ΚΙΝΑΛ: Η Πληθώρα μετακλητών αποδεικνύει οτι οι Υπουργοί δεν εμπιστεύονται τους δημόσιους υπαλλήλους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑΛ: Η Πληθώρα μετακλητών αποδεικνύει οτι οι Υπουργοί δεν εμπιστεύονται τους δημόσιους υπαλλήλους

Ανακοίνωση Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής

“Το Κίνημα Αλλαγής, με ερώτησή του στη Βουλή για τον αριθμό των μετακλητών ανέδειξε ένα πάγιο πρόβλημα της διοίκησης: αυτό της ύπαρξης ενός στρώματος παραδιοίκησης που αποτελείται από τους μετακλητούς. Ανέδειξε επίσης τις ομοιότητες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα διακήρυτταν την μείωση έως και κατάργηση των μετακλητών πριν αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Όταν, όμως, ήρθαν στην εξουσία, έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Κατά τη δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι μετακλητοί αυξήθηκαν κατά 43%: από 1901 τον Δεκέμβριο 2015 σε 2716 τον Μάιο 2019. Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρόλο που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε ανώτατος αριθμός μετακλητών ανά υπουργό, υφυπουργό κλπ, το ανώτατο αυτό όριο καταστρατηγούνταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν με πράξεις υπουργικού συμβουλίου τους αύξανε συστηματικά. Είναι λοιπόν, τουλάχιστον φαιδρό να ζητάει και τα ρέστα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απάντηση που έλαβε το Κίνημα Αλλαγής στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής της ΝΔ δεν είναι καλά: όχι μόνο δημιούργησε ένα σώμα 100 μετακλητών στο Μαξίμου με τον νόμο για το επιτελικό κράτος, αλλά κατήργησε και το ελάχιστο κριτήριο που υπήρχε για την πρόσληψή τους: να έχουν πτυχίο. Όσον αφορά, την κατ’ όνομα μείωσή τους με νομοθετική ρύθμιση, αρκεί να διαβάσει κανείς δυο γραμμές παρακάτω, στην παράγραφο 5 του άρθρου 46 του νόμου για το επιτελικό κράτος, για να καταλάβει ότι καμία μείωση δεν πρόκειται να γίνει στην πράξη: «Ο ανώτερος αριθμός συνεργατών μπορεί να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες του κατά περίπτωση υπουργού, υφυπουργού»!

Η διαρκής ανάγκη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να προσλαμβάνουν αυξανόμενο αριθμό μετακλητών, δείχνει μόνο ένα πράγμα, εκτός από την ικανοποίηση των πελατειακών τους συμφερόντων: οι υπουργοί τους δεν εμπιστεύονται τους δημοσίους υπαλλήλους. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα το οποίο έχει δώσει αγώνες για την χειραφέτηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την οικοδόμηση μιας σχέσης επαγγελματισμού και εμπιστοσύνης με τα άξια στελέχη της Διοίκησης μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και να εφαρμόσει με βιώσιμο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή