2ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ Ασπρόπυργου- Αμαρουσίου

2ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ
Δήμος Ασπροπύργου – Δήμος Αμαρουσίου –
Ελληνο-Ελβετικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ, “2nd Athens- International Investment Synergies & Joint Ventures Forum”, που διοργανώθηκε από κοινού από το Δήμο Ασπροπύργου, το Δήμο Αμαρουσίου και το Ελληνο-Ελβετικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019.
Στο 2ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ, συμμετείχαν αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη ξένων κρατών, καθώς και εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Νίκος Μελετίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Νέος Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ελβετικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Σαμαράς.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νίκος Μελετίου ανέφερε:
«Κυρίες και κύριοι πρέσβεις, εκπρόσωποι των Eπιμελητηρίων, εκλεκτοί καλεσμένοι,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για αυτό το δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ που συνδιοργανώνουν οι δήμοι του Αμαρουσίου και του Ασπροπύργου. Όταν, πριν λίγους μήνες, είχαμε την ευκαιρία να διοργανώσουμε στον Ασπρόπυργο την πρώτη, την εναρκτήρια εκδήλωση ενδιαφέροντος για κοινές αναπτυξιακές δράσεις, είχα εκφράσει την ευχή να αποτελέσει εκείνη η συνάντηση την απαρχή μιας συστηματικής και ειλικρινούς προσπάθειας συνεργασίας. Η σημερινή μας συνάντηση δείχνει ότι αυτή η ευχή γίνεται πραγματικότητα και εκφράζω την ειλικρινή μου χαρά για αυτή την εξέλιξη.
Θυμάμαι πως, πριν λίγα χρόνια, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει σε ένα διεθνές Συνέδριο, πως ο όρος ‘Ανάπτυξη’ αναφέρεται παγκοσμίως στα κείμενα των τελευταίων 40 ετών πιο πολύ από ό,τι υπάρχει στα κείμενα των προηγούμενων 1000 ετών!
Είναι λοιπόν φανερό, πως η επί δεκαετίες συχνή και επίμονη αναφορά στις αρχές και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν αποτελεί ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, δεν αποτελεί μόδα, αλλά σχηματοποιεί μια θεμελιώδη κοινωνική αναπτυξιακή πολιτική παγκόσμιας αποδοχής!
Πριν αναφερθώ επιγραμματικά στο ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των σύγχρονων πόλεων στην προώθηση του παγκόσμιου δόγματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη επιτρέψτε μου να σας πω, πως είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως για επιτύχουν και να εδραιωθούν παγκόσμιες αρχές και στόχοι πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν ευρύτατες συνέργειες και συνεργασίες. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε παγκόσμιες τομές και παγκόσμια πρόοδο χωρίς την συμμετοχή μεγάλου αριθμού διαφορετικών κοινωνικών εταίρων. Το ίδιο βεβαίως ισχύει κατά βάση και για τις αναγκαίες σημαντικές αναπτυξιακές τομές στο Εθνικό επίπεδο κάθε χώρας. Και βεβαίως αναφέρομαι τόσο σε κρατικούς, όσο και σε ιδιωτικούς φορείς.
Έναν, λοιπόν, από αυτούς τους θεμελιώδεις κοινωνικούς εταίρους που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε σημαντική αναπτυξιακή δράση έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα. Αναφέρομαι βεβαίως, στο θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το φάσμα και το βάθος των αναπτυξιακών θεμάτων με τα οποία όχι μόνον μπορεί, αλλά και επιβάλλεται να ασχοληθεί μια σύγχρονη πόλη θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι τα βασικά χαρακτηριστικά του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε ότι, με εξαίρεση τους τομείς της Δικαιοσύνης και της Εθνικής Άμυνας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι δήμοι, έχουν πλήθος από σημαντικές αρμοδιότητες σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της σύγχρονης διακυβέρνησης. Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των βασικών υποδομών στους Τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινωνικής Πολιτικής, των Συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, του αστικού σχεδιασμού και της προστασίας και αναβάθμισης του Περιβάλλοντος παραπέμπουν ευθέως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Βεβαίως, η λίστα των Τομέων που μόλις ανέφερα είναι ενδεικτική, αλλά δείχνει ακριβώς αυτό που είπα νωρίτερα, δηλαδή το φάσμα και το βάθος των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, στα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σήμερα θεσμικό ρόλο.
Είναι αλήθεια πως πήρε αρκετό καιρό στην Κεντρική Ελληνική εξουσία, δηλαδή στα κόμματα να καταλάβουν και να δεχτούν ότι το 90% των θεμάτων που αφορούν τη ζωή και τα προβλήματα του πολίτη έχουν άμεση σχέση με το γεωγραφικό και κοινωνικό χώρο που αποτελούν τον καμβά της καθημερινής δραστηριότητας του κάθε ανθρώπου.

