Αλέξη Χαρίτση: Το πολυνομοσχέδιο συνιστά ένα αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης

Σημεία ομιλίας του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του διυπουργικού ν/σ του ΥΠΕΣ

• Τα δύο νομοσχέδια (επιτελικό κράτος και σημερινό πολυνομοσχέδιο) ενώνει το ίδιο νήμα της λογικής της υπερσυγκεντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών. Η ίδια νοοτροπία εξασθένισης δομών και μηχανισμών διαβούλευσης, ελέγχου και λογοδοσίας.
• Ο «Κλεισθένης» αποτέλεσε μια συνολική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α., με άξονες την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση των θεσμών λαϊκής συμμετοχής, τη βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.
• Υπήρξε αντικείμενο μιας πρωτοφανούς σε εύρος και σε διάρκεια διαβούλευσης, για πάνω από δύο χρόνια, σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα των αυτοδιοικητικών θεσμών.
• Ενώ εσείς, ΔΕΝ εισηγείστε σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Τ.Α., αλλά μία πρόχειρη, αποσπασματική και κατάφωρα αντισυνταγματική αντιμεταρρύθμιση.
• Η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να εξυπηρετήσει το, ελεγχόμενο από την ίδια, αυτοδιοικητικό κατεστημένο, ανατρέποντας με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο τους συσχετισμούς των συμβουλίων, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από το ίδιο το εκλογικό σώμα.
• Καταστρατηγείται με τις συγκεκριμένες διατάξεις η αυτονομία των αποφασιστικών, βουλευόμενων οργάνων των ΟΤΑ, δηλαδή των συμβουλίων, όπως σαφώς αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
• Τα άρθρα 1 και 2 αντίκεινται ευθέως στη δημοκρατική αρχή και παραβιάζουν την αρχή της ισότητας της ψήφου. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και στη σχετική έκθεσή της για το σ/ν η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
• Η αυτοδιοικητική αντιμεταρρύθμιση της ΝΔ ακυρώνει επί της ουσίας τις κοινότητες (άρθρο 5). Μετατρέπει τα τοπικά συμβούλια (τα οποία για πρώτη φορά εκλέχτηκαν με ξεχωριστή κάλπη και άρα έχουν βαρύνουσα δημοκρατική νομιμοποίηση) σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του δημάρχου.
• Αναιρεί δηλαδή τις διατάξεις του «Κλεισθένη» για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, που υπήρξαν αφορμή για την απελευθέρωση, στις πρόσφατες εκλογές, ζωντανών, αυτοδιοικητικών δυνάμενων στις τοπικές κοινωνίες.
• Ο Κλεισθένης συνιστά μια μεγάλη προοδευτική τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Τα συμβούλια αναβαθμίζονται σε όργανα με σημαντικές αρμοδιότητες και εξουσία, που αντανακλούν την πραγματική βούληση των πολιτών. Αντικαταστάθηκε ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που παραμόρφωνε τη λαϊκή ετυμηγορία.
• Με τον Κλεισθένη όμως επιδιώξαμε και κάτι παραπάνω: να ενισχυθεί η λαϊκή συμμετοχή, να ανοίξει η Αυτοδιοίκηση σε δυνάμεις που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένες ή στο περιθώριο. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πολύ πιο δημοκρατική και συμμετοχική Αυτοδιοίκηση, ικανή να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά.
• Με τις διατάξεις αυτές, η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το προηγούμενο προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης και μαζί με αυτό όλες τις παθογένειες που το συνόδευαν: τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια, την αποθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά.
• Ενώ δηλαδή ο Κλεισθένης ήταν μια κρίσιμη μεταρρυθμιστική τομή, αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι μια παλαιοκομματική, συντηρητική, αντιδημοκρατική αντιμεταρρύθμιση που μας γυρίζει πολύ πίσω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή