Έντονη αντιπαράθεση για το πρόβλημα στο 2ο Δημοτικό

Τα κτιριακά προβλήματα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, επί της οδού Δρυόπιδος, μονοπώλησαν τη συζήτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, την περασμένη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Αφορμή για την εκτενή και με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ μελών του Σώματος, Προεδρείου και παριστάμενων γονέων, συζήτηση στάθηκε η σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου που διαβάστηκε στην αρχή της συνεδρίασης. Η παράταξη του κ. Γρ. Χαραλαμπίδη εγκαλούσε την διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του θέματος, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε γνώστης των προβλημάτων και πως έχει ήδη δώσει εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές στο σχολικό συγκρότημα ενώ οι γονείς ζητούσαν να κλείσει το σχολείο μέχρι οι εργασίες αποκατάστασης να ολοκληρωθούν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Ξεκινώντας, λοιπόν, από την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αυτή μεταξύ άλλων ανέφερε:
«(…)Την Παρασκευή 27/9 ενημερωθήκαμε από την Ένωση Γονέων και τον Σύλλογο Γονέων για το κτιριακό πρόβλημα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και κάναμε και εμείς αυτοψία. Το πρόβλημα αποδείχθηκε πολύ σοβαρό και είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Δημοτική αρχή ως προς την κατάσταση των σχολείων.
»Οι εκτεταμένες βλάβες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για μαθητές και διδάσκοντες, όπως αποδείχθηκε και από την πτώση θραυσμάτων μπετόν την ίδια μέρα το μεσημέρι, με κίνδυνο να λάμβανε χώρα σοβαρός τραυματισμός. Τα γεγονότα εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Δημοτική αρχή και είναι συντριπτικά:
– Στις 18/8/19 το συνεργείο των ελαιοχρωματιστών μπαίνει στο σχολείο και ξεκινάει από το εσωτερικό, τις αίθουσες.
– Μετά από λίγες ημέρες αποπειράται να ξεκινήσει από τις μαρκίζες των πλακών του δώματος, κατά μήκος των διαδρόμων του 1ου ορόφου, βάψιμο ανακαίνισης των ταλαιπωρημένων από την εγκατάλειψη όψεων. Όπως ήταν φυσικό συναντάει σαθρά τμήματα. Στην προσπάθειά του να ξύσει προκαλούνται αποκολλήσεις όλου του επιχρίσματος μαζί με όλη την επικάλυψη του οπλισμού του σκυροδέματος.
– Από την εικόνα που αντικρίσαμε, άνω του 90% της επικάλυψης του μπετόν έχει αποκολληθεί στη μεγάλη πλευρά του Γ του σχολείου. Στην άλλη πλευρά μάλλον δεν έχουν τελειώσει οι εργασίες.
– Όλη αυτή η κατάσταση ήταν σε γνώση της Δημοτικής αρχής στις 23-9 στο Δημοτικό Συμβούλιο και συνειδητά την απέκρυψε. Ενέπιπτε σαφώς το πρόβλημα στις ερωτήσεις που απευθύναμε.
»(…)Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου μας, τα συνδικάτα, το γονεϊκό κίνημα, τις γυναίκες, τους νέους και να μην δείξουν ούτε ένα επιπλέον λεπτό αναμονής και ανοχής σε αυτή την πολιτική που συνεχίζεται απαρέγκλιτα. Να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο διεκδικώντας με πείσμα όλα όσα μας στερούν από τις σύγχρονες ανάγκες μας μέχρι και την οριστική ανατροπή αυτών των πολιτικών.
»Καλούμε τους γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 30/9 και ώρα 19.00, όπου με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συζητηθεί το θέμα και να απαιτήσουν :
– Άμεση επίλυση του προβλήματος με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
– Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή να ξεκινήσει βαριά συντήρηση, σε ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτίρια του δήμου.
– Όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα εγγυηθούν την ασφάλεια των μαθητών, των δασκάλων και του υπόλοιπου προσωπικού.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ
ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε πως η αποκατάσταση των όποιων φθορών καθώς και το βάψιμο του συγκεκριμένου σχολείου, μέσα και έξω, είχε δρομολογηθεί μέσα στο καλοκαίρι.
