Στα δύο οι δύο, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Στα δύο οι δύο, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μπορεί ο τίτλος της δημοτικής παράταξης, με επικεφαλής την κα Σαπουνά, να είναι «Γαλάτσι Από Κοινού», στη συνεδρίαση όμως του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 25/9, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του Συνδυασμού (Σαπουνά, Χωριανόπουλος) ψήφισαν χωριστά.

Το μοναδικό θέμα συζήτησης στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν η λήψη απόφασης επί των ενστάσεων που είχαν υποβάλλει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στο Παλαιό Τέρμα κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση για τη δημιουργία πλατείας.
Παίρνοντας το λόγο πρώτος ο Νίκος Χωριανόπουλος είπε: «Συμφωνώ με την απαλλοτρίωση γιατί η δημιουργία κεντρικής πλατείας θα είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη.»
Η επικεφαλής της παράταξης κα Σαπουνά τόνισε ότι: «Απέχω από την ψηφοφορία γιατί δεν μπορώ να υπερψηφίσω ένα έργο του οποίου δεν γνωρίζω όλες τις παραμέτρους.» Με συγχωρείτε πολύ αλλά ο λόγος αυτός είναι μια φτηνή δικαιολογία. Και το λέω γιατί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το θέμα αφορούσε την απόρριψη ή όχι των ενστάσεων των ιδιοκτητών και όχι την οικονομοτεχνική μελέτη της πλατείας. Όταν με το καλό έρθει το πλήρωμα του χρόνου, προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και κατατεθεί το σχέδιο για την πλατεία, θα μπορέσετε να εκφράσετε τις ενστάσεις σας ή τις παρατηρήσεις σας. Εξάλλου και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της απόρριψης των ενστάσεων, δεν γνώριζαν τις παραμέτρους, όπως λέτε, και το οικονομικό σχέδιο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Παναγιώτου, με τη θέση του οποίου διαφωνώ, είχε το θάρρος να πει όχι στην κεντρική πλατεία και εξήγησε τους λόγους. Καλό και τίμιο είναι οι θέσεις μας να είναι ξεκάθαρες και όχι «ναι μεν αλλά».


Δεν γνωρίζω ποιός…

…συντάσσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή στη διατύπωση.
Η προχθεσινή πρόσκληση έλεγε «εκδίκαση των ενστάσεων….».
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο. Φαντάζομαι ότι το ορθό θα ήταν «συζήτηση και λήψη απόφασης επί των ενστάσεων …»


Με αφορμή την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα του Παλαί, την οποία φιλοξενήσαμε στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού», έγινε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 23/9. Όλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τί πρόκειται να γίνει αφού η σύμβαση παραχώρησης που είχε υπογράψει ο Δήμος Γαλατσίου με την ΕΤΑΔ λήγει στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.
Να σημειώσω εδώ ότι ο Δήμος Γαλατσίου ούτε είχε ούτε έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με το ακίνητο, το οποίο ως γνωστόν ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), η οποία (ΕΤΑΔ) ανήκει στο Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του δεκάδες εταιρείες του Δημοσίου.
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, παίρνοντας το λόγο, είπε ότι: «Θα μιλήσουμε για το θέμα με τη νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ για μια νέα επ’αόριστον παραχώρηση όλης της εγκατάστασης. Με την προηγούμενη διοίκηση είχαμε έρθει σε μια πρώτη συμφωνία. Θεωρώ και ελπίζω ότι και με τους σημερινούς διοικούντες θα έχουμε μια καλή συνεργασία και το θέμα του Παλαί θα έχει ευτυχή κατάληξη για την πόλη μας.»
Το ευχόμαστε όλοι αυτό, Δήμαρχε, αλλά καλό είναι να προετοιμάζονται και οι φορείς της πόλης για μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη. Τί θα γίνει τότε; Θα ξεσπιτωθούν όλοι αυτοί που βρήκαν στέγη τα τελευταία χρόνια στους χώρους του Παλαί; Να έχουν το νου μας όλοι! Το Παλαί δεν μπορεί πλέον να φύγει από τα χέρια μας. Θα πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο είτε με συμφωνία είτε χωρίς, η διαχείριση να παραμείνει στο Δήμο Γαλατσίου. Το ιδιοκτησιακό μπορεί να τεθεί προς συζήτηση αργότερα. Αυτό που επείγει τώρα είναι η επ’αόριστον παραχώρηση του συνόλου της εγκατάστασης.


Δεν θέλω να είμαι γκρινιάρης
και δεν είναι στο χαρακτήρα μου …
αλλά έλα που
δεν με αφήνουν ν’αγιάσω!
Βάσει των κείμενων διατάξεων
στην ψηφοφορία για τα θέματα
τα οποία συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίζουν μόνο
οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι.
Δεν μπορεί ένας σύμβουλος
να είναι απών κατά την ψηφοφορία
και αφού έχει ενημερώσει εκ των προτέρων το προεδρείο, να καταχωρίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης ότι ψήφισε είτε θετικά είτε αρνητικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι Βουλή όπου ισχύει η επιστολική ψήφος για τους βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή