Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων σε Ελλάδα και Γερμανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων, 30 νέοι από Ελλάδα, Γερμανία και Ιταλία θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις κουλτούρες της μνήμης στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία και θα ενασχοληθούν με θέματα και χώρες που μέχρι τότε ήταν άγνωστες ή οι ίδιοι ήταν ελάχιστα εξοικειωμένοι με αυτές. Θα έρθουν πιο κοντά με τον Β’ Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνέπειες του στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Θα κατανοήσουν πως το παρελθόν και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουμε μπορούν να επηρεάσουν τις κοινωνικές και πολιτικές συζητήσεις (βλ. πολεμικές αποζημιώσεις) και να προκαλέσουν υποψίες μεταξύ των λαών. Επιπλέον, θα έρθουν σε επαφή με τη δύναμη των ιδεολογιών (ιδιαίτερα του εθνικισμού, του φασισμού και του εθνικού σοσιαλισμού), ώστε να καταλάβουν τις δομές, το περιεχόμενο και τις στρατηγικές της νέας ακροδεξιάς παράταξης στην Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι περίεργοι για την αλληλεπίδραση μεταξύ της μνήμης και της πολιτικής, ενώ επιθυμούν να γίνουν μέρος της ιστορίας. Για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστούν σε δημιουργικά εργαστήρια και ανοικτές συζητήσεις. Θα αναζητήσουν την οικογενειακή τους ιστορία και θα μιλήσουν με σύγχρονους μάρτυρες για το παρελθόν.
O Τίτλος του εν λόγω προγράμματος είναι «Unlocking memories, Remembering the past-Shaping the future». Στο πλαίσιο των δύο δραστηριοτήτων, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες εκδρομές – επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα (Γοργοπόταμος, Δίστομο και Αράχωβα) και στη Γερμανία (Detmold, Porta Westfalica, Paderborn και Wewelsburg).
Γλώσσα εργασίας είναι τα Αγγλικά.
Καλύπτονται: 100% διαμονή και διατροφή καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος και επιστρέφεται το 100% των εισιτηρίων, μέχρι το ύψος των 150 ευρώ για την μετακίνηση στην Ελλάδα και 275 ευρώ για την μετακίνηση στην Γερμανία, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+.
Στους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί το πιστοποιητικό Youthpass που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.
Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις στείλτε μήνυμα στο inbox της σελίδας EUphoria ή στη διεύθυνση: [email protected]
– Τίτλος: Unlocking memories, Remembering the past-Shaping the future.
Πότε & Πού;
Α μέρος: 7-14.10.2019 Υπάτη Φθιώτιδας και Αθήνα
Β μέρος: 14-21.03.2020 Vlotho, Γερμανία
Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και στα 2 μέρη.
Ποιοι; 10 άτομα ηλικίας 18-26 ετών.