Σουηδία: Το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο

ΚΟΣΜΟΣ
Σουηδία: Το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο

Στη Σουηδία το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο: Δέχεται πάνω από 130 κλήσεις το μήνα

Πάνω από 1.500 αυτοκτονίες και 15.000 απόπειρες αυτοκτονίας καταγράφονται ετησίως στη Σουηδία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το οδυνηρό φαινόμενο, οι υπηρεσίες πρόνοιας της Στοκχόλμης δημιούργησαν την Ομάδα Ψυχιατρικής Παρέμβασης Έκτακτης Ανάγκης (Psychiatric Emergency Response Team) – ένα ασθενοφόρο αφιερωμένο μόνο στην περίθαλψη περιστατικών ψυχικής υγείας.

Είναι το πρώτο του είδους του στον κόσμο και ουσιαστικά αποτελεί μία «θεραπευτική αίθουσα έκτακτης ανάγκης» που μπορεί να ταξιδέψει με 70 μίλια την ώρα.

Το όχημα μοιάζει με ένα συμβατικό ασθενοφόρο. Στο εσωτερικό τoυ, ωστόσο, τα άνετα καθίσματα έχουν αντικαταστήσει τα φορεία και τα έντονα φώτα έχουν τροποποιηθεί για να δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς.

Η ομάδα παρέμβασης περιλαμβάνει δύο νοσηλευτές ψυχικής υγείας και ένα άτομο ως παραϊατρικό προσωπικό. Στη Σουηδία, η αστυνομία είναι αυτή που χειρίζεται παραδοσιακά αυτές τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με την παροχή εκπαιδευμένων επαγγελματιών που έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, βελτιώνεται η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης ψυχικών περιστατικών στην κοινότητα. Επίσης, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας αυτής έχει ελαχιστοποιηθεί ο στιγματισμός των ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα.

Στη Στοκχόλμη, η μονάδα ανταποκρίνεται σε περισσότερες από 130 κλήσεις το μήνα κατά μέσο όρο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκκλήσεων αφορά στον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

 

περισσότερα στο : www.womantoc.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή