Στέλιος Πέτσας: Σε ό,τι αφορά την Τουρκία εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέλιος Πέτσας: Σε ό,τι αφορά την Τουρκία εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ
ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ «REAL FM» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ

“Για Novartis

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Βουλή να κάνει τη δουλειά της και η Κυβέρνηση να κάνει τη δική της. Στη Βουλή ανοίχθηκε χθες ο φάκελος και έλαβαν γνώση τα πολιτικά Kόμματα. Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο και γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και την εβδομάδα από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που να διαμορφώνουν την ίδια εικόνα που έχουμε για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τον κ. Τσίπρα. Και για αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, δηλαδή στον κ. Παπαγγελόπουλο.

Για την άποψη ότι τα θέματα αυτά μπορεί να λυθούν στη Δικαιοσύνη.

Δεν θέλω να προτρέχω και να πω τι θα κάνει η Βουλή κατά τη συζήτηση. Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα. Το ένα είναι να δει το θέμα και να αποφασίσει να το επιστρέψει αμέσως στη Δικαιοσύνη. Το άλλο είναι να διεξαχθεί έρευνα και μετά να αποφασίσει η Βουλή εάν είναι αρμοδιότητα δική της ή αν πρέπει να γυρίσει στη Δικαιοσύνη. Και το τρίτο είναι να αποφασίσει, μετά την εξέταση των στοιχείων, ότι είναι δικό της θέμα και να προχωρήσει μέχρι τέλους. Θυμίζω ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε κρίνει για να διαμορφώσει άποψη.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. είναι ένα πολύ σημαντικό. Θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι τριπλός: Πρώτον, να αναδείξουμε το οικονομικό μας σχέδιο, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Το δεύτερο είναι να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στη διεθνή σκηνή, με τον τρόπο που της αρμόζει. Και εδώ υπάρχουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτά της Τουρκίας, αλλά και τα διεθνή θέματα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με τον Πρόεδρο Τραμπ και με άλλους σημαντικούς ηγέτες κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο. Θέλουμε, λοιπόν, να δείξουμε σ’ αυτό το ταξίδι ότι η χώρα μιλάει, για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ότι είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση.

Για συνάντηση με Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Επιμένουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστατευτικό -πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, παρά προσφυγικές- είναι ζήτημα Ε.Ε. και Τουρκίας. Επιμένουμε πάρα πολύ στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ως νέα Κυβέρνηση, ώστε να ελέγξουμε τα σύνορά μας με τη βοήθεια των εταίρων μας από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επίσης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις επιστροφές, οι οποίες ήταν ανύπαρκτες. Αφού αυξήσουμε τις επιστροφές και αφού ελέγξουμε τα σύνορά μας, απαιτούμε και από την άλλη πλευρά να έχει και η ίδια τη συμβολή της για την τήρηση της Κοινής Δήλωσης. Να ελέγξει, δηλαδή, τα δίκτυα των διακινητών. Αυτό είναι βασικό στοιχείο για να μην έχουμε αυξημένες εισροές και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για συνάντηση Ζάεφ

Είναι ένα ζήτημα γενικότερο όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά.

Για οικονομία

Στόχος μας είναι να μην εισάγουμε κρίση, αλλά να εξάγουμε ανάπτυξη. Σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε -και στην Γαλλία και τη Γερμανία και την Ολλανδία- αναδείξαμε το γεγονός ότι υπάρχει μια αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο, την κρίση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, αλλά και την επιβράδυνση, την ύφεση σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Τελευταία προστέθηκαν και τα σύννεφα από το μέτωπο του πετρελαίου. Θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί η Ευρώπη, ώστε να χρησιμοποιήσει αναπτυξιακά εργαλεία. Κάποιες χώρες που έχουν περιθώριο να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, κυρίως για επενδύσεις. Και άλλες χώρες, που έχουν υπερφορολόγηση, να μειώσουν τους φόρους. Εμείς πιστεύουμε ότι, με το δικό μας μίγμα πολιτικής, προτάσσοντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο και τη μείωση των φόρων, έχουμε ένα καλό πλεονέκτημα, τέτοιου είδους πολιτικές, να εφαρμοστούν και στη χώρα μας.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, όλοι οι μεγάλοι επενδυτές -θεσμικοί και μη- ενδιαφέρονται για αποδόσεις. Η Ελλάδα εμφανίζεται τώρα ως μια ευκαιρία. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όλοι σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ελληνικά χαρτιά, είτε του ελληνικού Δημοσίου με την έκδοση του ομολόγου που είχαμε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% για 2,5 δις ευρώ, είτε εταιρειών. Είδατε, για παράδειγμα, ότι ο Ο.Τ.Ε., είχε μια πολύ επιτυχημένη έκδοση 500 εκατομμυρίων, με επιτόκιο κάτω από 1%. Άρα, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα και όλοι έρχονται να τις αδράξουν. Για να έρθουν, όμως, πρέπει να βλέπουν πολιτική σταθερότητα -ευτυχώς αυτή υπήρξε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- να βλέπουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο -αυτό προτάσσουμε εμείς- και να βλέπουν στο τέλος του ορίζοντα ένα αρκετά καλό κέρδος για τις τοποθετήσεις τους. Και εμείς, αυτό προσπαθούμε να δείξουμε σε όλους, ότι θα αντιμετωπίσουν σταθερότητα και όχι φαινόμενα, όπως στις Σκουριές, στον Πειραιά ή στο Ελληνικό, όπου ήθελαν να επενδύσουν κεφάλαια και έμεναν εγκλωβισμένοι για χρόνια.

Για τις τιμές πετρελαίου

Υπάρχουν δύο πράγματα που κάνουμε: Το ένα είναι ότι άμεσα προσπαθούμε να ελέγξουμε την αισχροκέρδεια. Γι΄ αυτό, από προχθές, έχουν βγει όλα τα συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γραμματείας Εμπορίου για να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας από κάποιους πονηρούς που θα προσπαθούσαν να ανεβάσουν την τιμή στην αντλία. Και το δεύτερο, είναι ότι 15 Οκτωβρίου, έχουμε έναρξη της χειμερινής περιόδου. Μελετούμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε το κονδύλι που υπάρχει για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, κάνοντας και μια ανακατανομή για να ωφελήσουμε περιοχές που έχουν πιο κρύο χειμώνα. Αυτήν την απάντηση έδωσε ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση στη Δ.Ε.Θ.. Επεξεργαζόμαστε αυτά τα σενάρια.”

Πήγαινε στην κορυφή