«Αυτό κάναμε, λοιπόν. Ξεκινήσαμε για να βάψουμε το σχολείο, μέσα και έξω, και διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν και κάποιες εργασίες τεχνικές. Εσωτερικά δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Όταν όμως πήγαμε να βάψουμε εξωτερικά, άρχισαν να πέφτουν οι σοβάδες. Δώσαμε εντολή στους εργάτες να ξηλώσουν τους επικίνδυνους για πτώση σοβάδες για να μην πέσουν και τραυματίσουν κάποιον διερχόμενο, παιδί, εκπαιδευτικό, γονέα. Ωστόσο πριν προλάβουμε να προχωρήσουμε σε άλλες εργασίες, δεχτήκαμε την περασμένη Δευτέρα τηλεφώνημα από την Διευθύντρια του σχολείου αναφορικά με την πτώση κάποιων κομματιών από την όψη του κτιρίου. Αμέσως πήγαμε στο σημείο και βρήκαμε ήδη τρόπο να αποκατασταθούν οι ζημιές με τη μέγιστη ασφάλεια προς όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ήρθαμε σε συνεννόηση με τον εργολάβο – ο οποίος είναι ο ίδιος που έχει αναλάβει τη μεγάλη εργολαβία για τα σχολεία μας – και συμφωνήσαμε να δοθεί προτεραιότητα στο 2ο Δημοτικό και από αύριο (σ.σ. Τρίτη 1/10) θα τοποθετήσει σκαλωσιές και αυστηρά μέχρι την Κυριακή 6 του μήνα, το βράδυ, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί. Θα ληφθούν φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας» είπε ο κ. Δήμαρχος και επαναλαμβάνοντας πως τα σχολεία της πόλης μας βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ’ό,τι βρίσκονταν ποτέ στο Γαλάτσι.
Και κλείνοντας την τοποθέτησή του ενημέρωσε το Σώμα ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει κάνει, για πρώτη φορά, μια επιτυχημένη αποτύπωση ότων των σχολικών μονάδων του Γαλατσίου. «Γνωρίζουμε ποιές είναι οι ανάγκες, ποιές οι ελλείψεις για το κάθε σχολείο» είπε.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ:
«ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
Κοινή ήταν η γραμμή των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου θα έπρεπε να έχει ήδη επιλυθεί αλλά αφού αυτό δεν έγινε, οφείλει το σχολείο να παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες καθώς, όπως αναρωτήθηκαν, πόσο ασφαλές είναι να κυκλοφορούν μικρά παιδιά σ’ένα χώρο που θα θυμίζει εργοτάξιο.
«Το θέμα των σχολείων είναι πολύ σημαντικό και είναι το θέμα όπου γονείς, εκπαιδευτικοί και διοίκηση θα έπρεπε να συμφωνούν και συνεργάζονται» είπε ο κ. Κώστας Ζώμπος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, παίρνοντας το λόγο. «Ακούμε κατά καιρούς και επανειλημμένα από το στόμα του κ. Δημάρχου διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει ζητήματα ανησυχίας στα σχολεία μας. Το σίγουρο έιναι ότι τα σχολεία στο Γαλάτσι μπορεί να είναι καλύτερα από άλλους δήμους αλλά δεν είναι σε ικανοποιητικό, πολύ δε λιγότερο στο επιθυμητό, επίπεδο. Και εν προκειμένω τονίζουμε ότι αυτό που έρχεστε να κάνετε τώρα καθυστερημένα, θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Το να λειτουργεί ένα σχολείο και παράλληλα να εκτελούνται εργασίες με σκαλωσιές, είναι κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Εμείς, πάντως, από αύριο θα πάμε στην Τεχνική Υπηρεσία και θα κάνουμε κι εμείς αυτοψία στο σχολείο, ώστε όλοι μαζί να καθίσουμε και να βρούμε λύσεις άμεσες για τα σχολεία μας.»
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης επανέλαβε πως με την ανακοίνωσή τους ήθελαν να προλάβουν καταστάσεις. «Αυτό θέλουμε, να προλάβουμε θέλουμε, να μην ρισκάρουμε και να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Έχει διαφορά, κ. Δήμαρχε, η εικόνα των σχολείων μας σήμερα να είναι καλύτερη από πριν και η εικόνα των σχολείων μας να είναι όντως καλή. Δεν μπορούμε να προχωράμε με την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας». Τα προβλήματα είναι πολλά και υπάρχουν ευθύνες γι’αυτά, και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο.»
