιμότητες της ηγετικής ομάδας η οποία τη μια υποστηρίζει ότι η Βουλή δεν πρέπει να θάβει τις δικογραφίες και την άλλη βάζει κομματική πειθαρχία για να μην ψηφίσετε;

Δεν θέλετε να συμβάλετε για να βγει «Όλη η αλήθεια ΣΤΟ ΦΩΣ», εκτός αν:

«Σας τρέφει το ψέμα και σας προστατεύει το σκοτάδι».

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιδιώξει με όλες του τις δυνάμεις την πλήρη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, αποκρούοντας και εκείνους, που μέσα ή γύρω από την Ν.Δ. προωθούν σασμούς- «διευθετήσεις αμοιβαίας ωφέλειας», δηλαδή για σκεπασταρές, αρχειοθετήσεις και εξιλαστήρια θύματα.

Αλήθεια Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης πότε θα μας εξηγήσετε γιατί εισηγηθήκατε 3 Αυγούστου, την τροπολογία που εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί τους σκευωρούς;

-Πότε θα μιλήσετε;

Η προσβολή στους θεσμούς είναι τόσο βαριά που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Όταν διακυβεύεται το Κράτος Δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν μπορούμε να κωφεύουμε και να σιωπούμε.

Είναι καθήκον της Βουλής να ερευνήσει σε βάθος: ποιος το σχεδίασε, ποιος το υλοποίησε, με τι μέσα και μεθόδους και κυρίως τι επιδίωκε;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλήθεια τελικά νικούν.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή