Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Πρόγραμμα ξεναγήσεων στο Εθνικό & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών άνοιξε το «σπίτι» του στο ευρύτερο κοινό και παρουσίασε από κοντά τα Προπύλαια και το ευρύτερο κτηριακό συγκρότημα, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.
Η Αθηναϊκή Τριλογία και κυρίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως σημείο φιλοξενίας της παρουσίασης εντυπωσίασαν το κοινό. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες, καθώς το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού να επισκεφθεί τα Προπύλαια και το ΕΚΠΑ, και να ενημερωθεί σχετικά.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το γνωρίσουν μέσα από την ιστορία και την τέχνη. Φέτος γιορτάζει τρεις επετείους: τα 180 χρόνια από τη θεμελίωση του σπουδαίου νεοκλασικού μεγάρου του, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen (1803-1883), 160 χρόνια από την εκτέλεση της συμβολικής ζωφόρου των Προπυλαίων του, σύνοψης του μακρού χρόνου της ελληνικής ιστορίας και συνέχειά του κατά την οθωνική περίοδο, με χορηγία του Έλληνα βαρόνου Σίμωνα Σίνα (1810-1876), σε σχέδια του Βιεννέζου ζωγράφου Carl Rahl (1812-1865), και 130 χρόνια από την ολοκλήρωσή της, η οποία οφείλεται στον Πολωνό ζωγράφο Eduard Lebiedzki (1862-1915). Συμπληρωματικός της αρχιτεκτονικής και της ζωγραφικής του, ο εξωτερικός γλυπτός διάκοσμός του περιλαμβάνει την ηρωική μορφή του Ρήγα Φεραίου, τον μαρτυρικό πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, το διδάσκαλο του γένους Αδαμάντιο Κοραή, τον Βρετανό φιλέλληνα πολιτικό Γλάδστωνα, τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, και τις στήλες των πεσόντων φοιτητών κατά τον Πόλεμο του 1897 και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έργα των Ελλήνων Ιωάννη Κόσσου (1822-1873), Γεωργίου Φυτάλη (1830-1880), Γεωργίου Βιτάλη (1838-1901), Γεωργίου Βρούτου (1843-1909), Γεωργίου Μπονάνου (1863-1940) και Γεωργίου Παπαγιάννη (1860-1920).
Την άγνωστη ιστορία του Παν. Αθηνών θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να μάθει το κοινό κάθε ηλικίας με τις οργανωμένες συστηματικές ξεναγήσεις από μεταπτυχιακούς σπουδαστές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ίδιο Τμήμα Δημήτρη Παυλόπουλου.
Η ξενάγηση γίνεται τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα και πραγματοποιείται πέντε φορές το μήνα. Η συμμετοχή των πολιτών γίνεται εύκολα μέσα από την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, σημειώνοντας απλά τα στοιχεία τους και τον αριθμό των ατόμων που θα παρακολουθήσουν την ξενάγηση.
H δήλωση γίνεται στην ψηφιακή πλατφόρμα: http://visit.uoa.gr/