Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με την Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue

Γ. Πατούλης: « Πρόθεση μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες Περιφέρειες της Κίνας για συνέργειες με αναπτυξιακό πρόσημο προς όφελος των πολιτών»

“Οι προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας της Κίνας με τη μητροπολιτική Περιφέρεια της Αττικής σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το επιχειρείν και η εκπαίδευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με την Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Zhang Qiyue.
Παρόντες ήταν επίσης υπηρεσιακά στελέχη της Κινεζικής Πρεσβείας και συνεργάτες του Περιφερειάρχη.

Η συνάντηση είχε και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα με αφορμή τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής στην ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη η οποία θα επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στη Σανγκάη αρχές Νοεμβρίου αλλά και ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου, Προέδρου, Xi Jinping στην Ελλάδα, στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο κ. Πατούλης υποδέχθηκε στην Περιφέρεια την Πρέσβη της Κίνας, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών είναι διαχρονικά ισχυρές, ενώ αναφέρθηκε και στα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης που κυριαρχούν στους δεσμούς του ελληνικού με τον Κινεζικό λαό. «Το επικείμενο ταξίδι μας στην Κίνα με τον Πρωθυπουργό επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τις σχέσεις φιλίας που δένουν τις δύο χώρες» σημείωσε.
Από την πλευρά της η κα Zhang Qiyue συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, τον χαρακτήρισε «φίλο» της Κίνας και του επισήμανε ότι με ικανοποίηση άκουσε στην ομιλία που πραγματοποίησε κατά την τελετή ορκωμοσίας του, στην οποία παρέστη, ένα αναλυτικό και εμπεριστατωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Αττικής.
Συγκρότηση περιφερειακού γραφείου για την προώθηση συνεργασίας των δύο χωρών
Ακολούθως η πρέσβης της Κίνας, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο τον ρόλο των περιφερειακών αρχών στην εθνική ανάπτυξη, τόνισε πως θα ήθελε να συζητήσουν προτάσεις για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αλλά και ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε τομείς με αναπτυξιακό πρόσημο όπως είναι ο θεματικός τουρισμός, ο πολιτισμός, η επιχειρηματικότητα, η υγεία, η εκπαίδευση αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας και κυρίως για την Αττική.
Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Πατούλη τη δυνατότητα συγκρότησης ενός περιφερειακού γραφείου διασύνδεσης της Περιφέρειας Αττικής με την Κινεζική Πρεσβεία με στόχο τη δρομολόγηση δράσεων και κοινών παρεμβάσεων, προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ. Πατούλης : « Θα εκπονήσουμε προγράμματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας»
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη τη λειτουργία του γραφείου και πρόσθεσε πως εκτός από άλλες δράσεις μέσω αυτού, θα μπορούσαν να εκπονηθούν προγράμματα εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας και τα οποία θα απευθύνονται σε Δήμους, μέσω δομών που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια. Παράλληλα, όπως ανέφερε, στο γραφείο θα μπορούν να αναφέρονται προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε οι Κινέζοι επισκέπτες στη χώρα μας είτε οι Έλληνες όταν μεταβαίνουν στην Κίνα καθώς όπως υπογράμμισε προτεραιότητα είναι η ασφαλής και ποιοτική διαμονή των Κινέζων επισκεπτών στη χώρα μας.
«Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, για την προσέλκυση τουριστών»
Κατά τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης Αττικής εστίασε στις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό Υγείας με στόχο να ενωθούν η παραδοσιακή κινεζική ιατρική με την Ιπποκράτειο Θεώρηση. «Στόχος μας είναι ως Περιφέρεια να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας όπως είναι ο πολιτισμός, η ιστορία, το καλό κλίμα και να δημιουργήσουμε δομές φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, προκειμένου να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Κινέζων τουριστών αυτής της ηλικιακής ομάδας» υπογράμμισε.
Στα τέλη Οκτώβρη τα εγκαίνια του πολυιατρείου σύγχρονης δυτικής Ιατρικής και παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην Αττική
Παράλληλα ενημέρωσε την κα Πρέσβη πως στα τέλη Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί στην Αττική το πολυϊατρείο σύγχρονης δυτικής Ιατρικής και παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στη βάση του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψε, κατά την επίσκεψη του στην Κίνα. Ο κ. Πατούλης την κάλεσε να παραστεί στα εγκαίνια αλλά και να μεταφέρει την πρόσκληση να επισκεφθεί τη δομή και ο Κινέζος Πρόεδρος, που θα βρίσκεται στη χώρα μας τον επόμενο μήνα.
Στη συζήτηση ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στα σύμφωνα συνεργασίας που έχει υπογράψει με τον Πρύτανη και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Σανγκάης, με τους Προέδρους Νοσοκομείων της Σανγκάης με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και με την Κινεζική Ένωση φιλίας με Λαούς ξένων χωρών με στόχο τη δρομολόγηση κοινών δράσεων.

Με αφορμή τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε:
«Με την αξιότιμη κυρία Πρέσβη είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση. Πρόθεση μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες Περιφέρειες της Κίνας με στόχο τη δημιουργία υποδομών για να αυξήσουμε τις ροές Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Επενδύουμε στον τουρισμό υγείας και προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τομέα της φιλοξενίας, της ιατρικής και της ευζωίας. Ελλάδα και Κίνα παραδοσιακά έχουν πολύ καλές σχέσεις σε οικονομικό, πολιτιστικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Η χώρα μας χρειάζεται τέτοιες φιλίες και συμμαχίες για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, επενδύσεων και ευημερίας των πολιτών».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 213-2063501, 504, 807, 210-6993404 Fax: 213-2063513 Ε-mail: pressoffice@patt.gov.gr”

Πήγαινε στην κορυφή