Κυρίες και κύριοι,
Τα πράγματα στη χώρα μας αλλάζουν και αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη, σε σχέση με την πρώτη μας συνάντηση πριν από μερικούς μήνες στον Ασπρόπυργο έχουμε δύο, τουλάχιστον δύο…, σημαντικές διαφοροποιήσεις!
Η πρώτη είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων Αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζετε ότι περίπου τα 2/3 των δημάρχων που εξελέγησαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, εκλέγονται για πρώτη φορά! Μετά από μια παρατεταμένη και έντονη οικονομική κρίση που προκάλεσε δραματική μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, πολλοί δήμαρχοι χρεώθηκαν αυτή την έλλειψη πόρων που μεταφράστηκε σε δυσκολία παραγωγής έργου. Άδικο, για τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά άντε να το εξηγήσεις σε κάθε πολίτη.
Αλλά το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών επιδέχεται διπλή ανάγνωση. Γιατί εκτός από την ανανέωση των δημάρχων κατά 2/3, υπήρχε και η επιβράβευση στο άλλο 1/3 των δημάρχων, που επανεκλέγησαν παρά τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες! Έχουμε λοιπόν ένα Σώμα αιρετών που αποτελείται τόσο από έμπειρους – και κατά τεκμήριο πολύ ικανούς και ευρύτατα αποδεκτούς – δημάρχους όσο και από πρωτοεκλεγέντες – και άρα φρέσκους και έτοιμους να ριχτούν στη μάχη για την πρόοδο της τοπικής τους κοινωνίας. Ένα πολύ καλό μείγμα!
Πέρα από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε και τις πολύ πρόσφατες εθνικές εκλογές που επίσης σηματοδοτούν μια σημαντικότατη αλλαγή αναπτυξιακής κατεύθυνσης. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη σημασία των συμβολισμών και παρατήρησα μια τέτοια σημαντική συμβολική δράση στη νέα Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος πρωθυπουργός αναβάθμισε ιεραρχικά τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης. Δείχνει ξεκάθαρα ότι βασική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα είναι η Ανάπτυξη.
Πιστεύω βαθύτατα σε αυτή την επιλογή για βιώσιμη ανάπτυξη. Και επιτρέψτε να επαναλάβω αυτό που είπα στο ξεκίνημα της τοποθέτησής μου πριν από λίγο: Τονίζω λοιπόν πως θεωρώ τη στενή και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για σημαντικές αναπτυξιακές αλλαγές. Η ειλικρινής και πολύπλευρη συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο κρατικών και ιδιωτικών φορέων αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μονόδρομο για κοινωνική βελτίωση και πρόοδο. Σας ευχαριστώ.»
Ο κ. Πατούλης από την άλλη επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ένα σύστημα φορολογικών κινήτρων και ελαφρύνσεων για τις επενδύσεις και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα αλλά και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών».
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ομιλίες πραγματοποίησαν: ο Πρέσβης του Βελγίου, Luc Liebaut, ο Πρέσβης της Ουκρανίας, Sergeii Shutenko, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν, Alexei Volkov, ο Πρέσβης της Ινδονησίας, Ferry Adamhar, η Πρέσβης της Σλοβακίας, Iveta Hricova, ο Πρέσβης της Μολδαβίας, Anatol Vangheli, ο Πρέσβης της Κροατίας, Aleksandar Sunko, η Επίτιμη Πρόξενος της Ζάμπιας, Rose Chizi, η επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων και Εμπορίου της Πολωνίας, Joanna Szymanska, η Ανώτερη Σύμβουλος του Οικονομικού Εμπορίου και Επενδύσεων της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, Mary Ozonwanji, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Πρόεδρος του ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ,. Άρης Ξενόφος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Θεοφάνης, ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας της EUROBANK, Μιχάλης Βλασταράκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Ιωάννου Κορμάς, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Εταιρίας GREENESCO Ενεργειακή ΑΕ, Δημήτρης Κόλλιας, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Μιχάλης Μυτηλινάκης, ο Διαχειριστής ΑΚΕ Χρηματοοικονομικά Εργαλεία-Ενέργεια-Τρόφιμα της ATICCA Finance Συμβουλευτική, Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής Μονάδας Αξιοποίησης Μεγάλων Ακινήτων, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Το φόρουμ παρακολούθησαν, επίσης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό χώρο.

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Πήγαινε στην κορυφή