Με συνθήματα και μούτζες ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Με συνθήματα και μούτζες ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Με μούτζες, αποδοκιμασίες, πλακάτ, πανό και έντονη αστυνομική παρουσία εορτάστηκε η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου στο Γαλάτσι. Ο κόσμος έδωσε το παρών στην παρέλαση και καταχειροκρότησε τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είτε δεν έστρεψαν το κεφάλι τους στην εξέδρα είτε χαιρέτισαν με ένα δικό τους τρόπο τους επισήμους.

Oι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής με την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Γλυκερίας. Μετά τη λήξη της δοξολογίας πραγματοποιήθηκε οργανωμένη μετάβαση σε πομπή από το Ναό στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης όπου έγιναν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων επήλθε με τη μαθητική παρέλαση.
Αισθητή για ακόμα μία φορά (καθώς συνέβη και την 28η Οκτωβρίου) ήταν η απουσία της φιλαρμονικής ορχήστρας, η οποία δεν παιάνισε υμνητικά κομμάτια κατά τη διεξαγωγή της παρέλασης.
Η έναρξη της παρέλασης έγινε από τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), οι οποίοι παρήλασαν με υπερηφάνεια και υψηλό εθνικό φρόνημα. Ακολούθησε η παρέλαση διαδηλωτών από τη Λαϊκή Συνέλευση Γαλατσίου, τη δημοτική παράταξη του «Άλλου Δρόμου» και από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η ΑΘΗΝΑ». Κρατώντας τρία μεγάλα πανό και διατρανώντας αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως «Όχι στη Νέα Κατοχή», «Με 400 ευρώ δεν ζεις, εξεγείρεσαι», οι διαδηλωτές έκαναν στάση διαμαρτυρίας για αρκετή ώρα στην εξέδρα των επισήμων και έπειτα πήραν θέσεις μπροστά και απέναντι από την εξέδρα χωρίς να εμποδίζουν τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν ο δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Κυριάκος Τσίρος, να παρακολούθησει το μεγαλύτερο μέρος της παρέλασης έχοντας τη δυνατότητα να κοιτάξει μόνο στα αριστερά του καθώς τον μπλόκαρε ένα πανό!
Στη συνέχεια, παρήλασαν τοπικοί σύλλογοι, σωματεία και αθλητικοί σύλλογοι, οι οποίοι έδωσαν τη σκυτάλη στην παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας του Γαλατσίου.
Η πλειοψηφία των μαθητών που παρήλασε δεν αντίκρισε τους επισήμους, αρκετά παιδιά έστρεψαν το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν πέρασαν από την εξέδρα ενώ ορισμένοι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου χαιρέτισαν τους επισήμους με ανοιχτές τις παλάμες τους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.
Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αρχικά την οργή της διευθύντριας του σχολείου, κας Γιαννακίτσα, η οποία πήρε την απόφαση να τιμωρήσει τους μαθητές με τριήμερη αποβολή, κάτι όμως που ανακάλεσε στη συνέχεια και απλά η τιμωρία τους, όπως μας είπε, θα είναι να μην παραστούν σε μία εκδήλωση του σχολείου. Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του σχολείου δήλωσε στον «ΠΑΛΜΟ»: «Το θέμα της παρέλασης είναι προαιρετικό. Συμμετείχαν μόνο όσα παιδιά το επέλεξαν. Ως σχολείο αποφασίσαμε να έχουμε μία ευπρεπή παρουσία στην παρέλαση, στην οποία βέβαια δεν συμπεριλαμβανόταν η μούτζα. Δεν συμφωνούμε από παιδαγωγικής απόψεως να βάζουμε τα παιδιά να μουτζώνουν. Είχαν τη δυνατότητα να κοιτάξουν μπροστά και όχι δεξιά όταν θα περνούσαν από τους επισήμους. Απ΄τη στιγμή που οι μαθητές συνειδητοποίησαν το λάθος τους, αποφασίσαμε να μην τους αποβάλλουμε και η τιμωρία θα είναι να μην έρθουν σε μία εκδήλωση του σχολείου».
Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την Τοπική Εφορία Προσκόπων.
Εν κατακλείδι, τα 191 χρόνια από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού εορτάστηκαν στο Γαλάτσι με τη νεολαία να προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες και με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ποικίλα συνθήματα, καταστάσεις που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Ελλάδα αντί να βρίσκεται σε διαδικασίες ανέλιξης, τα δείγματα κοινωνικής κατάπτωσης ολοένα και αυξάνονται. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές τις συμπεριφορές, οι μαθητές, οι κυβερνώντες ή μήπως όλοι μας;

ΞΕΝΙΑ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ

Πήγαινε στην κορυφή