Μία πλήρη ενημέρωση για την εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία του Γαλατσίου στο σύνολό τους ζήτησε η κα Αγγελική Σαπουνά. «Προφανώς δεν είναι σωστό να γίνονται εργασίες όταν το σχολείο είναι ανοιχτό και λειτουργεί. Επίσης, δεν κατανοώ γιατί το κόστος για τις επισκευές στα σχολεία είναι τόσο ζορισμένο τη στιγμή που στο Δημοτικό Ταμείο υπάρχει πλεόνασμα, όπως λέτε. Εμείς θα θέλαμε μια πλήρη παρουσίαση από την Τεχνική Υπηρεσία και τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και για τις λύσεις που προτείνονται.»
Πιο αιχμηρός στην κριτική που άσκησε στη διοίκηση του Δήμου ο κ. Σπύρος Παναγιώτου, υπογράμμισε πως «το πρόβλημα στο 2ο Δημοτικό είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό. Και εσείς, αντί να επιληφθείτε αυτού, πήγατε να το βάψετε. Και τώρα, αφού διαπιστώσατε και εσείς το σοβαρό του προβλήματος, μας λέτε ότι η ζημιά θα έχει αποκατασταθεί μέχρι την Κυριακή. Ναι, αλλά πείτε μας τί ακριβώς δουλειά θα έχει γίνει; Βάσει ποιάς μελέτης; Διότι στα δημόσια έργα υπάρχει και μια απαιτούμενη διαδικασία για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του όποιου έργου. Το θέμα δεν είναι να έχει γίνει το έργο μέσα σε μια βδομάδα αλλά η ασφάλεια των παιδιών. Και φυσικά η όποια αποκατάσταση να γίνει βάσει μελέτης.»
Την διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια συζητείται ξανά και ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των σχολικών κτιρίων έκανε η κα Έλενα Ζέρβα – Γκιουρτζιάν, τονίζοντας πως «τα σχολεία δεν πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα καθώς είναι βασική μας υποχρέωση. Είναι υποχρέωση του Δήμου να μεριμνά για την ασφάλεια των παιδιών μας και των δασκάλων μας.»
Το λόγο πήρε και η κα Γωγώ Κιτσίνη, δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και υποδιευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου. Εξέθεσε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας πως ως συμβούλιο διδασκόντων είναι υποχρεωμένοι κάθε τέλος σχολικής χρονιάς να καταγράφουν και να καταθέτουν στη διοίκηση του Δήμου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο, ζητώντας να γίνουν οι όποιες απαραίτητες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή τους. Αυτό έγινε και φέτος και, όπως υπογράμμισε, όντως η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στα αιτήματα που είχε καταθέσει το σχολείο. Δήλωσε, ωστόσο, ανήσυχη για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων μετά το περιστατικό της πτώσης μαρμάρων, όπως είπε, από την πρόσοψη του κτιρίου γι’αυτό και απευθύνθηκαν, πάλι ως όφειλε η Διεύθυνση του σχολείου, στη δημοτική αρχή καθώς είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει εάν το σχολείο θα κλείσει ή όχι μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.
«Αυτό που ζητάμε, είπε η κα Κιτσίνη, είναι να μας διαβεβαιώσει εγγράφως ο εργολάβος και ο Δήμος ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα ληφθεί η απαιτούμενη μέριμνα ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές μας. Για μας προέχει η ασφάλεια των παιδιών μας πριν και πάνω απ’όλα.»
Με παρεμβάσεις τους παρευρισκόμενοι γονείς εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών τους κατά το διάστημα της εκτέλεσης των εργασιών στο σχολείο και ζητούσαν από τον κ. Δήμαρχο να κλείσει το σχολείο μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν.
Απαντώντας στους γονείς ο κ. Μαρκόπουλος είπε πως ποτέ δεν διακινδύνευε την ασφάλεια κανενός και πως τόσο ο εργολάβος όσο και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τον διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Είπε χαρακτηριστικά: «Βρίσκομαι εδώ για να υπηρετήσω έναν θεσμό και οφείλω να ακούω τους υπεύθυνους ειδικούς. Εγώ αύριο το πρωί θα ζητήσω από την Τεχνική Υπηρεσία εγγράφως πως εγγυάται την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή