Πώς να επανέλθετε πιο εύκολα στη δουλειά μετά τις διακοπές

Πώς επανερχόμαστε στη δουλειά μετά τις διακοπές όταν το μυαλό μας είναι ακόμα στις διακοπές του καλοκαιριού; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος, το στρες τις προθεσμίες και να …προσγειωθούμε όσο πιο ομαλά γίνεται στην πραγματικότητα; Με μικρά, καθημερινά βήματα όχι μόνο θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε, αλλά θα καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά και να υποδεχτούμε τη νέα σεζόν στο γραφείο πιο παραγωγικοί και ευδιάθετοι. Γι΄αυτό ας κάνουμε αυτά που μας συμβουλεύουν οι ειδικοί του Thriveglobal.gr:

1. Να γυμναστούμε το πρωί όταν ξυπνήσουμε
Το πρωί καθορίζει και το υπόλοιπο της ημέρας. Ας ξεκινήσουμε την πρωινή άσκηση και με το καιρό ας γυμναστούμε περισσότερο. Αν δεν μπορούμε να πάμε στο γυμναστήριο, κάνουμε γυμναστική στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές κατάλληλες εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε.
2. Να αφήσουμε στην άκρη το τηλέφωνο και να κλείσουμε τις ειδοποιήσεις.
Το κινητό αποσπά την προσοχή περισσότερο από όσο νομίζουμε, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αποδοτικότητά μας. Το ίδιο ισχύει και με τις ειδοποιήσεις.
3. Τσεκάρουμε τα emails μας συγκεκριμένες ώρες.
Κατά μέσο όρο κοιτάζουμε τα email μας 77 φορές την ημέρα, στέλνουμε και λαμβάνουμε περισσότερα από 122 την ημέρα, ενώ περνάμε το 28% της ημέρας τακτοποιώντας τα εισερχόμενά μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Σε πρώτη φάση να τα περιορίσουμε. Δεν λύνονται όλα μέσω email. Ό,τι χρειάζεται την άμεση απάντησή μας, ας το απαντήσουμε διαφορετικά, προγραμματίζοντας μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να απαντήσουμε στα εισερχόμενά μας.
4. Να συγκεντρωθούμε στα σημαντικά και όχι στα επείγοντα
Ας προσπαθήσουμε να μην ασχολούμαστε με κάθε τί επείγον γιατί έτσι βλάπτουμε την αποδοτικότητά μας. Ποια είναι όμως τα επείγοντα; Είναι όλα όσα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα. Αντίθετα τα σημαντικά απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η ικανότητά μας να τα ξεχωρίζουμε, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία μας. Να μάθουμε λοιπόν να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα.
5. Οργάνωση της ημέρας με βάση την ενέργειά μας
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είμαστε περισσότερο παραγωγικοί στις 11 το πρωί. Ας εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την ενέργειά μας και να κανονίσουμε τα πιο σημαντικά, αλλά και όσα μας δίνουν κίνητρο, για το πρωί.
6. Μικρά βήματα για μεγάλα αποτελέσματα
Να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε πρέπει να κάνουμε καθημερινά μικρά βήματα. Χωρίζουμε τον κάθε στόχο σε μικρότερους. Ετσι οι πιθανότητες να τον πραγματοποιήσουμε είναι πολύ μεγαλύτερες.
7. Σημειώνουμε.
Αν θέλουμε να κάνουμε οπωσδήποτε κάτι όσο είμαστε στο γραφείο, το σημειώνουμε σε ένα χαρτί, ή ακόμα καλύτερα σε ένα post it και το κολλάμε σε εμφανές σημείο για να μπορούμε να το βλέπουμε και φυσικά να το θυμόμαστε!
8. Λέμε όχι σε έξτρα δουλειά
Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος, γι΄αυτό ας του δώσουμετην απαραίτητη σημασία. Ας μάθουμε να λέμε «όχι» και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε πράγματα που μας κάνουν καλύτερους, πιο έξυπνους και πιο ευτυχισμένους. Μην αναλαμβάνουμε ποτέ περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε.
9. Ένα πράγμα τη φορά
Είναι καλύτερο να κάνουμε λιγότερα πράγματα, αλλά πιο αποτελεσματικά, από το να κάνουμε περισσότερα αναποτελεσματικά. Γι΄αυτό ξεχνάμε το multitasking, μην πηγαίνουμε από το ένα στο άλλο – γιατί έτσι η προσοχή μας διασπάται – ασχολούμαστε με ένα πράγμα την φορά και το κάνουμε μέχρι να το ολοκληρώσουμε. Και όταν το κάνουμε, το σβήνουμε από τη λίστα. Παρακολουθώντας την πρόοδό μας, νοιώθουμε πιο αποδοτικοί!
10. Αξιολογούμε τη δουλειά μας
Αφιερώνουμε χρόνο και αναλύουμε την πρόοδό μας, το πόσο δουλευουμε και πόσο απέδωσαν οι στρατηγικές που ακολουθήσαμε. Τί κάνουμε λάθος; Μπορούμε να βελτιωθούμε; Τί πρέπει να αλλάξουμε;
11. Αποφεύγουμε τα ανούσια meetings
Τα meetings είναι πολύ σημαντικά για να μπορούμε να συζητάμε με την ομάδα την πρόοδό μας, τους στόχους, το όραμά μας. Όμως την ίδια στιγμή μπορούν να γίνουν και μη παραγωγικά καθώς πολλές φορές χάνουμε άσκοπα τον χρόνο μας.
12. Τακτοποιούμε το γραφείο μας.
Στίβες με χαρτιά, post it, σημειώσεις. Όλη αυτή η ακαταστασία μας κάνει να χάνουμε την συγκέντρωσή μας και κατ΄επέκταση να είμαστε λιγότερο παραγωγικοί. Τακτοποιούμε το γραφείο μας και θα έτσι θα δούμε ότι νοιώθουμε πιο οργανωμένοι και ικανοί να συγκεντρωθούμε στη δουλειά.
13. Ακούμε μουσική
Κι όμως, μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας μέσω της μουσικής. Γι’αυτό ας φτιάξουμε μια λίστα με τραγούδια που μας βοηθούν να παραμένουμε συγκεντρωμένοι ενώ δουλεύουμε.
14. Κάνουμε διάλειμμα
Όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε, μας κάνουν να νοιώθουμε χαμένοι. Γι’αυτό ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα λίγων λεπτών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε την ενέργειά μας και την συγκέντρωσή μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή