Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Οι 7 συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ύστερα από τα νέα περιστατικά της νόσου, του ιού του Δυτικού Νείλου, που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Καθώς έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας -έχοντας προκαλέσει και δέκα θανάτους- περιστατικά της νόσου αναμένονται και τον επόμενο μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών. Ο ΙΣΑ δημοσιοποίησε έναν οδηγό με 7 συμβουλές και προληπτικά μέτρα απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του ΙΣΑ συνιστούν τα εξής:
1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
2. Τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
3. Χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
4. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
5. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
6. Πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
7. Κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν
Σχολιάζοντας τα τελευταία κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι «οι εγκληματικές παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης τα προηγούμενα χρόνια άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας απέναντι σε σοβαρές υγειονομικές απειλές».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «φτάσαμε πέρσι να έχουμε κρούσματα  του ιού του Δυτικού Νείλου ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας ενώ ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και απειλεί ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, είναι «άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με  τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική απέναντι στις υγειονομικές απειλές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή