Πολιτικός σεξισμός, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτικός σεξισμός, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

«Σιγά την καλτσοδέτα». Με αυτή τη φράση αναφέρθηκε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, στην Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτή σήμερα. Το γεγονός συνέβη το 2011 σε μία πολύ κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Συνέβη δηλαδή μεταξύ ομοϊδεατών που απλά διαφωνούσαν.

Από τότε, για να μην πάμε παλιότερα, σε πολύ πιο «άγριες» για τις γυναίκες εποχές, ο πολιτικός σεξισμός όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει αλλά έχει αποκτήσει πολύ πιο υπόγειες εκφάνσεις, αυτές που δήθεν είναι αθώες. «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» σχολίασε ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, Γρηγόρης Ψαριανός, σε μια δημοσίευση όπου καταγγέλονταν η φωτογράφιση με σεξιστική λήψη, της πρώην υπουργού Έφης Αχτσιόγλου. Ο φακός τη συνέλαβε σε μια κίνηση σώματος η οποία στο μυαλό του κάθε Ψαριανού ήταν πολύ ερωτική κι ίδιος έβγαλε το σεξισμό του. Στη συνέχεια, όχι μόνο δεν τον παραδέχτηκε, αλλά το διακωμώδησε κιόλας. Ότι ήταν «πείραγμα», ότι ήταν κοπλιμέντο για την ίδια κλπ, ξεχνώντας ότι η Ατσιόγλου ήταν υπουργός και ως τέτοια την φωτογράφισαν κι όχι η «γκομενάρα» που έβλεπε ο ίδιος. Από πού πηγάζει η δικιά του «ανωτερότητα» ώστε να βλέπει «γκομενάκι» σε μια κοπέλα η οποία στα μισά χρόνια από εκείνον έχει καταφέρει να πετύχει, πολιτικά, πολύ περισσότερα από τον ίδιο, δεν μας το εξήγησε. Ακόμα όμως θεωρεί ότι ο ίδιος είναι κάποιο ανώτερο ον από το οποιοδήποτε «γκομενάκι», ό,τι κι αν είναι αυτό.
Τελευταίο, χρονικά, θύμα η Νόνη Δούνια. Βουλευτής πλέον με τη Νέα Δημοκρατία, είδε να επαναδημοσιεύονται γυμνές φωτογραφίες από την προ δεκαετιών εποχή που δούλευε ως μοντέλο. Στη βιομηχανία του θεάματος, του σεξ βέβαια, αλλά φωτογραφίες που τότε θεωρήθηκαν πολύ «επαγγελματικές» και που σε καμιά περίπτωση δεν υπήρχε σκιά ότι χρησιμοποιούσε το σώμα της για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Τί νόημα έχει η επαναδημοσίευση λοιπόν; Μα τον προφανή, να πλήξει την εικόνα και το κύρος μιάς γυναίκας που «δεν έχει δώσει δικαιώματα», προσωπικά ή πολιτικά. Σεμνή και «μετρημένη» είναι προς το παρόν η πολιτική της παρουσία κι επειδή δεν μπορούν να πληγούν οι απόψεις της, ανασύρθηκαν οι φωτογραφίες με όλα τα σεξιστικά υπονοούμενα που αυτές μπορεί να δημιουργήσουν.
Όταν η Εύα Καϊλή δέχτηκε την επίθεση από το Σ. Ξυνίδη, προσέφυγε στο Πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματός της, ζητώντας την τιμωρία του συναδέλφου της. Αργότερα, σε μια συνέντευξή της, εξήγησε, αυτό που στο μυαλό του κάθε «μάγκα» άντρα, έχει τη θέση του «ε, δεν έγινε και τίποτα…». «Αισθάνθηκα ότι αυτό θα τον χαρακτηρίζει σε όλη του τη ζωή, γιατί εγώ είμαι γυναίκα. Όταν ένας άνδρας εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, κάτι δείχνει για εκείνον. Λυπήθηκα πολύ για τις γυναίκες της οικογένειάς του. Υπάρχουν και στο εξωτερικό τέτοιες περιπτώσεις, ενώ υπήρξαν και εδώ πολύ περισσότερες. Είμαστε μια πολύ κλειστή κοινωνία. Έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Είχα καταγγείλει τρεις υπουργούς της δικής μου κυβέρνήσης στο Πειθαρχικό του κόμματός μου, οι οποίοι πλέον δεν είναι στην πολιτική σκηνή και εύχομαι να μην επιστρέψουν, γιατί μια συγγνώμη δεν είπαν ποτέ. Ο Καστανίδης, ο Ξυνίδης και ο Κουτμερίδης είχαν κάνει υποτιμητικά σχόλια, όχι για τις απόψεις μου, αλλά για το ποιά είμαι εγώ που μιλάω. Οι… ογκόλιθοι αυτοί, που δεν άφησαν και τίποτα πίσω τους».
Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν όμως ένας …ογκόλιθος, ο οποίος άφησε πολλά πίσω του. Από το «μαζί τα φάγαμε» έως την ελληνική σημαία την οποία κατέβασαν οι Τούρκοι στην κρίση των Ιμίων και για την οποία είχε προτείνει να πουν ότι «φύσηξε ο αέρας και πήρε τη σημαία». Ως τέτοιος ογκόλιθος θεωρούσε ότι έχει δικαίωμα να πει ο,τιδήποτε σεξιστικό δημοσίως. Δίνοντας συνέντευξη στο Δ. Οικονόμου και τη Μ. Αναστασοπούλου, προς το τέλος της εκπομπής του λέει ο Δ. Οικονόμου «ολοκληρώστε κ. Πάγκαλε» κι απαντάει ο ογκόλιθος: «Να ολοκληρώσω μαζί σας ή με την κυρία Αναστασοπούλου; Προτιμώ την κυρία Αναστασοπούλου»!!! Ογκόλιθος. Της λίθινης εποχής …
Απέναντι σε τέτοια πολλά κι επαναλαμβανόμενα κρούσματα σεξισμού δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή. Πρέπει να καταγγέλονται και όσοι τα διαπράττουν να απολογούνται. Ακόμα κι όταν οι διάφοροι Ψαριανοί και Πάγκαλοι το πασάρουν ως αθώο χιούμορ. Δεν θα άρεσε στον Πάγκαλο, όσο αυτασαρκασμό κι αν διαθέτει, να του απευθυνθεί βουλευτής με χαρακτηρισμό για τα κιλά και την εμφάνιση του, όπως δεν θα άρεσε και στον Ψαριανό να του απευθυνθεί κάποιος με χαρακτηρισμούς για την «ομορφιά» ή τις προτιμήσεις του στο αλκοόλ. Χυδαίος είναι και ο σεξισμός και ο ρατσισμός και κάθε τι που κρίνει έναν πολιτικό από την εμφάνιση κι όχι από τις δηλώσεις και τα έργα του.
Από την άλλη, κάθε γυναίκα που δέχεται πολιτική κριτική για τις ελλείψεις ή τις παραλείψεις της, δεν είναι θύμα σεξισμού. Διαμαρτυρήθηκαν πολλοί γιατί σε μία «επίσκεψη» του ΠΑΜΕ στην Έφη Αχτσιόγλου, συνδικαλιστής χτύπησε το χέρι του δυνατά στο γραφείο της. Ήταν λέει γυναίκα και δεν επιτρέπεται να της κάνουν «τσαμπουκάδες». Ε, όχι λοιπόν. Δεν ήταν γυναίκα. Υπουργός εργασίας ήταν κι ο συνδικαλιστής έκανε – κακώς, βέβαια – αυτό που θα έκανε και σε άντρα υπουργό. Τί έπρεπε, να της πάνε λουλούδια; Είναι οι γυναίκες κάποιο «αδύναμο φύλλο» για να τους φαίρονται διαφορετικά;;; Ο σεξισμός είναι ακριβώς η διάκριση των φύλλων με βάση τις ικανότητές και τις δυνατότητές τους!
Δεν είναι σεξισμός η κριτική σε μία γυναίκα πολιτικό. Η Ρένα Δούρου υπέπεσε κι αυτή σε ατόπημα. Στο προεκλογικό της βιντεάκι για τη φωτιά στο Μάτι, δηλώνει με στόμφο «στοχοποιείται η Ρένα η πολιτικός, η Ρένα η γυναίκα». Όχι κυρία Δούρου. Δεν στοχοποιηθήκατε ως γυναίκα. Ως Περιφερειάρχης κριθήκατε, για την ανεπάρκειά σας. Μην χρησιμοποιείται το φύλο σας για ασπίδα. Σας προφυλάσσει περιστασιακά αλλά διαχρονικά «δικαιώνει» το άλλο, το «ανώτερο». Υποθάλπτει τις διεκδικήσεις των γυναικών.
Σεξισμός είναι και η υποτίμηση των γυναικών. Πέντε (5) μόνο γυναίκες υπουργούς, σε σύνολο 51, έχει η νέα κυβέρνηση. Είναι τόσο κραυγαλέο, που η δημοσιογράφος του BBC, παίρνοντας συνέντευξη από τον, πρωθυπουργό πλέον, Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρώτησε ευθέως: «αν υποστηρίζει την ισότητα των φύλλων»! Κι επειδή της τα μάσησε «δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται για την πολιτική», την εξόργισε: «Σοβαρολογείτε, σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχουν γυναίκες … Είμαι σίγουρη ότι μπορώ να πάω να βρω για σας 21 έμπειρες γυναίκες που να καλύψουν τις θέσεις…» Εννοούσε των 21 τεχνοκρατών που περιλαμβάνει το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Νέας Δημοκρατίας, είναι όλης της κοινωνίας. Οι δύο φωτογραφίες από την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικές. Ένα πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο γεμάτο άντρες στη μια και γυναίκες και παιδιά των υπουργών που πήγαν μαζί τους και τους καμάρωναν στην άλλη. Δυό εικόνες, δυό χιλιάδες λέξεις. Πόσα, πόσα ακόμα χρόνια;;;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή